avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... NOILE REGULI CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

NOILE REGULI CCC

Buna ziua
se poate sa ma lamuriti putin referitor la articolul dvs www.avocatnet.ro/content/art...

1. ce inseamna ca "Pe deasupra, pe durata concediului pentru cresterea copilului, ambii parinti vor putea sa obtina venituri anuale de pana la 3.000 de lei ..."
Adica daca unul dintre parinti intra in CCC si beneficiaza de ICC, celalalt parinte nu poate castiga mai mult de 3000 lei/ an? sau nu inteleg eu bine?

2. "Important! Potrivit modificarilor aduse de proiectul de hotarare, persoanele care nu vor face solicitarea referitoare la concediu si indemnizatie cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in concediu, acesta si indemnizatia vor fi reduse din oficiu cu o luna."
Am PFA. Ca sa obtin ICC trebuie sa suspend PFA, apoi sa depun cerere Adeverinta venit la ANAF, lucruri care dureaza. Sa ziceam ca dureaza 15 zile, depun cererea de CCC si ICC, deci voi pierde prima luna din ICC? sau iarasi nu reusesc eu sa inteleg? Ar trebui sa fac suspendarea inainte de a naste si sa cer intrarea in concediu inainte de a naste, cu cel putin 30 de zile?

Sunt intr-o ceata totala!

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:26, 20 August 2015
1. Adica oricare din parinti care se afla in CCC si primeste indemnizatie poate sa aiba, in acelasi timp, si alte venituri salariale dar acestea nu pot depasi suma de 3.000 lei pe an calendaristic.

2. La a doua intrebare trebuie sa asteptam sa apara modificarile la Norme si apoi mai duscutam

3. - Actele pentru indemnizatia pentru CCC se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu care doriti sa primiti indemnizatia (deci n u veti pierde nici o luna de indemnizatie).
- Daca le depuneti mai tarziu veti primi indemnizatia cu data depunerii.
- Suspendarea activitatii ca PFA o faceti cu data cu care solicitati indemnizatia pentru CCC.
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Deci fraza nr 1 spuneti ca s-ar referi doar la parintele care este CCC si beneficiaza de indemnizati, oricare ar fi el? nu prea se intelege acest lucru! sau eu nu inteleg acest lucru ...
La pct. nr. 3, da, este situatia actuala, dar situatia nelamurita inca de la pct. nr. 2 este ciudata, cel putin.

Multumesc, raman nelamurita dar sper sa nu fie asa cum inteleg eu :), ci la punctul 1 sa fie cum ziceti dvs., iar la 2 sa fie undeva o greseala!
Proiectul de act normativ prevede urmatoarele :
art.4^1
.....
(7) Solicitarea concediului și a indemnizației pentru creșterea copilului prevăzut la alin.(1) se
face pe bază de cerere şi documente doveditoare, în condiţiile prezentelor norme metodologice, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu

(7^1) În cazul nerespectării termenului prevăzut la alin.(7), concediul şi indemnizaţia pentru
creşterea copilului se reduc din oficiu cu o lună
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nnu inteleg in continuare cum se aplica "cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu"
(bine, fiind un proiect, discutia este de principiu, poate nici nu se va aplica; insa daca se va aplica, nu inteleg practic cum se face)
Sa luam un caz: parintele are venituri din PFA, nu plateste taxa pentru a beneficia de concediu de maternitate, deci ar putea intra in CCC din prima zi de dupa nastere - presupunem ca in prima zi de dupa nastere isi suspenda PFAul.
Cand trebuie sa depuna cererea ca sa beneficieze de ICC inca din prima zi?
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2015
totio, utilizator
Proiectul a fost aprobat de Guvern in data de in 19 august 2015, urmand a fi publicata HG in Monitorul Oficial.

Cererea se depune de catre celalalt parinte cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu.

In speta descrisa de dvs, indemnizatia CCC se acorda începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil cos1979 cos1979 Sunt subofiter. Sotia mea este momentan in cresterea copilului. A luat un concurs pentru angajare si urmeaza sa fie angajata la un alt loc de munca dupa ... (vezi toată discuția)
Am nascut in ccc, ce trebuie sa fac giminy giminy Am nascut primul copil la 7 martie 2014, iar pe al doilea in 25 noiembrie 2015. La ridicarea certificatului de nastere, i s-a spus sotului meu sa asteptam cu ... (vezi toată discuția)
Plafon indemnizatie crestere copil in valoare de 3400 ron...anulat...din 1 ianuarie 2016 Marius Vladut Marius Vladut Buna ziua, In urma cu cateva ore Ministrul Muncii doamna Rovana Plumb a facut o declaratie in care spunea printre altele ca, de la 1 ianuarie 2016 va fi ... (vezi toată discuția)