Buna dimineata,
Am si eu o intrebare: daca in timpul unei cercetari penale , desi existau documente clare care sa ateste atat data depunerii plangerii, cat si data savarsirii faptei,procurorul a luat in considerare alte date care sa sustina solutia de clasare a cauzei pt implinirea termenului de prescriptie, poate fi considerata infractiune si pot solicita revizuirea conf. art.453 pct.d din cpp. sau daca la plangerea impotriva ordonantei de clasare pt. implinirea termenului de prescriptie, primul procuror, pe langa data savarsirii fapei luata in calcul de procuror mai introduce o alta data mai aproape de adevar,dar pt. a mentine solutia de clasare pt. implinirea termenului de prescriptie,motiveaza ca au trecut peste 5 ani din momentul savarsirii fapei si pana in momentul inceperii urmaririi penale, nu pana in momentul depunerii plangerii (pana in momentul depunerii plangerii nu s-a implinit termenul de 5 ani) de asemenea poate fi considerata infractiune. Mentionez ca aceste doua motivari date de procuror si primul procuror au stat la baza respingerii plangerii de catre judecatorul de camera preliminara ca nefondata, desi in actiune am argumentat ca cele 2 motivari sunt in afara legii?
Cu respect,
Prescriptia raspunderii penale se calculeaza de la data savarsirii infractiunii, nu de la data introducerii plangerii.
Conf. C.P. anterior, cursul prescriptiei se întrerupea prin îndeplinirea oricărui act care, potrivit legii, trebuia comunicat învinuitului sau inculpatului în desfăşurarea procesului penal si din cate inteleg inceperea urmaririi penale s-a dispus dupa 5 ani, cand deja prescriptia raspunderii penale se implinise.
Buna dimineata,
Multumesc mult pt. raspuns, dar mai am o neclaritate pe care va rog sa ma ajutati sa o clarific si anume data la care s-a savarsit fapta. Situatia este urmatoarea:
Printr-o sentinta judecatoresca definitiva si irevocabila investita cu titlu executoriu am obtinut dreptul de a recupera o anumita suma de bani. Deoarece debitorul nu a executat de bunavoie sentinta am apelat la un executor judecatoresc.Totul se intampla in 2010. Debitorul a facut contestatie la executare si a obtinut "anularea executarii prin poprire si actele de executare aferente, mentinand actele de executare intocmite pana in data infiintarii popririi inclusiv" pt ca executorul judecatoresc a incalcat prevederile art.373 al.2 din vechiul cod de procedura, ulterior printr-o alta sentinta intoarcerea executarii silite. Mentionez ca fara aceste 2 sentinte executarea silita nu era infractiune conform art.297 cp( art. 246 din vcp).
Intrebare: care este data savarsirii faptei ?
- data la care executorul a solicitat incuviintarea executarii silite?
- data la care a infiintat poprirea pe conturile debitorului ?
- data la care banii (debit plus cheltuieli de executare) au fost virati in contul executorului?
- data la care executorul mi-a virat mie debitul recuperat?
- data la care instanta, prin sentinta civila, a hotarat intoarcerea executarii silite si obligarea mea la plata sumei recuperata de la debitor, actualizata cu rata inflatiei din ziua in care banii au fost virati in contul executorului judecatoresc?
Am marea rugaminte de a-mi raspunde la aceasta intrebare si cat mai clar cu putinta.
Cu respect,