avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestatie

Un angajat, incepand din luna aprilie nu a mai primit nici un ban, ca si salariu. Ca urmare a acestui fapt, a comunicat verbal conducerii ca nu mai este dispus sa lucreze. In acest moment, reprezentantul legal al societatii i-a comunicat faptul ca nu este nici o problema, singura rugaminte este sa depuna o cerere de demisie, iar ulterior, fara respectarea preavizului, este liber sa plece. O singura zi trebuie sa mai bina, in vederea predarii sarcinilor catre alti colegi.

A doua zi angajatul a formulat cererea de demisie si a inregistrat-o la societate. Cererea a fost formulata in temeiul art 55 lit b, prin acordul partilor. La aceasta cerere nu a mai primit raspuns, insa la inceputul lunii curente a primit prin posta decizia de incetare a C.I.M., in temeiul art. 61 lit a ( desfacere disciplinara, pe motiv ca a lipsit de la locul de munca ).

Acum se ridica doua probleme, una a salariilor restante, care exista deja inainte de desfacere, iar cealalta, priveste temeiul desfacerii contractului individual de munca. Mentionez faptul ca angajatul nu a fost convocat la cercetare disciplinara, iar astfel, decizia s-a emis ilegal, dupa parerea mea.

Exista termen de contestatie. Acum intrebarea mea este, contestatia se depune la Tribunalul de la domiciliul angajatului, si ce se poate solicita ? Se va solicita anularea deciziei ca fiind ilegala, dupa care in subsidiar obligarea societatii la desfacerea contractului in temeiul art. 55 lit b + obligarea la plata salariilor restante ? Se poate solicita eventual chiar anularea deciziei, urmata de desfacerea in temeiul art 79 lit 8 + obligare la plata ?

Va rog sa ma ajutati, ca nu prea am experienta in domeniul litigiilor de munca.

Mai mentionez faptul ca afirmatia reprezentantului conform careia angajatul nu trebuie sa se mai prezinte, poate fi probata cu martori, precum si cu un e-mail transmis ulterior angajatului.

Care sunt solutiile ? Cum sa formulez contestatia ?

va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:01, 13 Iulie 2009

DOMNULE PRESEDINTE,



Subsemnatul………………………, domiciliat in…………………………………..
Forrnulez,

CONTESTATIE IMPOTRIVA DECIZIEI DE APLICARE A SANCTIUNII DISCIPLINARE

Nr………din…………… emisa de…………………………………………………….cu sediul in……………………………………… prin care mi s-a aplicat sanctiunea disciplinara……………………………………in temeiul art. 264 alin. I lit………… Codul muncii, a carei anulare o cer si obligarea angajatorului sa-mi plateasca ........... si sa-mi plateasca si cheltuielile de judecata pe care le voi face cu judecarea acestui proces,

MOTIVELE CONTESTATIEI;

in fapt, prin decizia enuntata, in temeiul art. 264 alin. 1lit ………Codul muncii, am fost sanctionat cu …………….. , retinindu-se ca sint vinovat de…………………………. , masura care este nelegala, proba pe care o voi face cu acte si cu martori.

Cer admiterea contestatiei, anularea deciziei si obligarea angajatorului sa-mi plateasca cheltuielile de judecata pe care le voi face cu acest proces.
În drept imi intemeiez contestatia pe dispozitiile art.264 alin 5 din codul muncii. Depun contestatia in dublu exemplar pentru a fi comunicata angajatorului
Contestatia este scutita de taxele de timbru, potrivit art. 285 C.





Data depunerii…………………………………..Semnatura……………………………………..



DOMNULUI PRESEDINTE AL TRIBUNALULUI……………………………….
1. Instanta nu poate obliga pe angajator sa inceteze un c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun.:)

2. In instanta se poate cere :
- anularea deciziei de concediere
- reincadrarea pe postul detinut anterior emiterii deciziei de concediere
- plata drepturilor salariale restante
- plata unor daune morale

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiune scrisa busu_nicoleta busu_nicoleta Am fost sanctionata cu o sanctiune scrisa zilele trecute pt ceva ce am facut dar la insistentele directorului. Pot contesta aceasta sanctiune si cum trebuie ... (vezi toată discuția)
Contestatie decizie penalizare 5% din salariu siddhis siddhis Salutare, Cum ar trebui formulat contestatia, pentru astfel de cazuri? Decizia s-a luat pe neasteptate, dupa ce patronul a venit in punctul de lucru, s-a ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca!!! victorkif victorkif buna,am si eu o problema....u n angajat si-a dat demisia in timpul concediului de odihna, acordand patronului preavizul de 15 zile. patronul i-a desfacut ... (vezi toată discuția)