Un angajat, incepand din luna aprilie nu a mai primit nici un ban, ca si salariu. Ca urmare a acestui fapt, a comunicat verbal conducerii ca nu mai este dispus sa lucreze. In acest moment, reprezentantul legal al societatii i-a comunicat faptul ca nu este nici o problema, singura rugaminte este sa depuna o cerere de demisie, iar ulterior, fara respectarea preavizului, este liber sa plece. O singura zi trebuie sa mai bina, in vederea predarii sarcinilor catre alti colegi.
A doua zi angajatul a formulat cererea de demisie si a inregistrat-o la societate. Cererea a fost formulata in temeiul art 55 lit b, prin acordul partilor. La aceasta cerere nu a mai primit raspuns, insa la inceputul lunii curente a primit prin posta decizia de incetare a C.I.M., in temeiul art. 61 lit a ( desfacere disciplinara, pe motiv ca a lipsit de la locul de munca ).
Acum se ridica doua probleme, una a salariilor restante, care exista deja inainte de desfacere, iar cealalta, priveste temeiul desfacerii contractului individual de munca. Mentionez faptul ca angajatul nu a fost convocat la cercetare disciplinara, iar astfel, decizia s-a emis ilegal, dupa parerea mea.
Exista termen de contestatie. Acum intrebarea mea este, contestatia se depune la Tribunalul de la domiciliul angajatului, si ce se poate solicita ? Se va solicita anularea deciziei ca fiind ilegala, dupa care in subsidiar obligarea societatii la desfacerea contractului in temeiul art. 55 lit b + obligarea la plata salariilor restante ? Se poate solicita eventual chiar anularea deciziei, urmata de desfacerea in temeiul art 79 lit 8 + obligare la plata ?
Va rog sa ma ajutati, ca nu prea am experienta in domeniul litigiilor de munca.
Mai mentionez faptul ca afirmatia reprezentantului conform careia angajatul nu trebuie sa se mai prezinte, poate fi probata cu martori, precum si cu un e-mail transmis ulterior angajatului.
Care sunt solutiile ? Cum sa formulez contestatia ?
CONTESTATIE IMPOTRIVA DECIZIEI DE APLICARE A SANCTIUNII DISCIPLINARE
Nr………din…………… emisa de…………………………………………………….cu sediul in……………………………………… prin care mi s-a aplicat sanctiunea disciplinara……………………………………in temeiul art. 264 alin. I lit………… Codul muncii, a carei anulare o cer si obligarea angajatorului sa-mi plateasca ........... si sa-mi plateasca si cheltuielile de judecata pe care le voi face cu judecarea acestui proces,
MOTIVELE CONTESTATIEI;
in fapt, prin decizia enuntata, in temeiul art. 264 alin. 1lit ………Codul muncii, am fost sanctionat cu …………….. , retinindu-se ca sint vinovat de…………………………. , masura care este nelegala, proba pe care o voi face cu acte si cu martori.
Cer admiterea contestatiei, anularea deciziei si obligarea angajatorului sa-mi plateasca cheltuielile de judecata pe care le voi face cu acest proces.
În drept imi intemeiez contestatia pe dispozitiile art.264 alin 5 din codul muncii. Depun contestatia in dublu exemplar pentru a fi comunicata angajatorului
Contestatia este scutita de taxele de timbru, potrivit art. 285 C.
Data depunerii…………………………………..Semnatura……………………………………..
1. Instanta nu poate obliga pe angajator sa inceteze un c.i.m. in baza art.55 lit.b C.mun.:)
2. In instanta se poate cere :
- anularea deciziei de concediere
- reincadrarea pe postul detinut anterior emiterii deciziei de concediere
- plata drepturilor salariale restante
- plata unor daune morale