avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1135 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nuda proprietate si dreptul de uzufruct in cazul unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nuda proprietate si dreptul de uzufruct in cazul unui partaj ulterior vanzarii

Buna ziua,
am mare nevoie de lamuriri in problema urmatoare:o locuinta cumparata cu mentiunea-nuda proprietate-pe numele X, de la parintele Y-cu drept de uzufruct,poate face obiecul masei partajabile daca Y(parintele) se afla in proces de divort si partaj?
Mentionez ca locuinta este ocupata si intretinuta de catre X(fiica lui Y).Mentionez ,deasemenea ,ca Y locuieste in alta proprietate dobandita in timpul casatoriei,iar X nu este copilul biologic al celor 2,este doar al parintelui Y.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 20:36, 23 August 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In opinia mea,nu intra in masa bunurilor partajabile deoarece,Y are doar un drept de uzufruct si nu nuda proprietate care, o are X,nuda proprietate presupune dreptul de dispozitie iar,uzufructul posesia si folosinta.Partajul este dreptul de a imparti un bun aflat in coproprietate, si nicidecum uzufructul viager(posesia si folosinta),astfel ca ,dreptul de uzufruct viager asupra unui bun nu poate face obiectul unui partaj .
de emolumentul dreptului de uzufruct ati auzit? intrebati pe google desprea asta..si mai vb
Evident ca, am auzit de emolumentul(beneficiul) dreptului de uzufruct.Dar am si eu o intrebare ce are a face emoulmentul(beneficiul) dreptului de uzufruct viager cu intrebarea utiliz.iuliaiulia15..."daca o locuinta cumparata cu mentiunea nuda proprietate cu drept de uzufruct poate face obiecul masei partajabile daca uzufructuarul se afla in proces de divort si partaj"?Ar mai fi de facut o distinctie daca sunt aplicabile preved.Codului Civil 1865 sau Noul Cod Civil dar, asta complica mult discutia.Desi conceput ca incesibil in sistemul vechiului Cod civil,dispozitiile acestuia permiteau uzufructuarului sa cedeze beneficiul(emolumentul)dreptului de a inchiria ori de a arenda catre o terta persoana,uzufructuarul continuind a fi titluraul dreptului de uzufruct, raspunzator in aceasta calitate fata de nudul proprietar privitor la soatra bunului dat in uzufruct.Dincolo de posibilitatea cesiunii emolumentului(beneficiului) uzufructului aratata mai sus,art.715 alin.(1)NCC dispune ca uzufructuarul are dreptul de a inchiria sau dupa caz,de a arenda dreptul primit in uzufruct.Aceste consideratii nu sunt luate dupa Google ci, din Tratatul de Drept Civil.Drepturile Reale Principale-in reglementarea noului Cod Civil de Prof.Univ.Dr.Corneliu Barsan.Edit.Hamangiu 2013 pag.273.Pe de alta parte,conf.art.669 NCC"Incetarea coproprietatii prin partaj poate fi ceruta oricand ,afara de cazul in care partajul a fost suspendat prin lege,act juridic ori prin hotarare judecatoreasca".Mai departe,art.676 NCC se refera la reguli privitoare la modul de impartire (partaj) al bunurilorcomune.Reiterez intrebarea mea:ce are a face intrebarea utiliz.iuliaiulia 15...privind includerea in masa bunurilor partajabile -locuinta-cumparata cu mentiunea nuda proprietate cu drept de uzufruct cu emolumentului(beneficiul)uzufructului?Legea si doctrina vorbesc despre incetarea coproprietatii prin partajarea bunurilor [/b]comune,nicidecum despre partajarea emolumetnului(benficiului) uzufructului..Daca reusiti sa-mi indicati temeiurile de drept (articolele din Codul Civil(1865) si Noul Cod Civil care se refera la partajul emolumentului(beneficiului)uzufructului ,va invit la o cafea si imi scot palaria in fata dvs.de la 100 m distanta.Putem invata oricand si de la oricine,cu conditia sa vorbim in cunostinta de cauza.Astept cu sincer interes raspunsul dvs.argumentat juridic.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager nutu_tim nutu_tim Buna ziua, Am o intrebare, legata de uzufructul viager. In 2004 sotia mea a cumparat un apartament, de fapt nuda proprietate, si a trecut in CF pe bunicii ei, ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?! Arsys Arsys Buna, Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si \\"Noi,vanzatorii, declaram ca ... (vezi toată discuția)
Bunica are uzufruct viager asupra unor proprietăți. se poate cumpăra acest drept? Adrian Jurca Adrian Jurca In ce conditii pot cumpara dreptul de uzufruct viager pe care il are bunica mea asupra unor proprietati? (vezi toată discuția)