As dori sa va intreb daca pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului avand in vedere faptul ca:
- din data de 22.07.2014 si pana pe 17.10.2014 am fost angajata la o firma, iar apoi din data de 22.10.2014 si pana in 22.10.2016 sunt angajata la o alta firma (am contract pe perioada determinata). Mai inainte am fost anagajata din 07.01.2013 pana in 18.07.2014 la aceeasi firma ca cea de acum. Mentionez ca lucrez din data de 19.07.2004 cu carte de munca.
- din data de 17.05.2014 sunt administrator unic la un SRL-D, la care am intrari aproape lunar incepand cu luna iunie 2014, platesc impozit 3% insa nu sunt angajata la firma mea si nici nu am angajati.
Mentionez faptul ca voi naste pe data de 22.09.2015 si ca sunt in concediu prenatal din data de 01.08.2015 iar din 18.05.2015 am tot fost in concediu medical. Ambele firme mi-au platit taxele la stat.
1. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta acestuia trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (concedii medicale, concediu de maternitate, indemnizatie de somaj etc.).
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator.
- Plata contributiilor sociale si a impozitului pe venit nu este o conditie pentru a beneficia de CCC.
2. - Daca veti naste in septembrie 2015 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de CCC si indemnizatia aferenta acestuia sunt octombrie 2014 - septembrie 2015.
- In aceste 12 luni ati avut venituri din salarii si apoi din indemnizatia pentru concedii medicale.
3. Ca urmare veti beneficia de CCC si indemnizatia aferenta lui.
Multumesc pentru raspuns. In ceea ce priveste faptul ca am un SRL-D pe numele meu, firma care genereaza venit, poate afecta primirea indemnizatiei? Trebuie sa suspend activitatea firmei pana ce nasc sau sa o las activa dar sa nu mai generez venituri? Multumesc.
Nu, nu am angajati. Nici macar eu nu sunt angajata la firma. Apar doar ca administrator. Facturez aproape lunar, avand o medie de la inceputul activitatii si pana acum de aprox 4000 - 5000 lei pe luna din care platesc 3% impozit.
In acest caz, aveti posibilitatea sa suspendati activitatea SRL-D pe durata CCC.
Legea nu conditioneaza supendarea activitatii societatii pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC. Altfel spus, nu prevede incetarea /suspendarea platii indemnizatiei pentru CCC daca nu suspendati activitatea societatii.