avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Moºtenesc LEGAL un cont bancar BCR dar NU si banii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Moºtenesc LEGAL un cont bancar BCR dar NU si banii din cont?

Oameni buni ...va salut,
Bogdan ma numesc, locuiesc in Ploiesti, am 33 de ani si un handicap fizic de gr.1 (sunt in caruciar).
Imi postez nemultumirea pentru a-mi mai atenua frustrarea:
Sunt FOARTE NEMULTUMIT de procedurile stufoase si stupide pe alocuri ale [EDITAT].

Iată cum este alergat un handicapt (in carucior) pentru bifarea procedurilor stupide [EDITAT]:
-Tatal meu decedat in Ianuarie 2009, nu a trecut imputernicit la contulul lui [EDITAT].
-Eu fiul mostenitor, cu Cerific. de DECES al tatalui, in prima faza, solicit la [EDITAT] doar un extras de cont (-ul tatalui meu decedat) necesar pt. a şti suma din cont la dezbaterea succesiunii (onoraiul notarului este un procent din valoarea bunurilor, deci imi trebuia acest extras de cont).
-Functionarii [EDITAT] (conform procedurii stupide) imi refuza eliberarea Extrasului de Cont fara Certific de Mostenitor
-In faza 2-a, fac succesiunea la Notar, ma duc la [EDITAT] cu Certificatul de Mostenitor si SURPRIZA: nu pot scoate toti banii din cont, pt ca in Certific de Mostenitor este trecuta doar o parte din suma existenta in cont (eu fara un extras de cont la zi, am dezbatut succesiunea cu un extras de cont mai vechi - din 2008 - intre timp (in 2009) in cont a mai intrat o suma importanta de care nu stiam)
-Asadar, fuctionarii [EDITAT] imi explica procedurile lor (timpite) prin care, spun ei, sunt mostenitorul contului (conform Certif de Mostenitor) dar nu si al tuturor banilor din cont, ca urmare acum ei imi dau un Extras de cont si EU trebuie sa fac un Supliment la Certif de Mostenitor si abia apoi pot scoate si restul sumei din contul tatalui meu.

*!*Asa idiotzenie de procedura nu am mai intilnit!!
Deci functionarii [EDITAT] Nu mi-au dat un extras de cont sa stiu ce suma dezbat/trec in Certificatul de Mostenitor iar cind m-am prezentat cu Certif. de Mostenitor imi spun ca nu-mi elibereaza/dau banii din cont pt. ca nu e trecuta toata suma (din Cont) in Certificatul de Mostenitor.
Pe scurt functionarii [EDITAT] imi explica (in timp ce eu ramin siderat) ca:
Ultima modificare: Marți, 3 August 2010
ContSters20980, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Bernat , Consilier juridic 13:29, 17 Iulie 2009
Domnule Mihai Grigore, vorbesc din experienta proprie, nu din carti!...
Banca nu mi-a furnizat date despre conturile tatalui meu decedat, ci mi-a recomandat ca acest lucru sa-l faca notara in cadrul Dezbaterii succesiunii. Cand am demarat dezbaterea succesiunii, am spus notarei ca exista si cateva conturi bancare, dar nu stiu ce contin.In acest caz, notara a facut adrese, solicitand informatii, iar bancile au raspuns in termenul legal. Nu am vazut inca cum suna aceste raspunsuri(scrise), dar cu siguranta contin valoarea existenta in cont. Notarul are tot interesul ca in cont sa fie sume cat mai mari, onorariul este proportional cu acestea!
Dna Manuela, este posibil ca notarul sa fi trimis adresa prin care sa solicite ca banca sa-i comunice cunatumul sumei de bani existenta in cont , insa banca nu este obligata sa raspunda unei astfel de adrese , cum nici notarul nu este obligat sa faca adresa. Ideea subzista , indiferent de solutie , oricum notarul va castiga deoarece el este cel care elibereaza certificatul de mostenitor. Oricum , din cate am inteles , notarul la care a apelat domnul cu handicap este foarte comod...deci sigur nu va face o astfel de adresa!
Scoateti suma de bani care o dau si continuati tot asa.
Ultima modificare: Marți, 3 August 2010
ContSters20980, utilizator
Cum ar fi trebuit:
Procedura succesorală notarială în cazul dvs. începea cu depunerea anexei 24, certificat de deces etc. (fără extras de cont) pentru dosarul succesoral ªI-ATÂT !

Se emitea de către notar, pe baza acestor documente, Certificatul de Calitate de Moştenitor, în care NU se făcea vorbire despre masa succesorală (drepturi băneşti, cunatumuri sume, bănci etc.) ci doar se stabilea numărul/numele/calitatea/cotele moştenitorilor.

Cu Certificatul de Calitate de Moştenitor urma să vă prezentaţi la bancă, iar aceasta vă elibera extrasul cu suma existentă.

Cu acel extras, acelaşi notar – la solicitarea dvs. – urma să elibereze un Certificat de Moştenitor (nu de Calitate, nu Suplimentar) în care, spre deosebire de certificatul iniţial (de Calitate), la bunurile mobile apărea suma respectivă.

Urma apoi să mergeţi din nou la bancă şi să ridicaţi banii. Atât.

Ce mai puteţi face acum:
Este exact ce vi s-a spus de la bancă; banca eliberează acum extrasul cu suma iar dvs. obţineţi de la notar un Certificat Suplimentar de Moştenitor, în care se va menţiona diferenţa rămasă până la suma totală.

Nu înţeleg cum a trecut notarul o sumă …nejustificată de extrasul de cont.

Referitor la alte opinii:
Nu neg că s-a întâmplat ca în urma solicitărilor notarului, unele bănci să comunice datele ori chiar extrasele (nu mă mai miră nimic). Însă, aşa cum s-au exprimat unii colegi, notarul nu este obligat să efectueze aceste demersuri şi, mai mult, nicio bancă nu ar trebui să elibereze extrasele de cont ale unei persoane decedate decât după procedura mai sus arătată – adică doar moştenitorilor care fac dovada calităţii lor fie prin certificatul de calitate, fie printr-un certificat de moştenitor în care (din diverse motive) nu fusese inclusă suma respectivă.
ellaw a scris:
nicio bancă nu ar trebui să elibereze extrasele de cont ale unei persoane decedate decât după procedura mai sus arătată – adică doar moştenitorilor care fac dovada calităţii lor fie prin certificatul de calitate, fie printr-un certificat de moştenitor în care (din diverse motive) nu fusese inclusă suma respectivă.

Asta din cauza ca persoana care se prezinta la banca, desi este descendent al celui decedat, se poate sa nu fie mostenitor. Banca nu are atributii in sensul elucidarii situatiei juridice a celor care solicita diverse acte, acest lucru trebuie facut chiar de solicitant.

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa sora ? gigelas gigelas Au fost 3 frati.Fiecare cu casa lor. Unul a murit,iar averea a ramas mostenitorilor acestuia (a avut copii). Recent,a murit si sora,dar aceasta nu are ... (vezi toată discuția)
Buna seara dumutaadrianred dumutaadrianred In cazul unei persoane care are un cont deschis la o banca, intervine decesul titularului, si nu este nici o alta persoana care sa fie imputernicita, ce se ... (vezi toată discuția)
Succesiune - conturi bancare miara miara Daca o persoana are bani depusi in banca ( cu un imputernicit care poate scoate banii), dupa decesul sau acei bani revin imputernicitului sau se impart la toti ... (vezi toată discuția)