avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act testamentar sau Contract de vanzare cumparare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act testamentar sau Contract de vanzare cumparare cu uzufruct!

Buna ziua,
Am un singur fiu si as dori sa-i ofer apartamentul parintilor mei .Eu sunt singurul mostenitor ,avand un contract de vanzare cumparare .Nu stiu ce act sa cer la notar,care sa nu fie atacabil si d.p.d.v.financiar sa fie acceptabil.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:50, 28 August 2015
~ Conținut șters la cerere ~
1.Sunt divortata de 5 ani de tatal copilului meu !
2.Eu,mai am un frate,dar el si-a primit drepturile de la apartamentul parintilor nostrii,eu devenind unicul proprietar de drept!Bineinteles ca in documentul de succesiune este stipulat acest aspect .
Va multumesc anticipat!
p1967 a scris:

Eu sunt singurul mostenitor, avand un contract de vanzare cumparare .

Nu prea pricep. Fiindca in aceeasi fraza referiti la doua moduri diferite de dobandire.
Mostenitor e cel ce dobandeste ...de la morti
Cumparator e cel ce dobandeste ...de la vii. (vanzarea e un act intre vii)

Deci, cum ziceti ca ati dobandit apartamentul parintilor? Prin cumparare de la parinti pe vremea cand traiau sau prin mostenire ... dupa ce i-ati ingropat pe fiecare dintre ei? (Evident, exprimarea este improprie, dar sugestiva. A se citi: data decesului fiecaruia dintre ei).

De fapt...parintii sunt decedati? :hm: Sau i-am ...ingropat eu, din eroare, lunând de buna expresia "document de succesiune".

Apropo, asta ce vrea sa insemne? Ce intelegeti dvs. prin "document de succesiune"? Vorbim despre certificatul de mostenitor dupa parinte/parinti?

Daca ati dobândit prin cumparare, erati casatorita la vremea acestei dobandiri?
Caci DACA ati dobandit prin cumparare in timpul casatoriei, atunci este prezumat bun comun. (si capata relevanta grija dvs. fata de existenta fostului sot, de care ati divortat). Si DACA ati dobandit prin mostenire, atunci este bun propriu.

Dragi utilizatori, raspunsurile in drept DEPIND de amanunte.
Uneori, un singur amanunt poate schimba cursul unei existente, daramite al unui raspuns in drept.

Exemplu:
- Cat va trai soricelul meu?
- Durata vietii lui e de vreo 2 ani.
- A! Am uitat sa va spun ca mi-am luat si...pisica.
- Pai atunci, ...cand l-ati vazut ultima data? Sigur il mai aveti?

Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2015
romascanu, moderator
Dupa decesul mamei a avut loc succesiunea la apartamentul parintilor nostrii, fratele meu renuntand la cota parte cuvenita primind o o suma x de bani..Dupa cativa ani tatal mi-a facut act de vanzare cumpare pentru apartament.Sper sa fie mai clara povestea...
Va este ...teama sa folosti toate cuvintele din fraza? :)

Ne dati informatia cu ţârâita, ca si cum n-ati vrea sa aflati care dintre cele doua persoane ar putea sa emita vreo pretentie cu privire la acest apartament.

p1967 a scris:

... tatal copilului meu
... un frate...

Pai atunci, vindeti apartamentul către copilul dvs. si mai departe ...ne lasam surprinsi.

Dacă treceti de notar inseamna ca prima temere a cazut. Mie nu mi-ati raspuns la intrebarea daca erati casatorita cu tatal copilului dvs. la vremea cumpararii apartamentului de la tatal dvs. În schimb, notarul s-ar putea lamuri ...citind contractul si alte hartii necesare vanzarii.

Eu n-am in ce citi. Poate in ... zaţul de cafea de dimineata. Si ceva imi spune ca exista riscul ca notarul sa va trimita dupa "necorespunzatorul" de care v-a divortat justitia in urma cu 5 ani, ca sa vina sa semneze si el daca vreti sa vindeti. Altminteri...n-ati fi intrebat/nu v-ati fi exprimat temerea cu privire la tatal copilului. Ea ar putea sa provina din faptul ca erati inca maritata cu el la data cumpararii (caz in care fostul sot este ... coproprietar), altfel temerea n-ar avea niciun sens.

Deci: erati căsătorită sau necăsatorita (divortată) la data cumpărării?

Si apoi ...nu mi-e limpede CE anume ati cumparat de la tatal dvs. Ce ziceti ca v-a vandut?
Apartamentul!?

Pai ...n-aveti deja o cota-parte din el, dupa decesul mamei dvs.!?

Intelegeti ce vreau sa zic?
Ori pe la dvs. apartamentele sunt compuse dintr-un INTREG ...si ceva pe deasupra, ori e ceva in neregula in expunerea dvs. ori ...

Ziceti ca fratele dvs. a renuntat "la cota-parte cuvenita primind o suma de bani".

De la cine a primit-o? (că gerunziul ... ma lasa sa pun pe seama capului sau pajurei sansa de a fi fost primita de la oricare dintre ceilalti 2 mostenitori ai mamei dvs. = dvs. si tatal). Cine a profitat de pe urma acestei "renuntari"? Tata? A renuntat in favoarea tatalui?

Si cu cota-parte a DVS din mostenirea mamei ce s-a intamplat? Ati renuntat la ea ...fara a primi vreo suma de bani ...ca sa aiba tata ce sa va vanda dupa aceea (apartamentul intreg)?

Sau ati cumparat de la tata doar cota lui parte, fiindca aveati deja o cota parte a dvs. din mostenirea mamei?

Ultima modificare: Vineri, 28 August 2015
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la succesiune v3ronica v3ronica Buna seara tuturor! Sint noua aici si incerc sa ma exprim pe intelesul tuturor. Problema mea este urmatoarea: mama mea si parintii ei au cumparat un loc de ... (vezi toată discuția)
Succesiune andreeaapostol andreeaapostol Buna ziua , As dori sa aflum cum se face partajul unui apartament in cazul urmator mama, tata si unul din copii sant trecuti ca proprietari pe actul de ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata Alexandru-Mugur Ionescu Alexandru-Mugur Ionescu Tatal meu are un apartament, pe care l-a dobandit prin cumparare de la stat in anul 1998. In apartament el a locuit din anul 1974. Mama mea chiar si dupa ce a ... (vezi toată discuția)