avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj fair-play
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj fair-play

Bună ziua.
Vă rog să mă ajutați. Am consultat deja un avocat specializat dar am nevoie și de alte păreri.
În 2003 se naște fiul nostru. Ne mutăm în casa concubinului (viitorul soț), casă pe care o detinea el. Casă nouă, neterminată. În 2007 ne căsătorim. Locuim acolo până în 2011 când a fost nevoit să vândă casa din cauza faptului că a ipotecat-o pentru a susține un credit ce l-a folosit în scopuri personale. În toți acești ani.. 2003-2011,eu am muncit, am avut venituri și am contribuit la amenajarea casei și întreținerea ei.
În 2011 o vinde.
Cumpără o altă casă mult mai mică și un apartament.
În 2013 câștiga un proces prin care devenim proprietari pe un spațiu de 20mp.
Pe toate proprietățile figurez în contractele de vânzare cumpărare.
În 2012 îmi deschid un pfa cu activitatea de prestări servicii înfrumusețare. în apartamentul proprietate comună.
Încheiem contractul de comodat. Funcționez.
Anul trecut cumpăr un autoturism care e doar pe numele meu.
De patru.4 ani soțul meu nu are nici o încadrare în muncă, este coasigurat pe asigurarea mea de sănătate.. A împlinit 59 de ani în primăvara și are doar vreo 5-6ani plătiți la CAS.. Eu voi împlini 40de ani ani în toamnă. Și muncesc de la 18 ani.
De o lună am părăsit domiciliul conjugal împreună cu fiul nostru de 12ani,ce a ales să vină cu mine.
Doresc să divorțez și doresc un partaj corect.
Mi-a propus să cădem de acord la un partaj amiabil. Dar în condițiile lui. Adică îmi lasă mașina mea(ve cumpărat-o eu anul trecut ) și apartamentul în care îmi desfășor activitatea. Nu am fost de acord. Menționez că plătesc chirie la apartament și îl voi întreține și susține singură pe fiul nostru, el neavând venit.
Soțul meu mai are din mariajul anterior o fiică de 32 de ani și un nepot de 14.
Vreau să știu concret ce am dreptul în urma partajului.
Toată casa în care a rămas el e utilata și mobilată de mine.
Repet...apar în toate contractele de vânzare cumparare a bunurilor imobile. Nu-mi vine să cred în ce fel s-a schimbat în ultima lună.. Mi-a spus să zic merci că-mi dă apartamentul și mașina, că n-ar trebui să-mi dea nimic.
Vă rog să-mi spuneți ce mi se cuvine de drept .
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 13:00, 29 August 2015
Sunt de parere sa apelati la serviciile unui avocat. Din moment ce figurati in toate contractele de vanzare cumparare, mai ales ca puteti face dovada cu martori ca sotul dvs, legal nu a realizat venituri, totul se va imparti jumi/juma. Este adevarat ca va costa ceva bani partajul si ceva mai multa rabdare dar merita.Se poate si un partaj amiabil dar in niciun caz in detrimentul dvs. Mai ales ca aveti un copil minor. Fiica de 32 de ani din alt mariaj al sotului dvs. ori nepotul nu intra in ecuatie deloc in acest caz. Fiica intra doar in cazul decesului sotului dvs. Iar pentru copilul dvs. oricum trebuie sa solicitati pensie, chiar daca sotul nu realizeaza venituri i se va fixa o pensie de 25% din salariul minim pe economie pe care acesta va fi obligat sa o achite pana la majoratul acestuia si dupa pana la 26 de ani daca acesta va urma scoala. Nu disperati, totul se rezolva.
Parerea mea de nespecialist, la o prima vedere e ca nu aveti dreptul decat la jumatate din masina pentru ca acest lucru l-ati cumparat impreuna , chiar daca aveti doar dvs numele pe el.
La apartament si casa mica nu aveti niciun drept(in afara celui in care dovediti ca ati contribuit la achizitionarea ori intretinerea lui) pentru ca acelea provin dintr-o vanzare anterioara, proprietate personala a fostului sot.
nu ati precizat daca cei 20 mp castigati au fost ai dvs vreodata. Daca nu i-ati cumparat dvs, nu aveti dreptul la acestia.
Parerea mea e ca va ofera destul de mult, in conditiile in care nu dvs sunteti cea care le-a achizitionat, cu toate ca pe acte apare numele dvs in coditiile in care aveti un regim matrimonial.
Mulțumesc frumos pentru consiliere.
M-as fi bucurat dacă as fi primit un răspuns din partea unei persoane avizate.
a fost un răspuns care din păcate a fost șters și nu am apucat sa-l citesc.
Vis-a-vis de părerile unor utilizatori neavizați...ma simt datoare sa le mulțumesc pentru efortul de a-mi răspunde,chiar dacă sunt răutăcioși.
la 40 de ani sa te muti în chirie cu un copil minor,știind cât ai muncit pentru tot și sa te lovești de prejudecați și judecăți,e greu.
Nimic nu poate înlocui cei 18 ani din viata mea.
mulțumesc divinității pentru fiul meu,pentru el ma zbat.
Astăzi am fost în casa pentru a încerca sa-i iau fiului meu și mie lucruri personale(haine și încălțări)...cu circ,bineînțeles. A încercat sa-mi restricționeze accesul în casa și mi-a spus ca va schimba yala. Norocul meu e ca am fost cu mama. tatăl meu s-a stins în martie și fratele meu a emigrat de 4 ani. dacă erau lângă mine nu aveam emoții.
Va rog ...trebuie sa știu cum ma pot proteja în fata unui asemenea abuz?
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 August 2015
gi-jane2, moderator
Va inteleg durerea si nemultumirea in legatura cu situatia in care va aflati, o sa-mi spun si eu parerea in legatura cu aceasta speta: din pacate, din relatarea d-voastra initiala, desi destul de logica si comprehensiva nu ne putem face o imagine complet obiectiva despre situatie, neavand actele in fata. Analizand situatia "grosso modo" din ceea ce ai povestit, userul despre care credeti ca-i rautacios a conturat oarecum bine problema, poate putin cam transant si fara menajamente fata de d-voastra. Problema este ca sotul a vandut casa intitiala si cu banii a cumparat casa mica si apartamentul, intr-un eventual partaj are sanse destul de mari sa castige cele 2 imobile avand in vedere ca au fost cumparate cu banii obtinuti din vinderea unui imobil bun propriu. Intr-adevar masina e bun comun pentru ca a fost cumparata in timpul casatoriei, chiar daca unul din soti nu realizeaza venituri.
Inteleg ca sunteti foarte revoltata dar din pacate solutia data de institutia justitiei nu este totuna cu dreptatea umana sau cu cea divina, eu am experimentat in multe randuri aceasta realitate cruda si am invatat sa ma resemnez.

Oricum, discutand problema fata in fata cu un avocat veti putea gasi si decide impreuna care-i cea mai avantajoasa cale de urmat in cazul d-voastra. Sfatul meu e sa nu va indarjiti sustinandu-va punctul de vedere ca s-ar putea sa aveti mai mult de pierdut. Discutati cu un avocat bun si lasati-va ghidata de el.
Ultima modificare: Vineri, 28 August 2015
Cris1971, utilizator
Daca va da un ap și mașina e echitabil.
Într-un proces în instanta, exista riscul sa nu câștigați și ap și sa mai plătiți sulta și pt mașină.
Dvs, ce înțelegeți prin partaj echitabil? Ce doriți la partaj?

Alte discuții în legătură

Fiul meu a divortat acum 2 ani dupa ce a aflat ca sotia a avut ... Micu Mioara Micu Mioara Fiul meu a divortat acum 2 ani dupa ce a aflat ca sotia a avut o relatie cu un prieten a lui timp de 2 ani. (fiul meu e navigator) si au o fetita de 10 ani. Au ... (vezi toată discuția)
Partaj dora40 dora40 [ editat de moderator-scrierea cu majuscule contravine regulamentului de postare] eu ca mama traiesc in spania cu 3 copii din care unul minor ,prin abandore ... (vezi toată discuția)
Partaj in instanta AmaliaEnache AmaliaEnache Buna ziua, urmeaza sa divortez la notar iar bunurile sunt urmatoarele: -avem doua apartamente, 1 cu contract vanzare cumparare de la paintii mei( pe contract ... (vezi toată discuția)