avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Separare in fapt, inainte de introducerea actiunii de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Separare in fapt, inainte de introducerea actiunii de divort

As vrea sa introduc actiune de divort din vina ambelor parti, si doresc sa stiu daca se poate considera ca motiv temeinic de divort lipsa relatiilor conjugale de peste 2 ani, consumul exesiv de alcol care a dus la deteriorarea relatiilor?
In ultimul timp tensiunea dintre mine si sotul meu s-a intensificat, si a degenerat, fapt pt. care am hotarat sa ma separ de el. Casa in care locuim, are doua nivele, practic sunt doua apartamente, cu intrare separata din hol.. Nivelul superior este finisat recent si nu are dotari decat baia. Oricum, se poate locui in el daca se cumpara mobilier, si restul lucrurilor.Problema mare este ca, casa este ipotecata, avem contractat un credit pe 20 de ani, si chiar daca am vrea sa vindem acum este tare greu.
Inainte sa ma mut, l-am intrebat verbal, daca doreste sa se mute el si mi-a raspuns ca nu doreste.
In acest moment, eu trebuie sa-mi cumpar mobilier, ca de ex. un pat unde sa pot dormi, un dulap de haine, sa-mi utilez bucataria sa-mi pot gati si binenteles pe urma restul lucrurilor. Toate acestea trebuie sa le platesc din surse proprii fara ca el sa aiba vreo contributie.
Ce trebuie sa fac pt. ca aceste bunuri pe care le cumpar inainte de introducerea cererii de divort sa nu faca ulterior obiectul partajului.
Exista vreo procedura legala sa te separi faptic de sot, fara sa divortezi, dar sa-ti poti cumpara bunuri fara sa-ti fie frica ca peste 2 saptamani cand introduci actiune de divort te trezesti ca trebuie sa imparti tot desi el nu a platit nimic pt. bunurile respective?
Nu stiu daca am procedat bine sau nu, cert este ca nu mai puteam sa respir nici aer in preajma lui. Si la parter avem doua camere, si oricum stateam fiecare intr-o camera, dar era jenant cand venea cineva la noi si ma trezeam cu el in pijamale ziua in amiaza mare, putind a bautura. Cat despre mirosul care iesea din camera, nu am cuvinte.
Cel putin acum, incui usa la apartament si dorm noaptea linistita.

Va rog, ajutati-ma cu un sfat.
Multumesc.
Toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune, prin urmare se supun partajului. Referitor la prima intrebare: sigur ca lipsa relatiilor conjugale si consumul excesiv de alcool sunt motive intemeiate ptr desfacerea casatoriei. Sotul este de acord cu desfacerea casatoriei? Copii minori rezultati in urma casatoriei sunt?
Referitor la problema ce priveste bunurile, v-as sugera sa asteptati pana cand veti avea o hotarare judecatoreasca definitiva de divort. Va urez mult noroc! Cu stima, Mirela Cioaca.
Prezumtia este de contributie 50-50%.
Dvs. va despartiti faptic si trebuie sa va luati anumite masuri.
Adica sa aveti cum sa dovediti ca ati avut o contributie exclusiva de la achizitionarea acelor bunuri.
O posibilitate ar fi sa impartiti bunurile comune odata cu separarea in fapt si astfel, mobila din camera unde locuiti acum o mutati in apartamentul in care doriti sa va mutati....
Nu este indicat sa achizitionati bunuri pana la desfacerea casatoriei prin divort , intrucat acestea vor avea caracter de bun comun, dobandite in timpul casatoriei si sotul poate cere sa faca parte din bunurile partajabile.
Cat despre separarea in fapt si consumul de alcool de cxatre sot, acestea sunt motive temeinice pentru a cere divortul.
daca va hotarati sa depuneti in instanta actiune de divort, din culpa ambilor soti, o veti putea face daca si sotul este de acord si daca nu exista copii minori .
in caz contrar, puteti introduce actiunea din culpa exclusiva a sotului .
in ceea ce priveste bunurile achizitionate in timpul casatoriei, acestea sunt considerate bunuri comune ale sotilor .
indiferent daca dvs si sotul sunteti despartiti in fapt, orice bun dobandit de catre unul din soti in aceasta perioada se considera bun comun al sotilor .
doar dupa ramanerea definitiva a hotararii de divort, bunurile ulterior achizitionate vor fi bunuri proprii .

daca sunteti decisa puteti introduce divortul la judecatoria ultimului domiciliu comun al sotilor.
actiunea de partaj se va judeca dupa pronuntarea divortului .
Binenteles ca sotul nu este de acord cu desfacerea casatoriei. El zice ca eu sunt nebuna, ca nu am motive sa ma despart de el, ca nu m-a omorat. Ce conteaza ca mi-a dat dpua palme, si alte, alte..
Mobila din camera unde locuiam, dulapul il cumparasem eu, iar patul el. Asa ca, acuma am ramas fara pat.
Astazi mi-am cumparat un pat pe numele mamei unei prietene. Va trebui sa cumpar un aragaz, etc. Daca le cumpar pe numele altei persoane nu ar fi mai bine?
Din casatorie, avem o fata de 22 de ani, incadrata in munca. Acum si ea este impotriva mea, pt. ca sotul meu nu mai face nimic in gospodarie si am rugat-o sa ma ajute. Si mi-a raspuns sec, ca nu face, ca doar stiu bine ca ei nu-i place. A naibii treaba, numai mie imi place sa fiu plina de noroi pana-n cot, si dupa ce muncesc o zi intreaga in curte si deabia ma indrept de spate trebuie sa incep si in casa ca de... fata mea nu poate.
Cum sa fac dovada ca bunurile au fost achizitionate exclusiv din banii mei? Este de ajuns chitanta? El poate sa zica, ca mi-a dat el banii pt. ele. Stie ca eu lucrez la patron si salariul pe cartea de munca este f. mic, iar el este ofiter MAPN.

Multumesc!

Daca cumpar bunurile pe numele altei persoane?
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
Alin Popescu, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort anditaru anditaru are vreo importanta ,in judecata, cine intenteaza primul actiunea de divort?daca nu mai exista bunuri comune de impartit{le-am vandut si am cheltuit banii ... (vezi toată discuția)
Momentul stabilirii patrimoniului la un partaj... maspex maspex as dori sa stiu in situatia in care unul din partenerii unui cuplu casatorit paraseste domiciliul comun inaintea inceperii oricarei actiuni, ulterior ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj mancipri mancipri speta . sotia introduce actiune de divort . cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a sotului ( consum excesiv de alcool , agresiv ). nu cere partajul . ... (vezi toată discuția)