avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Muscatura caine cetatean pe strada
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Muscatura caine cetatean pe strada

Buna ziua,

Am o problema mare zic eu, un cetatean a fost muscat in afara curtii mele de catelul meu maidanez scapat din curtea mea cu lant cu tot. Eu tocmai soseam de la munca, l-am intrebat ce cauta in acea zona ( e o zona mai din periferie cu multi caini fara stapan). Mentionez ca dansul s-a dus la spital si a chemat politia, am incercat sa ma inteleg amiabil cu dansul si mi-a zis ca va face plangere si va scoate mai multi bani de la mine. A mentionat la politie ca nu a vazut compasiune de nici un fel la mine. Cainele il am de circa 2 luni a fost legat dar a scapat prin gard, ce risc eu , cum ma prezint la politie si ce pot pati ?
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
cataro2002, utilizator
Cel mai recent răspuns: cataro2002 , utilizator 09:35, 3 Septembrie 2015
Initial reclamantul trebuie sa faca dovada ca patrupedul vinovat va apartine
Daca nu detine certificat medico legal,daca nu detine expertiza medicala care eventual sa precizeze amprenta dentara,caracteristici muscatura,este dificil de probat dintr-o haita de caini care anume este vinovatul
Cainele dvs detine microcip,carnet de sanatate conform norme intrate in vigoare in 2015?
Daca suntei citat la politie ,verificati probele depuse de reclamant prin care acesta invoca drept autor al muscaturii cainele dvs
Conform dispozitii in vigoare noul Cod Civil articolele 1375-1380,prevad obligatia stapanului/
proprietarului animalului pentru a repara prejudiciul cauzat de acesta
Dispozitia in vigoare prevede ca
raspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale
este acea forma a raspunderii civile delictuale potrivit careia proprietarul unui animal sau cel care se serveste de el raspunde, independent de orice culpa, de prejudiciul cauzat de animal, chiar daca acesta a scapat de sub paza sa;

Tot conform dispozitii in vigoare -
nu exista raspundere atunci cand prejudiciul este cauzat exclusiv de fapta victimei insesi ori a unui tert sau este urmarea unui caz de forta majora.
,astfel ca si dvs puteti invoca ca patrupedul a reusit sa scape din incinta proprietatii urmare actiunii unui tert care a taiat gardul ...
Incercati sa negociati o intelegere amiabila,astfel incat sa nu se ajunga in instanta
Temeiul juridic al raspunderii dvs. se regaseste in preved.art.1.375,1.380 Noul Cod Civil.
Art.1375Noul Cod Civil"Proprietarul unui animal sau cel care se serveste de el radpunde,independent de orice culpa,de prejudiciul cauzat de animal,chiar daca acesta a scapat de sub paza sa."
Art.1.380-"In cazurile prevazute la art.1.375,1.376,1.378, si 1.379 nu exista obligatie de reparare a prejudiciului ,cand acesta este cauzat exclusiv de fapta victimei insesi ori a unui tert sau este urmarea unui caz de forta majora." Cu alte cuvinte,nu sunteti exonerat de raspunderea civila delictuala decat daca dovediti unul din cele trei cauze de exonerare prevazute de art.1.380 NCC.
Nu are absolut nici o dovada, cainele nu are cip, ce amprenta dentara , el a fost la spital , cand a revenit la mine avea un pansament si o reteta. Cainele nu mai e la mine in curte, a revenit la stana de unde era luat.
Va multumesc pentru promptitudine.
Dar eu nu detin cainele, nu exista nici o dovada ca el cainele meu l-a muscat ( pe strada mai sunt 10) de unde stiu ca domnul nu s-a apropiat de gard si a atatat cainele ?
Intra in sarcina reclamantului sa probeze de care dintre caini a fost muscat,daca acesta se afla in detinerea dvs
Dvs puteti sustine la politie ca pentru a respecta dispozitiile in vigoare ,pentru a asigura siguranta si securitatea proprietatii dvs ati realizat imprejmuirea acesteia,nepermitand cainilor pe care ii detineti sa se deplaseze pe drumul public
Daca nu aveti alti caini in proprietate ,comunicati politiei ca nu aveti caini si nu aveti informatii despre cainele care ar fi muscat pe reclamant
Ultima modificare: Joi, 27 August 2015
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Ajutor - cainele meu a muscat pe cineva Sirb Robert Sirb Robert In cazul in care câinele aflat pe numele meu si tinut la un alt domiciliu a mușcat pe cineva , si aceea persoana depune plângere improtriva mea , ce ... (vezi toată discuția)
Muscatura caine alexc81 alexc81 Buna ziua, As avea o intrebare in legatura cu legislatia curenta privind animalele de companie: cainele meu (un ciobanesc carpatin) a muscat astazi din ... (vezi toată discuția)