avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire

Buna ziua,

tatal meu a murit acum 4 ani, a ramas mama, suntem 4 frati. Demersul pentru masa succesorala nu am facut dupa tata.

unul din fratii mei se da si peste cap, numai s-o determine pe mama sa-i dea lui apartamentul parintesc,

intrebarea mea este daca are vreo sansa?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 11:55, 28 August 2015
costiboncu a scris:

Buna ziua,

problema dvs poate lua o intorsatura care sa nu va placa, cel putin in ceea ce priveste mostenirea dupa tatal dvs. Daca dvs si ceilalti frati din strainatate nu ati acceptat succesiunea dupa tata, atunci nu veti primi nimic din cota acestuia care va fi mostenita numai de mama si celalalt frate. Acceptarea succesiunii se face fie prin declaratie notariala de acceptare fie printr-o conduita specifica unui proprietar de bun. Astfel, in lipsa unei declaratii notariale, ar putea sa fie considerata acceptare a succesiunii luarea unor bunuri de valoare dintre cele lasate de tatal dvs, incheierea unui contract de inchiriere, folosirea locuintei sau altor bunuri exact ca un proprietar, etc. Daca nu ati facut nicmic din toate acestea, sunteti straini de mostenirea tatalui si nu veti primi nimic.
La decesul mamei, veti avea grija sa treceti pe la notar si sa faceti o declaratie de acceptare a succesiunii in acest mod deveniti mostenitor al mamei. Cota fratelui dvs din tarava fi mai mare intrucat el locuind acolo, poate dovedi acceptarea succesiunii.

nu a facut nici fratele meu nimic dupa tata, el asteapta ca mama sa nu mai fie si sa poata declara ca noi nu am ingrijt-o si sa solicite toata averea. Poate ?
multumesc pentru raspuns, am vrut sa facem succesiunea dupa tata dar, nu a vrut mama .

ceea ce ma deranjeaza este faptul ca fratele umbla cu amenintari cum ca el o ingrijeste pe mama si noi nu, desi cand sosim in tara nu venim cu mana goala si ii lasam si bani de fiecare data.
~ Conținut șters la cerere ~
Av-SfabuAndra a scris:

Ati putea formula o actiune in instanta pentru dezbaterea succesiunii dupa tata (daca ati acceptat-o), chiar daca unul dintre succesori se impotriveste (acum depinde de situatia/relatiile in care sunteti cu mama dvs, daca ar deranja-o sau nu si de modalitatea pe care doriti sa o abordati dvs).

Dupa cum a reliefat si dl. av. Costi Boncu, raspunsul la intrebarea dvs. depinde de situatia de fapt, de unele detalii (cel mai important fiind acela daca ati acceptat mostenirea dupa tatal dvs sau cine a acceptat-o - pt ca termenul de optiune succesorala a trecut).

nu a acceptat nici unul din noi mostenirea dupa tata.

noi am crezut ca vom face succesiunea dupa ce nu va mai fi mama.

necazul este ca unul din frati sa puna mana pe avere, profitand ca noi suntem in strainatate.

se poate asa ceva?
Buna ziua,

este o idee buna cea propusa de dna. Av Sfabu. Dezbaterea succesiunii poate sa va aduca ceea ce va doriti - calitatea de mostenitor dupa tata. Acceptarea succesiunii se poate dovedi relativ usor in instanta si nu ar trebui sa abandonati pur si simplu.
Intrebati daca fratele ramas in tara poate "pune mana pe avere" iar raspunsul este dat deja - daca nu dezbateti succesiunea dupa tata (sau daca facand asta se constata ca sunteti straini de mostenirea acestuia) veti primi partea care vi se cuvine atunci cand mama dvs nu va mai fi - deci nu ati pierdut tot. Din experienta mea, este foarte posibil ca fratele din tara sa dea inapoi cand o sa vada ce cheltuieli implica aceste dezbateri si sa se rezolve totul la notar. Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire b2niza72 b2niza72 Buna ziua, tatal meu a murit in august 2009, suntem 3 copii, si vrem sa dezbatem mostenirea, mama are un apartament in Galati si vrem sa-i lasam ei tot. Nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Incers sa va expun situatia cat mai clar si concret,sa pot primi un raspuns corect . Tata a decedat,de curand. In timpul vietii ... (vezi toată discuția)
Succesiunea in cazul unui mostenitor ani_b ani_b Suntem 3 frati ....2 din prima casatorie a mamei mele si EU din a 2-a .In urma divortului de primul sot mama nu a ramas cu nici un bun ... (vezi toată discuția)