avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Problema de stare civila - recunoasterea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Problema de stare civila - recunoasterea paternitatii

In urma cu 5 ani m-am recasatorit, sotia, pe care o cunoscusem cu doi ani inainte avand un copil din afara casatoriei, acum in varsta de 17 ani.
Din motive pe care, pentru eficientizarea spatiului si timpului nu le pot dezvolta aici, din proprie initiativa am propus sa recunosc eu ca sunt tatal natural al copilului ei, desi in urma cu 18 ani cand se nascuse acest copil ( " din flori " ) eu nici nu ma aflasem prin zona unde traia mama.Dosarul meu a fost aprobat de Oficiul Starii Civile de pe langa Primarie, iar " copilului " i s-a emis un nou certificat de nastere, in care la rubrica "numele tatalui" nu mai este linie ci prenumele meu. Ma opresc aici cu prezentarea spetei !
Va rog respectuos sa ma lamuriti asupra urmatoarelor intrebari : - exista posibilitatea de a revoca, la cererea mea aceasta Decizie a Oficiului de stare civila respectiv ? - Daca " Da" , va rog sa-mi spuneti ce pasi trebuiesc urmati si ce efecte poate avea ? Va multumesc, D.O.-Bucuresti e-mail : dan09cd@gmail.com
Cel mai recent răspuns: TITANION , utilizator 14:33, 10 Septembrie 2015
[ link extern ]
Va puteți inspira din aceasta acțiune.
Și dacă nu faceți dvs asta, oricum o va face fiica dvs pt ca acțiunea poate fi înaintată de oricine interesat, iar fiica nu are interes sa împartă averea cu fiul soției dvs.
Acţiunea privind filiaţia din speta aceasta este una de CONTESTARE a recunoaşterii de paternitate (nu este o acţiune de tăgadă de paternitate).

Pentru a face diferenţa intre cele două acţiuni, intrebarea esenţiala este: Copilul este din casatorie sau din afara casatoriei?

Tăgada de paternitate este o acţiune privind filiaţia fată de tatal din casatorie.
Or aici avem un copil conceput si nascut in afara casatoriei.

Filiatia copilului din afara casatoriei a fost stabilita prin RECUNOSTERE.

Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi CONTESTATĂ... ORICAND si de ORICE persoană interesata.
Persoane interesate (care dovedesc un interes patrimonial sau nepatrimonial) pot fi: copilul recunoscut, moştenitorii copilului recunoscut, mama copilului recunoscut, barbatul care a facut recunoasterea, moştenitorii bărbatului care a facut recunoaşterea...

A contesta inseamna altceva decat a revoca.
Recunoasterea de paternitate este irevocabila.
Dar recunoaşterea care nu corespunde adevarului poate fi contestată.
Ultima modificare: Luni, 31 August 2015
romascanu, moderator
Va multumesc pentru solutiile date. Respectuos va rog sa - mi raspundeti la urmatoarele intrebari : in situatia in care copilul ( care era deja major la data depunerii declaratiei mele) recunoaste in fata instantei ca a cunoscut despre falsitatea declaratiei mele , ca a acceptat la propunerea mea sa fie recunoscut ca fiul meu natural si ca este de acord sa renunte la efectele declaratiei mele de la Oficiul Starii Civile , in aceasta situatie mai este nevoie de expertiza ADN de la I.M.L. pentru a mi se admite actiunea in instanta, inaintata de mine sau de fiica mea ? Aducerea copilului ( majorului ) in instanta se face dupa deschiderea actiunii , la cererea avocatului meu sau , pur si simplu, din proprie initiativa vin eu " cu el de mana " in fata judecatorului ? Multumiri, Cu stima, D.O.- Bucuresti
Dacă fiul e de acord cu acțiunea, poate sa scrie în întâmpinare și poate scăpați de plata testului ADN, mai ales ca nu îl cere nimeni, adică nu dvs, nu fiul.
Propuneți vreo 2 martori.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poziția celui recunoscut nu are relevanță, deoarece nici o persoană nu poate să aibă cunoștință despre cine l-a conceput. :)
Deci nici dacă e de acord și nici dacă nu e de acord cu cererea D-voastră, poziția lui nu va avea nici o relevanță pentru instanță.

Dacă puteți dovedi că în perioada de concepție a copilului nu ați avut nici o legătură cu mama (nu ați cunoscut-o, vă aflați în locuri diferite, etc) nu e nevoie de test ADN.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2015
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani paramore paramore Bună! Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput ... (vezi toată discuția)
Copil- paternitate Margaretad Margaretad Buna ziua am o antrebare Am o fetița de 2 luni și mi-am dat seama k nu e a prietenului meu am trecuto pe numele lui acum as putea sa schimb certificatu și ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitate Ryel Ryel Buna ziua, V-as ruga sa imi spuneti daca proba testimoniala e acceptat in situatia urmatoare: Sotul actual al mamei a recunoscut la starea civila un ... (vezi toată discuția)