Buna ziua,
Potrivit art. 1113 alin. 2 din Codul civil, succesibilul care nu optează în termenul stabilit de instanţa judecătorească este considerat că a renunţat la moştenire.
In cazul in care exista sotia supravietuitoare si doi descendenti, 2 copii ai defunctului si nu se dezbate mostenirea dupa defunt(tata) si se va dezbate dupa decesul si mamei mai este valabil acest articol?
cred ca trebuie sa va clarificati cum functioneaza acel articol iar apoi sa vedeti daca reformulati intrebarea.
Astfel, 1113 din Codul Civil spune ca atunci cand exista motive temeinice, instanta, printr-o procedura speciala judecata in regim de urgenta poate scurta termenul de optiune succesorala.
Spre exemplu, mostenirea este compusa din bunuri cu valoare extrem de volatila ( sa zicem actiuni care se tranzactioneaza pe bursa) iar daca se asteapta scurgerea termenului de optiune succesorala obisnuit (de un an) este foarte posibil ca valoarea mostenirii sa scada exponential sau sa dispara cu totul. In aceasta situatie, oricare dintre mostenitori poate solicita instantei sa scurteze termenul de 1 an si sa il faca de exemplu 30 de zile. Daca instanta se pronunta si stabileste termenul la 30 de zile TOTI mostenitorii sunt obligati sa accepte sau sa renunte la mostenire in 30 de zile. Daca nu spun nimic, se considera renuntatori.
Asta spune textul.
Cred ca articolul nu are legatura cu ceea ce incerc sa aflu, mai exact, in cazul in care nu se dezbate mostenirea dupa tata si se va dezbate abia dupa decesul mamei, cei doi frati vor mosteni cate jumatate din intreava avere?
Buna ziua,
Da dar ar fi bine sa nu existe incercari de inlaturare de la mostenire intre frati in sensul in care sa nu se solicite de catre niciunul aplicarea art. 1103 alin 1 C.Civ.