avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1138 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cotizatie de cel putin cinci ani la cas???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cotizatie de cel putin cinci ani la cas???

am o mare problema daca poate sa ma ajute cineva,va rog!!!
am terminat facultatea in 2006, pe urma mi-am depus actele la somaj si am fost in somaj pana prin februarie 2007 cand m-am angajat; doar ca angajatorul respectiv nu mi-a facut carte de munca asaca am ramas cu vreo 7 luni fara plata la cas; m-am angajat ulterior la o firma serioasa care mi-a facut care de munca si plateste toate datoriile la stat pt mine;
pentru a fi in regula cu obligatiile la stat trebuie sa imi platesc eu cele 7 luni restante la cas?
cu ce ma poate afecta daca nu platesc?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:21, 13 Iulie 2009
Cam greu de platit din urma, daca nu aveti contract de asigurare cu Casa de Pensii .... :(
O solutie ar fi actionarea in instanta a acelui angajator .... intrucat, in situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
nu ma mai intereeseaza acel angajator, eu vroiam sa stiu daca se poate sa imi platesc eu acum aceste restante pentru a nu avea in viitor probleme cu cas-ul; si mai vroiam sa stiu daca pot aparea vreun fel de probleme pentru ca am fost de curand la o clinica si mi sa cerut o adeverinta de la cas si cei de acolo au zis ca nu pot sa imi dea daca nu am 5 ani plati la cas fara intrerupere
Ca sa aveti acesti ani platiti, ar fi trebuit sa aveti incheiat cu casa teritoriala de pensii un contract de asigurare ... Mergeti la aceasta institutie si vedeti ce se poate face .
Dvs. nu aveti posibilitatea legala sa platiti CAS retroactiv. Perioada respectiva nu va fi avuta in vedere la calculul pensiei.

Dar vorbiti despre CAS (contributia de asigurari sociale) sau despre CASS (contributia de asigurari sociale de sanatate)? :)

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
daca cei de la CASS nu v-au somat ca trebuie sa platiti, inseamna ca nu trebuie.Daca doriti totusi sa acoperiti perioada, e mai dificil retroactiv.Oricum, perioada in care nu ati fost angajata cu forme legale, nu ati figurat nici in evidentele lor.

Alte discuții în legătură

Regularizare cass pe ultimii 5 ani eva74 eva74 buna ziua, a-si dori sa intreb daca am avut intrerupere de10 luni in cartea de munca in 2007 acum in 2011 dupa ce mi s-a terminat somajul si nu mai realizez ... (vezi toată discuția)
Cass asociat unic robert_71 robert_71 Buna ziua. Sunt asociat unic, fara alte surse de venit, deoarece atunci cand am inceput activitatea pe cont propriu mi-am dat demisia de la locul de munca ... (vezi toată discuția)
Contributia la casa de asigurari de sanatate ana_lov3s_u ana_lov3s_u Buna ziua. Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum e cu contributia la casa de asigurari de sanatate. Luna trecuta am incheiat contract cu casa de asigurari de ... (vezi toată discuția)