avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Lucrul in acord
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Lucrul in acord

Buna seara asi dori si eu niste sfaturi si indrumari, tata a lucrat la mina si a lucrat in acord dar nu am statele de plata de unde pot optine aceste acte si ce treuie sa fac ca sa adauge la pensie , trebuie depuse la casa de pensi sau trebuie sa dau casa de pensi in judecata, astept raspunsuri de la cineva care cunoaste bine aceasta speta
Cel mai recent răspuns: negru daniel , utilizator 11:51, 31 August 2015
1. Prin Decizia nr. 19/2011 (publicata in Monitorul Oficial nr. 824/2011 - M. Of. 824 / 22 noiembrie 2011), Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit ca formele de retribuire obtinute in acord global vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si, pentru acestea, s-a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

"DECIZIE

Pentru considerentele aratate, in temeiul art. 330^7 cu referire la art. 329 din Codul de procedura civila, asa cum a fost modificat si completat prin Legea nr. 202/2010,

INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE

In numele legii

DECIDE:

Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In interpretarea dispozitiilor art. 2 lit. e), art. 78 si art. 164 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si ale art. 1 si 2 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabileste ca:

Formele de retribuire obtinute in acord global, prevazute de art. 12 alin. 1 lit. a) din Legea retribuirii dupa cantitatea si calitatea muncii nr. 57/1974, vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public, daca au fost incluse in salariul brut si, pentru acestea, s-a platit contributia de asigurari sociale la sistemul public de pensii.


Obligatorie, potrivit art. 330^7 alin. 4 din Codul de procedura civila.

Pronuntata, in sedinta publica astazi, 17 octombrie 2011".

2. Trebuie depuse la Casa de pensii adeverinte cu veniturile salariale privind munca în acord.
multumesc pentru raspuns , dar acele adeverinte de unde le optin ca nu am asa ceva sau statele de plata ca nu lea tinut tata, trebuie sa depun o cerere la mina la care a lucrat tata ca sa obtin acele adeverinte???/ sau ce trebuie sa fac
Adeverintele se pot obtine de la fostii angajatori sau de la detinatorii legali ai arhivei acestora daca acestia nu mai exista.
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala Gheorghe Ioniță Gheorghe Ioniță In acest moment se iau in calculul punctajului veniturile din acord global daca depun adeverință? (vezi toată discuția)
Recalculare pensie octav13 octav13 Buna ziua. Sunt pensionat pe caz de boala din anul 2014. La calcularea pensiei nu a fost luat in calcul acordul global pentru perioada 1980_1984 conform ... (vezi toată discuția)