avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Trecere din folosinta in proprietate
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Trecere din folosinta in proprietate

Buna ziua,

In urma cu doi ani am obtinut pe calea unei solutionari de litigiu cu o fost cooperativa de stat, dreptul de proprietate asupra unui imobil si dreptul de folosinta asupra terenului pe care acesta este construit.
Am obtinut doar dreptul de folosinta asupra terenului deoarece in timpul comunismului statul nu dadea titluri de proprietate asupra terenurilor ci le dadea in folosinta pe durata existentei imobilului. Deci nici cooperativa nu avea drept de proprietate pe teren.

Legea fondului funciar 18/1991 republicata in 1998 la articolul 36 sune:
Art. 36
(1) Terenurile aflate in proprietatea statului, situate in intravilanul localitatilor si care sunt in administrarea primariilor, la data prezentei legi, trec in proprietatea comunelor, oraselor sau a municipiilor, urmand regimul juridic al terenurilor prevazute la art. 26.
(2) Terenurile proprietate de stat, situate in intravilanul localitatilor, atribuite, potrivit legii, in folosinta vesnica sau in folosinta pe durata existentei constructiei, in vederea construirii de locuinte proprietate personala sau cu ocazia cumpararii de la stat a unor asemenea locuinte, trec, la cererea proprietarilor actuali ai locuintelor, in proprietatea acestora, integral sau, dupa caz, proportional cu cota detinuta din constructie.
(3) Terenurile atribuite in folosinta pe durata existentei constructiilor dobanditorilor acestora, ca efect al preluarii terenurilor aferente constructiilor, in conditiile dispozitiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rurale, trec in proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinta a terenului, proprietari ai locuintelor.

Din cate stiu si din ce reiese din textul de mai sus, toate terenurile aflate in folosita pentru ca au un imobil proprietate personala pe ele, trec in proprietatea titularului dreptului de folosinta in baza unei cereri. Insa in text se refera la imobilele locuinta, iar cel la care ma refer eu a fost o mica intreprindere.

Intrebarea mea este, care este procedura de trecere in proprietate a terenurilor aflate in folosinta date de catre regimul comunist? Exista vreo prevedere specifica pentru acet tip de proprietate (fosta intreprindere) si nu locuinta?


Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Vigilante , utilizator 16:00, 14 Iulie 2009
Aflati in proprietatea cui este acel teren, probabil este proprietatea unei unitati administrativ teritoriale. Daca nu este domeniu public, il puteti cumpara de la acea autoritate. Pentru "foste intreprinderi", societati comerciale cu capital de stat, s-a aplicat H.G. nr. 834/1991 in baza careia s-au emis certificate de atestare a dreptului de proprietate pentru terenurile necesare desfasurarii activitatii. Verificati daca exista un asemenea certificat.
Nu exita respectivul atestat insa H.G. nr. 834/1991 re refera la terenuri detinute de societati comerciale cu capital de stat. Ce inseamna detinute? Aflate in posesie? Dreptul de folosinta = posesie?

Gabriel S a scris:

Aflati in proprietatea cui este acel teren, probabil este proprietatea unei unitati administrativ teritoriale. Daca nu este domeniu public, il puteti cumpara de la acea autoritate.


Tocmai asta e problema mea:
Din cate am mai auzit din surse neverificate, am dreptul sa dobandesc terenul pentru ca sunt propietarul imobilului caruia terenul in serveste. Sunteti sigur ca sunt nevoit sa il cumpar de la primarie, si nu pot face o cerere de atribuie a titlului de proprietate ca urmare a schimbarilor de dupa 1989?

In prezent intreprinderea nu mai este in functiune, deci terenul nu mai este necesar functionarii intreprinderii, propriu zis. In acelasi timp constructia exista si poate fi re-pusa in functiune oricand.

Sursele acelea neverificate se refera probabil la dispozitiile Legii nr. 215/2001 a administratiei publice locale.
Art. 123. - (1) Consiliile locale si consiliile judetene hotarasc ca bunurile ce apartin domeniului public sau privat, de interes local sau judetean, dupa caz, sa fie date in administrarea regiilor autonome si institutiilor publice, sa fie concesionate ori sa fie inchiriate. Acestea hotarasc cu privire la cumpararea unor bunuri ori la vanzarea bunurilor ce fac parte din domeniul privat, de interes local sau judetean, in conditiile legii.
(2) Vanzarea, concesionarea si inchirierea se fac prin licitatie publica, organizata in conditiile legii.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (2), in cazul in care consiliile locale sau judetene hotarasc vanzarea unui teren aflat in proprietatea privata a unitatii administrativ-teritoriale pe care sunt ridicate constructii, constructorii de buna-credinta ai acestora beneficiaza de un drept de preemptiune la cumpararea terenului aferent constructiilor. Pretul de vanzare se stabileste pe baza unui raport de evaluare, aprobat de consiliul local sau judetean, dupa caz.
(4) Proprietarii constructiilor prevazute la alin. (3) sunt notificati in termen de 15 zile asupra hotararii consiliului local sau judetean si isi pot exprima optiunea de cumparare in termen de 15 zile de la primirea notificarii.

Intradevar, mentiunea terenurile detinute din HG 834 se referea la terenurile utilizate de societati. Ulterior emiterii HG 834/1991, multe societati au formulat actiuni in constatare pentru ca nu aveau acte din care sa rezulte ca le fusese predata folosinta terenurilor. Dupa ce au obtinut hotararile judecatoresti si-au intocmit documentatia necesara eliberarii certificatelor de atestare a dreptului de proprietate, era o procedura simpla, la nivelul fiecarei autoritati emitente fiind constituite comisii speciale de lucru. Certificatele se emiteau dupa aprobarea documentatiei, prin ordin (in cazul ministerelor) sau hotarare a emitentului ( in cazul consiliilor locale sau judetene). Nu cunosc exact situatia dvs., aveti o societate care a fost cu capital de stat, ati depus anterior o documentatie conform HG 834/1991 si nu s-a aprobat emiterea certificatului? Ati dobandit constructia de la un fost detinator societate cu capital de stat ? Pentru constructiile instrainate ca active in baza legilor privind privatizarea, daca fostul detinator nu avea inca un certificat de atestare, dar l-a obtinut ulterior era obligat sa transfere si proprietatea terenului catre cumparatorul activului.
In cazul ca nu va sunt aplicabile dispozitiile HG nr. 834/1991 singura varianta va ramane cea din legea administratiei publice locale.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
Gabriel S a scris:

Nu cunosc exact situatia dvs., aveti o societate care a fost cu capital de stat, ati depus anterior o documentatie conform HG 834/1991 si nu s-a aprobat emiterea certificatului?

Inca nu am depus documentatia conform HG 834/1991, incercam de fapt sa aflu in baza carui act pot face chestia asta iar acum este clar.


Ati dobandit constructia de la un fost detinator societate cu capital de stat?

Da, am obtinut dreptul de proprietate asupra imobilului si dreptul de folosinta asupra terenului pe care acesta este situat.


Pentru constructiile instrainate ca active in baza legilor privind privatizarea, daca fostul detinator nu avea inca un certificat de atestare, dar l-a obtinut ulterior era obligat sa transfere si proprietatea terenului catre cumparatorul activului.

Nu l-a obtinut pentru ca nu era de interes pentru acesta, dupa cum nici pentru mine nu ar fi daca nu as vrea sa vand intreaga locatie.


Va multumesc mult pentru consiliere. Voi face demesurile pentru obtinerea titlului de proprietate i asupra terenului in baza 834/1991.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere drept de proprietate de proprietarul cladirii de deasupra terenului eagle_free eagle_free Buna ziua. As dori si eu o indrumare in legatura cu o problema referitoare la un teren, proprietate a primariei. Situatia se prezinta in felul urmator: Un ... (vezi toată discuția)
Revin - revendicare babaangi babaangi Nu as vrea sa va plictisesc, dar revin cu o situatie in care efectiv nu stiu cum sa procedez ! Ce cale de actiune in instanta de judecata trebuie aleasa ... (vezi toată discuția)
Legea112/95 ContSters74363 ContSters74363 Vreau sa va intreb, in cazul in care cineva a dobandit o locuinta pe baza legii 112/95, din cate am inteles terenul aferent se atribuie proportional in cota ... (vezi toată discuția)