Instanta de judecata analizeaza si imprejurarile in care s-a produs o fapta, indiferent ca este vorba de o contraventie sau infractiune!
Ati auzit despre circumstante atenuante sau agravante? Trebuie analizate sau nu? Sau trebuie analizata doar legalitatea procesului verbal?
Daca instanta nu ar lua in considerare imprejurarile/circumstantele atunci se presupune ca nu exista nici prezumtia de nevinovatie!
Utilizatoarea trebuie sa revina cu informatii si sa ne lamureasca
daca fratele a anuntat pe cineva despre defectare, cu exceptia service-ului. Firma care a furnizat lemnele (sa solicite instructiuni), beneficiarul, politia, primaria, o autoritate a statului.
Si
daca a mai efectuat transport de lemne anterior si cunostea legislatia cu privire la transportul lemnelor.
Cand a incarcat lemnele i-a fost atrasa atentia de catre furnizor privitor la specificul transportului de lemne, ca avizul de insotire a marfii are o anumita valabilitate si cel mai important, cum sa procedeze in cazul in care apare un eveniment neprevazut, accident, defectiune, etc.?
Nu cunosc daca pe avizul de insotire a marfii exista si instructiunile de completare prevazute in HG 470/2014, (anexa 2 la norme), rubrica 9 se completeaza de politie cu cauza intreruperii transportului.
Fratele poate cere clementa in cazul in care nu a mai efectuat transport de material lemnos si sa solicite macar restituirea camionului pe motiv ca este singurul mijloc de subzistenta ptr familie.
HG nr. 470/2014 pentru aprobarea Normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase
Art. 16. - (1) În cazul în care, din motive obiective, mijlocul de transport cu care se transportă materiale lemnoase trebuie să fie înlocuit cu unul sau mai multe mijloace de transport, ocolul silvic pe raza căruia se realizează transbordarea materialelor lemnoase eliberează noile
avize de însoţire a materialelor lemnoase, la solicitarea conducătorului auto sau a proprietarului materialelor lemnoase, făcând menţiunea 7 "provenienţă pentru avizul nr. . . . - TRANSBORDARE", sub semnătură şi sigiliu, pe avizul de însoţire iniţial. Avizul de însoţire iniţial se reţine la ocolul silvic. Prestarea acestui serviciu se suportă de către expeditorul materialelor lemnoase sau, după caz, de către transportator, potrivit reglementărilor în vigoare.
(2)
În cazul întreruperii transportului din motive obiective, fără a fi necesară transbordarea, conducătorul auto se adresează celui mai apropiat ocol silvic sau post de poliţie, anunţând despre momentul iniţial al întreruperii, care trebuie să fie cuprins în interiorul termenului de
valabilitate al avizului de însoţire. Reprezentantul împuternicit al ocolului silvic sau al postului de poliţie consemnează în rubrica corespunzătoare a avizului de însoţire perioada de întrerupere a transportului, certificând cu nume, semnătură şi sigiliu.
(3) Solicitarea de întrerupere a transportului se va înregistra în registrul de intrare al ocolului silvic care prelungeşte valabilitatea avizului de însoţire a materialelor lemnoase.
[ link extern ]