danpopescu2011 a scris:
Situatia nu are a face nimic cu infractiunea de hartuire,speta este una exclusiv civila, si solutia este simpla.
Din pacate are de a face!
Intrucat colegul care a sugerat ca ar fi hartuire, face referire la modalitatea de "notificare" si nu la cesiunea unei creante in sine. Cesiune ce este de altfel legala si corect intocmita,
Diferenta intre hartuire si procedura de notificare o face, bunul simt.
Intrucat normele juridice in vigoare, respectiv Codul Civil nu fac referire la un numar aparte privind notificarea, ci doar la modalitatea ei, respectiv prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire sau prin executorul judecatoresc.
Initiatoarea a explicat destul de clar ca, a primit o scrisoare de notificare prin care i se aducea la cunostiinta ca i sa cesionat debitul restant ce il avea la ING catre Krux.
Pana aici totul este clar si legal!
Ulterior, mentioneaza ca cei de la Krux, "o preseaza cu telefoanele". Iar acest lucru nu se mai numeste notificare, ci hartuire psihica. Lucru ce este posibil datorita greseali bancii, intrucat a dezvaluit cesionarului si numarul de telefon al debitorului.
Numarul de telefon fiind ceva personal, si nu un atribut de identificare al debitorului, ca in cazul numelui, prenumelui si adresei domiciliului.
Prin urmare, acele numeroase "notificari" telefonice, pot fi considerate hartuire psihica.
In concluzie, debitorul luat la cunostiinta iar noul creditor il poate pune in intarziere pe acesta prin notificarea comunicata si, ulterior, sa apeleze la caile legale ce le are la dispozitie pentru a-si recupera debitul restant.
Cei de la Krux aleg aceasta modalitate pentru simplul fapt ca estre extrem de greu ca obtina o incuviintare a executarii silite pentru debitul cesionat, intrucat ei adauga penalitati la debitul initial, astfel ca nu mai indeplinesc conditiile de incuviintare, respectiv suma sa fie certa, lichida si exigibila.
Debitul restant modificadu-si suma pe fiecare zi, datorita penalitatiilor.
Aici, de fapt, este o mica smecherie a bancii, intrucat orice credit acordat are si o asigurare pentru nerecuperarea lui din varii motive.
Astfel ca banca incaseaza asigurarea pentru debitul restant neachitat, apoi vinde creanta unei alte societati de recuperare, si castiga de doua ori.
In loc sa execute direct debitorul, intrucat contractul de credit este titllu executor.