danpopescu2011 a scris:
Are dreptate moderator gi-jane 2,cesionarul(KRUK) nu trebuie autorizat ca banca,deoarece cesionarul(KRUK) a cumparat o creanta si o pune in executare,nu face acte de creditare sau alte acte specifice unei banci.
Nu puține sunt situațiile când, creditorul ce a preluat prin cesiune creanța, ajunge prin diverse tertipuri să procedeze la îndestulare printr-o convenție cu debitorul, care prevede: rate, dobânzi și comisoane. Prin această acțiune nu-și arogă prerogativele unei bănci?
Ar mai fi un aspect, dacă prin artificiul la care am făcut referire mai sus și având în vedere că respectivul creditor nu este bancă și văzând cuantumul total al datoriei după preluarea prin cesiune, se poate vorbi de exproatarea patrimonială a unei persoane vulnerabile?
Art. 247 Cod penal. - Fapta creditorului care, cu ocazia dării cu împrumut de bani (..), profitând de starea de vădită vulnerabilitate a debitorului, datorată (...) relaţiei de dependenţă în care debitorul se află faţă de el, îl face să constituie sau să transmită, pentru sine sau pentru altul, un drept (...) de creanţă de valoare vădit disproporţionată faţă de această prestaţie se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
În funcție de particularitățile cesiunii, subiectul activ poate fi inclusiv cedentul.