avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Clarificari 3000 indemnizatie CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Clarificari 3000 indemnizatie CCC

Buna ziua,

Ma puteti lamuri, va rog, daca limita aceea de 3000 de lei este:
1. calculata pe an calendaristic, sau proportional cu perioada in care ma aflu in ICC
2. e vorba de suma bruta sau neta?
In plus
3. Trebuie dusa vreo adeverinta legata de aceste venituri la AJPIS sau verifica ei singuri aceste sume? eu as strange venituri din mai multe surse, deci ar trebui sa contorizeze ei eventuala depasire a sumei
4. ce se intampla daca se depaseste acest plafon? returnez ICC primita incepand cu luna urmatoare depasirii?

Situatia mea este urmatoarea: copilul s-a nascut in 11 nov 2014. Mi-am gasit un job part-time in alta parte decat la angajatorul initial. activitatea incepe pe 1 oct 2015.
Planul meu este urmatorul:
*la angajatorul 1 am solicitat concediu pt 1 an. Am cam 30 de zile de concediu de odihna neefectuate, si am stabilit de comun acord ca pe 11 nov 2015 voi reincepe activitatea intrand direct in CO pana la terminarea acestor zile. Apoi intru in concediu fara plata pana in 11 nov 2016.
*In paralel, incep activitatea cu CIM la al doilea angajator, unde salariul brut este <2500 lei.
*Depun actele pt stimulent incepand cu 10 nov 2015.
Mie si dnelor de la HR de la ambele joburi ni se pare atat legal cat si fezabil. Dumneavoastra ce parere aveti?

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:03, 2 Septembrie 2015
OUG 111/2010 prevede suma de 3000 lei pe an calendaristic si este vorba despre suma bruta.
1. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9^2. - (1) Pe perioada concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, fiecare dintre persoanele indreptatite poate realiza venituri supuse impozitului in baza art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta.

(2) In aplicarea prevederilor art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, veniturile pot fi realizate, dupa cum urmeaza:
a) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;
b) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie a anului calendaristic si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, pentru oricare optiune de concediu a persoanei indreptatite;
c) in perioada cuprinsa intre data stabilirii si data incetarii dreptului la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, in situatia in care aceasta perioada este cuprinsa in acelasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 1 an;
d) in perioada cuprinsa intre 1 ianuarie si 31 decembrie a aceluiasi an calendaristic, in cazul concediului pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap;
e) in perioada cuprinsa intre data stabilirii dreptului si data suspendarii acestuia in vederea acordarii stimulentului de insertie, indiferent de optiunea de concediu a persoanei indreptatite, cu respectarea perioadelor prevazute la lit. a)-d).

(3) Agentiile teritoriale au obligatia de a verifica respectarea de catre persoana indreptatita a limitei de venituri prevazute la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, in termen de 6 luni de la incheierea fiecarui an calendaristic din perioada concediului pentru cresterea copilului, precum si de la incetarea dreptului la concediu si indemnizatia pentru cresterea copilului, conform legii.

2. - Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
...
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe din urmatoarele situatii:
...
c) realizeaza venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, de maximum 6 ISR intr-un an calendaristic.
...

- Nu se precizeaza ce fel de venituri sunt deci se presupune ca sunt venituri brute care se supun impozitarii.

3. Dupa cum v-am aratat la pct.1 AJPIS se va ocupa cu verificarea veniturilor obtinute de dvs.

4. - Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 16
...
(2) Dreptul la indemnizatiile prevazute la art. 2 alin.(1), respectiv la art.5 si art.9 alin.(4) si (5) se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care:
...
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului și copilul nu a împlinit vârsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...

Art. 18
...
(3) Reluarea platii drepturilor suspendate in situatiile prevazute la art. 16 alin. (2) si art. 17 alin. (2) si (3) se face la cerere, dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare pentru situatiile prevazute la art. 16 alin. (2) lit. i) si art. 17 alin. (3), daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile de la acea data;

b) cu data depunerii cererii pentru toate celelalte situatii.

5. Este corect cum ati spus ca vreti sa procedati in partea a doua a mesajului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Serviciu part-time in concediu creștere copil Valentinad17 Valentinad17 Buna ziua! Va rog din suflet sa ma ajutați cu o informație! Dacă sunt însărcinată și sunt angajata la o instituție de stat, la care ma aflu in ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal si job part-time puiutza puiutza Buna ziua! Sunt Alina M. si sunt as. medical. Lucrez din 2009 la un loc de munca cu 8h/zi. Sunt insarcinata in 27 sapt acum, iar din 14.05.2015 am intrat in ... (vezi toată discuția)
Mod de calcul icc 2 bw_vision bw_vision Buna ziua, Revin cu o intrebare: Avem situatia urmatoare: Copilul 1 nascut in 19 decembrie 2014. Copilul 2 nascut in 29 iulie 2016. Mama a optat la ... (vezi toată discuția)