avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Conventie matrimoniala
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Conventie matrimoniala

Buna ziua.

Exista un conflict intre doi soti cu privire la o suma de bani. Sotia a castigat aceasta suma de bani, sotul o solicita pentru niste investitii. Se poate incheia un acord de mediere avand ca obiect o conventie matrimoniala, prin care sotul isi ia angajamentul ca ii va restitui sotiei aceasta suma in az de divort?

Multumesc
Salut. Prima oara este necesar a se identifica dacă suma de bani constituie sau nu bun comun. În cazul în care nu este bun comun, se poate face un înscris din care să rezulte că soția i-a dat acești bani pentru a se folosi de ei în scopul unei investiții X. Ca și clauză se poate stipula cazurile de restituire și termenul.
Dacă se poate cuprinde acest lucru în actul de mediere, cu atât mai bine, pentru că actul se bucură și de confirmarea mediatorului. Ar mai trebui menționat în act dacă bani au fost remiși sau urmează să fie remiși către soț, precum și modalitatea, data etc.
Daca banii provin din munca prestata de sotie, e bun propriu? Daca e bun comun cum ar trebui procedat. Sotia se teme sa investeasca in casa si casnicie si la un eventual divort sa ramana cu jumatate sa zicem....
Acordul de mediere trebuie autentificat de notar?
Dacă vorbim de venituri din muncă și cele asimilate acestora sunt incidente dispozițiile art. 341 Cod civil, potrivit cărora sunt bunuri comune.
Presupun că ei nu au încheiat o convenție matrimonială, caz în care, dacă a trecut cel puțin un an de la încheierea căsătoriei pot opta pentru înlocuirea regimului matrimonial, adică fiecare cu bunurile lui, spre exemplu dacă soția cumpără o casa acea casa este bun propriu. Modificarea poate fi convețională, la notariat, sau judiciară la instanța de judecată atunci când celălalt soț încheie acte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei, a se vedea art. 370 Cod civil.
Acum, înțeleg temerile soției într-o oarecare măsură, tocmai de aceea legea le permite să opteze pentru regimul matrimonial care le oferă cel mai mult confort, însă cu privire la investițiile asupra casniciei, nu știu ce să spun, la ce se referă această teamă de a investi în casnicie (...); spre exemplu potrivit art. 325 Cod civil soţii sunt obligaţi să îşi acorde sprijin material reciproc, ei sunt obligaţi să contribuie, în raport cu mijloacele fiecăruia, la cheltuielile căsătoriei, dacă prin convenţie matrimonială nu s-a prevăzut altfel.
Dacă acordul de mediere, prin care se aplanează conflictul prevede și consimțământul ambilor soți privind schimbarea regimului matrimonial, atunci da trebuie autentificat, nu știu acum dacă la notar se va da o nouă declarație sau se autentifică acordul de mediere.
În cazul în care acordul nu este autentificat, nu înseamnă ca nu este valabil, ci doar că nu își produce efecte față de terți, el producându-și efecte doar între soți ceea ce vă și interesează până la urmă, fiind un act secret potrivit art. 331 Cod civil.
Notarul nu poate autentifica Acordul de mediere, ci va urma procedura notariala care presupune indeplinirea unor rigori de intocmire si comunicare (la Registrul National al Regimurilor Matrimoniale, si daca este cazul la Cartea Funciara, Arhiva Electronica de Garantii reale Mobiliare, etc, in functie de bunurile incluse in conventie) a inscrisului autentic.
Inscrisul autentic care va fi intocmit de catre notar va contine intelegerea continuta de Acordul de mediere si va fi semnat de catre parti in fata notarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in timpul casniciei pintea_adela pintea_adela Buna ziua. Sotul meu doreste sa achizitioneze un imobil din bani obtinuti din dividende si dorim ca aceasta proprietate sa fie exclusiv a dansului. Exista ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial si mentiunile pe actul de stare civila Justitiarul711 Justitiarul711 Pe marginea actului de casatorie se inscrie mentiunea regimului matrimonial ales cu ocazia incheierii casatoriei. Poate fi acesta inscris in certificatul de ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri Daniel Stefan Daniel Stefan Buna ziua , suntem casatoriti di 2007 cu regimul bunurilor in comun din oficiu evident. Casatoria a avut loc in Romania ,amandoi suntem cetateni romani cu ... (vezi toată discuția)