avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... calcul venituri pfa la Indemnizatia CIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

calcul venituri pfa la Indemnizatia CIC

Am venituri din pfa din iunie 2008, in ianuarie nasc. Zilele astea am eliberat adeverinta pt o colega care intra de la 1 aug 2009 in CIC, s-a interesat la Directia unde se depune dosarul pt CIC si mi-a spus ca NU RECUNOSC VENITURILE PFA in calculul pt 85% CIC.
Sunt fff confuza si nelinistita!!!!, stateam linistita pana am aflat acest lucru!
As vrea sa-mi raspuna cineva care a beneficiat de indemnizatia CIC prin aceste venituri pfa?

Trebuie sa platesc indemniz de sanatate de 5,5% la venituri pfa ca sa mi le recunoasca la calculul 85% CIC?
:O

Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 19:33, 26 Iulie 2009
Ca PFA , in afara de impozitul de 16 % , mai trebuia sa platiti sanatatea , pensia si somajul. Daca nu ati incheiat cu aceste autoritati un contract ca si PFA , nu veti beneficia de nimic, pentru ca nu aveti stagiu de cotizare. Din cate stiu nu se pot plati retroactiv.
La baza platii CIC satu veniturile profesionale impuse impozitarii, care sunt definite de OUG 148/2005 astfel:

(3) Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, se înţelege: venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, aşa cum sunt definite de această lege.

Ca urmare si aceste venituri consider ca trebuie incluse in media de 85%, indiferent de plata sau nu a contributiei la sanatate.

Pe de alta parte exista desigur pentru PFA obligatia contributiei la sanatate, cea la pensie depinde, sunt cazuri (de exemplu daca persoana are si un contrct de munca) in care nu este obligatorie, iar cea la somaj este pur optionala..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

85% indemnizatie crestere copil la pfa-uri anca.panichi anca.panichi Buna ziua! Sunt PFA si doresc sa stiu cum se calculeaza procentul de 85% din venitul net in cazul acestei categorii. Se calculeaza o medie a ultimilor 6 sau 12 ... (vezi toată discuția)
Pot primi indemnizatie de crestere copil doar cu drepturi de autor? livia baciu livia baciu Nu am lucrat cu carte de munca insa am un contract de drepturi de autor in valoare de 50 000 ron. Pot beneficia de cei 85% pt indemnizatia de crestere copil? (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatie pt cresterea copilului? andreeab_20 andreeab_20 Daca sunt in somaj si raman insarcinata in timpul somajului, voi mai beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?sau trebuie sa am 12 luni lucrate ca ... (vezi toată discuția)