Doresc sa cumpar apartamentul parintilor prin programul Prima Casa. Am depus toate actele financiare si juridice la banca, iar evaluarea apartamentului a iesit la suma de 140.000 ron. Parintii mei doresc sa imi vanda apartamentul cu doar 105.000 ron (100.000 este suma pe care doresc sa o imprumut de la banca, iar restul de 5% este avansul). Se poate face tranzactia la aceasta valoare (105.000 ron) chiar daca este mai mica decat suma stabilita de evaluator? Urmeaza sa fac Antecontractul si nu stiu cum sa procedez: sa trecem in antecontract ca am platit acei 5% avans si ramane pretul de tranzactionare de 105.000 ron sau sa stabilim de comun acord, eu si parintii ca am platit un avans de 400.000 ron (diferenta pana la 140.000 ron)?
Va multumesc anticipat pt. raspuns / - uri
Nu inteleg de ce vreti sa imprumutati bani de la banca ptr a cumpara apartamentul parintilor!!
De ce nu vi-l doneaza sau lasa mostenire? Mai exista si alti frati care sa aiba pretentii la apartament?
Nu am sa inteleg niciodata astfel de tranzactii, parintii sa vanda (orice) copiilor! In sfarsit, nu asta este subiectul!
Evaluarea imobilului este facuta doar ptr ca banca se se asigure ca in cazul in care imprumutatul nu mai poate returna creditul are de unde recupera creditul prin vanzarea bunului.
Prin urmare, daca evaluarea era mai mica decat valoarea de piata atunci banca acorda un imprumut mai mic, valoarea fiind mai mare puteti sa imprumutati de la banca mai putin sau cel putin egal cu valoarea evaluata, adica 100000 sau 1 pana la 100000 lei.
Cu parintii puteti stabili si ca ati platit 90 %, nu numai 5 %.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Septembrie 2015 cyan, moderator
Multumesc frumos pentru raspuns.
Am recurs la imprumut pentru ca asa a fost conventia in familie. Mai am o sora si am hotarat de comun acord ca cel care cumpara apartamentul sa de-a celuilalt jumatate din pretul tranzactionat, astfel toata lumea este multumita. Deci din raspunsul dvs. inteleg ca nu e nici o problema
subscriu la Patrick, asa am facut si eu. Se pastreaza proprietatea in familie si se obtin niste bani ieftini care pot fi folositi la altceva. Mai ieftin decat orice alt credit. Totusi, dobanda nu este subventionata de stat, statul doar preia 50% din riscul creditarii.