avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 555 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune la care nu vor sa participe toti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune la care nu vor sa participe toti mostenitorii

Buna ziua,
Va rog frumos sa ma lamuriti ce se poae face in urmatorea situatie.
Bunicii din partea tatalui au decedat,ultimul acum 10 ani. Bunicii respectivi au avut 4copii,unul fiind tatal meu. Din cei 4 copii unul a murit in timpul vietii bunicilor, un altul inainte de decesul ultimului bunic, acesta din urma are 2 copii.

Tata meu a demarat procedura de sucesiune la un notar,dupa ce a discutat in prealabil cu fratele in viata si cu nepotii fratelui decedat care au fost de acord. La notar s-au prezentat toti mai putin unul dintre nepoti care nu era in tara la momentul respectiv. Intre timp cei 2 nepoti s-au razgandit si nu mai vor sa continue pe motiv ca nu au bani, dar si din temere ca tatal meu "le poate lua ce le apartine" din casa lasata de bunici.
Nu exista testament, ci doar titlul de proprietate pe numele bunicii in care figuraza casa cu terenul de langa ea si alte terenuri agricole.

Terenurile agricole au fost impartite celor 3 frati, dar nu si cu acte, in timpul vietii ultimului bunic si fiecare dintre cei 3 frati si le-a gospodarit in baza acestei imparteli.

Care e calea cea mai putin costisitoare ca timp, bani, scandal cu pe care o poate urma tatal meu, ca sa clarifice ce si cat apartine fiecaruia dintre mostenitori, cata vreme cei 2 nepoti se opun succesiunii.
Cat tip e valabila procedura de succesiune deschisa la notar?
Cum pot fi convinsi nepotii sa participe la succesiune caci pe cale amiabila tatal meu nu a reusit?
Cat apartine fiecarui mostenitor din averea lasata de bunici?

Multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 6 Septembrie 2015
casutza, utilizator
Cel mai recent răspuns: casutza , utilizator 19:09, 6 Septembrie 2015
O succesiune facuta in fata notarului este valabila, dar asta nu exclude drepul mostenitorilor nemultumiti de a se adresa instantei de judecata. In cazul in care ceilalti mostenitori nu se prezinta la notariat, in baza incheierii date de notar va puteti adresa instantei de judecata ptr.dezbaterea succesiunii.
Exista posibilitatea ca nici in instanta de judecata sa nu se prezinte nepotii? Ce risca prin neprezentare?
Este adevarat ca in instanta nu s-ar mai plati taxa de timbru, adica e mai ieftina dezbaterea succesiunii in instanta?
Multumesc pentru sfaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire etudor etudor Buna ziua!Am o mare nelamurire. Prin testament,inainte de a deceda bunicii mei din Sinaia ,au lasat mostenire fiecaruia dintre cei 3 copii cate o camera din ... (vezi toată discuția)
Declaratie notar renuntare la susccesiune stanciulaurentiu91 stanciulaurentiu91 cind am facut taxa cu fratele meu am despagubit un nepot ptru a renunta la toate drepturile lui acum dupa 4 ani a murit fratele meu daca deschid taxa sa devin ... (vezi toată discuția)
Sucesiune stefaniajohnston stefaniajohnston Buna ziua am o nelamurire daca vreti sa ma ajutati va rog ,,,avem o mostenire de la bunici ,,ei sunt decedati amindoi au 5 copii in urma cu ani de zile au ... (vezi toată discuția)