avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1050 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Reconsiderare PFA dependent
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Reconsiderare PFA dependent

Detin PFA cu cod CAEN 6202 de vreo 2 ani.

In prima perioada am avut un contract de consultanta cu firma X si am fost deasemenea angajat part time la firma Y, iar anul acesta am contract de consultanta cu firma Z si de cateva luni nu mai sunt angajat pentru firma Y.

Avand in vedere ca momentan firma Z e singura cu care colaborez, exista vreun risc de a fi reconsiderat ca si activitate dependenta? Si daca ar exista, ma gandesc ca ar fi doar pentru perioada contractului cu firma Z, nu?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: SethBV , utilizator 10:20, 24 Septembrie 2015
Buna ziua,
O activitate desfasurata de o persoana fizica va fi considerata activitate independenta daca indeplineste 4 conditii din urmatoarele 7:

1. persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii precum si a programului de lucru;
2. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
3. riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
4. activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
5. activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
6. persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
7. persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.
Daca vine ANAFul in control si considera ca intr-un contract din trecut PFA ul (pe normal de venit) a fost dependent, imi puteti spune care este procedura?

Cum se calculeaza noile taxe ce trebuie platite de catre PFA? Sunt exact cele platite de un angajat ca la www.avocatnet.ro/content/cal... ?

In acelasi timp ANAFul merge la firma sa isi recupereze taxele si de acolo? In cazul in care firma e in strainatate cred ca renunta ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde pot sesiza Moisse Moisse Buna ziua Exista o situatie ipotetica: o firma are numai 3 angajati dar restul sunt colaboratori cu PFA. Asa cum stim nu ai voie sa disimulezi un contract ... (vezi toată discuția)
Subcontractat ca pfa SorinBG SorinBG Buna ziua, in momentul de fata sunt Manager de productie la o companie cu contract de munca (salariat), dar mi-as dori sa lam o liberate mai mare si as ... (vezi toată discuția)
Colaborare intre pfa si studenti straini oana_app oana_app Buna ziua! Imi puteti spune care ar fi forma juridica sub care se poate colabora cu un student strain care nu are nicio forma de organizare fiscala, eu ... (vezi toată discuția)