avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pe langa perioada de preaviz se mai plateste si un ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pe langa perioada de preaviz se mai plateste si un salariu compensatoriu in cazul concedierii cu art.65???

Buna ziua
Am si eu cateva nelamuriri in privinta concedierii din motive ce nu tin de persoana salariatului. Sa detaliez putin aceasta poveste, mi s-a terminat concediul de crestere a copilului si revenind la vechiul loc de munca mi s-a comunicat ca s-au facut restructurari de personal pe motive financiare si voi fii trecuta in somaj. Nu am fost instintata din timp asupra acestui fapt dar am trecut cu vederea. Pentru acest lucru am intocmit o cerere de reangajare si mi s-a dat un preaviz de 15 zile din data de 1.06 - 21.06.
Va rog sa imi spune-ti cum se plateste aceasta perioada de preaviz, in cererea de reangajare este trecuta suma de 720 ron si din moment ce am fost in concediu pt cresterea copilului, contractul meu de munca a fost suspendat si mai pot spera la plata concediului legal sau nu este cazul?
Aceasta perioada de 2 ani de zile cat am fost in C.C.C.va fii consemnata in cartea de munca daca se continua cu somaj sau o voi pierde?
Odata cu aceasta concediere se mai plateste si un salariu compensatoriu pe langa aceasta perioada de preaviz?
Va rog mult sa imi raspunde-ti la aceste intrebari pentru ca astazi am fost la sediul firmei si mi sa spus sa astept pana in data de 15 cand vor fii trimise statele de plata la sediul mgazinului din orasul in care am fost angajata si sa merg acolo sa imi ridic banii.
O ultima intrebare exista un anumit termen in care trebuie sa ma incadrez cu depunerea dosarului pentru somaj?
De la I.T.M. nu pot sa imi ridic cartea de munca pana ce firma nu transmite statul de plata, iar ei de obicei intarzie cateva zile peste data de 15.
Astept explicatiile dvs.
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
violleta, utilizator
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 21:10, 16 Iulie 2009
1. Perioada de preaviz este de 20 de zile lucratoare si in aceasta perioada se lucreaza 4 ore pe zi si se platesc 8 ore pe zi si se plateste cel putin un salariu compensator (vezi CCMUNN pe anii 2007-2010):
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

2. CO de odihna se acorda proportional cu perioada lucrata. Daca in acest an nu ati lucrat nici o zi nu mai beneficiati de CO si nici de compensarea lui in bani.

3. Daca depuneti actele pentru la somaj in 30 de zile de la data concedierii primiti indemnizatie cu data concedierii. Daca depuneti mai tarziu (dar nu mai mult de 12 luni de la data concedierii) primiti indemnizatia de somaj de la data depunerii actelor la somaj.
Va multumesc pentru raspunsuri, asadar pe langa drepturile cuvenite la zi, in cazul meu plata pe perioada preavizului, angajatorul are obligatia de a-mi mai plati si un salariu compensatoriu de care se pare ca se face uitat.
Acest salariu compensatoriu este impozabil si cum se calculeaza, adica din suma de 720 cat se va retine ?
Si o ultima nelamurire, perioada de 2 ani de zile cat am fost in C.C.C.va fii consemnata in cartea de munca daca se continua cu somaj sau o voi pierde?:(
Inca o data va multumesc.
In primul rand, preavizul in cazul concedierii este de 20 de zile lucratoare conform contractului de munca unic la nuvel national.
Trebuie sa vi se acorde minim un salariu compensator (vedeti daca exista CCM la nivel de unitate sau la nivel de ramura si care este numarul de salarii care se acorda).
Cei 2 ani din CCC sunt considerati vechime in munca (la stabilirea anilor pentru pensionare).....nu veti pierde acesta perioada daca veti trece in somaj.
Perioada mea de preaviz a fost de 15 zile lucratoare si din cate stiu nu exista nici un CCM la nivelul unitatii.
In cazul in care nu mi se va acorda acest salariu compensatoriu care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez si cum este calculat?
Va multumesc anticipat.
1. Art.247 din Codul Muncii dispune expes ca, în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

2. CCMN stipuleaza in art. 78 (1) ca, la incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

3. In caz de refuz, aveti posibilitatea de a actiona in judecata pe fostuldvs angajator. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare si se depune la Tribunalul Judetean in a carei circumscriptie teritoriala aveti domiciliul. Termenul de exercitare a acestei actiuni este de 3 ani de la data incetarii c.i.m.

Alte discuții în legătură

Salariu compensatoriu Cristi_25 Cristi_25 Va deranjez si eu cu o intrebare :am lucrat la o firma aproximativ 9 ani CU CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA in luna august a acestui an am fost anuntat ca firma ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea la serviciu dupa indemnizatie crestere copil emese&dani emese&dani Buna, cine ma poate lamuri si pe mine in legatura cu intoarcerea mea la serviciu dupa indemnizatie crestere copil 2 ani.Patronii vor sa ma dea in somaj, ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii / ajutor somaj pintica pintica Buna seara, Am fost concediata in temeiul dispozitiilor art.65(1-2) coroborat cu art.55, lit.c din Codul Muncii si prev.art.19.25 din CCM si am primit o ... (vezi toată discuția)