avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Care e relaţia proprietar apartament - preşedinte ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Care e relaţia proprietar apartament - preşedinte asociaţie, de angajator - angajat ? ?

Care e relaţia dintre un proprietar de apartament şi un preşedinte (administrator) de Asociaţie de Proprietari, de angajator - angajat ?
Am întrebat la I.T.M. şi o funcţionară n-a reuşit să răspundă.
Dacă vrem să reclamăm un preşedinte (administrator, cenzor, etc.) că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, conform legilor din domeniu sau al statutului A.P., n-ar trebui să facem o Adresă şi către I.T..M., odată ce le plătim şi salariile şi impozitele, care nu sunt de neglijat ?
Dacă au carte de muncă, n-ar putea proprietarii să reclame chiar şi abuzuri în funcţie, sau cum a fost la noi, Uzurpare de Funcţie a unui fost preşedinte ?
Rog pe cei care scrie să clarificăm dacă e vreun grad de subordonare a angajaţilor Asociaţiilor de Proprietari, pentru că tot proprietarii îi plătesc (au Carte de Muncă), majoritatea fiind total nemulţumiţi de serviciile lor, care aduc multe pagube în buzunarul cetăţenilor oneşti !
Eu consider că I.T.M. ar avea un cuvânt de spus pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu de către cei din Asociaţii, pentru că e vorba de angajaţi oarecare, nu pot fi categorisiţi ca entităţi speciale.
Mai ales că Administratorii (Preşedinţii) sunt consideraţi Funcţionari (ne-public, dar au multe obligaţii ca şi Funcţionarii Publici) şi se pot pedepsi mai ales conform articolului următor din Noul Cod Penal, ca "Infracţiuni de serviciu"
Art. 308. Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane
(1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
Detalii: [ link extern ]

Cu toate că aceştia sunt asimilaţi în mare măsură Funcţionarilor publici, tot încalcă legea în defavoarea proprietarilor - eu ştiu cazuri din Asociaţia noastră sau din multe alte Asociaţii, în care conducătorii sunt acuzaţi oficial de Delapidare, de Abuz în Serviciu, de Neglijenţă în Serviciu şi de multe alte articole de legi încălcate !
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
zxc1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:03, 17 Ianuarie 2016
zxc1 a scris:

Care e relaţia dintre un proprietar de apartament şi un preşedinte (administrator) de Asociaţie de Proprietari, de angajator - angajat ?
Am întrebat la I.T.M. şi o funcţionară n-a reuşit să răspundă.
Dacă vrem să reclamăm un preşedinte (administrator, cenzor, etc.) că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de serviciu, conform legilor din domeniu sau al statutului A.P., n-ar trebui să facem o Adresă şi către I.T..M., odată ce le plătim şi salariile şi impozitele, care nu sunt de neglijat ?

Relatia dintre proprietari si presedintele asociatiei este o relatie de prietenie si de incredere pentru ca proprietarii aleg un om de incredere ca presedinte.
Relatia dintre adminstrator si comitetul executiv reprezentat de presedinte este o relatie intre angajat si angajator care se bazeaza tot pe incredere si prietenie. Atunci cand intre parti nu mia exista incredere, se produce despartirea, divortul.

Dar sa intru in logica dumneavoastra si sa presupunem ca cei enumerati de dumneavoastra la gramada (presedinte, administrator, cenzor, casier...) sunt angajatii dumneavoastra, ai firmei dumneavoastra, ai concernului dumneavoastra; sunt oamenii pe care i-ati angajat, carora le-ati stabilit atributiunie, carora le achitati drepturile (salarii, C.O., tichete de masa, C.M., cursuri de perfectionare, premii de vacanta....). In situatia cand dumneavoastra ca angajator (patron cum spun unii acum), constatati ca unul din acesti angajati nu-si indeplineste sarcinile, aduce prejudicii materiale sau de imagine firmei... ce faceti atunci?
Faceti aderese catre ITM sa va plangeti? NU! Nu asa se rezolva problema cu angajatul indiferent ca sunteti patronul unei tonete, a unei banci ori a unei fabrici de ciment. Luati masuri direct asupra acelui angajat. Discutati cu el, luati masuri de atentionare, de diminuare a salariului sau chiar de desfacere a contractului de munca. Toate acestea le faceti dumneavoastra ca angajator si nu ITM-ul. ITM-ul poate doar sa constate din raportarile dumneavoastra ca angajator ca ati desfacut CIM al unor persoane, ca ati angajat altele, dar nu ITM-ul angajeaza, nu ITM-ul sanctioneaza salariatul, nu ITM-ul desface CIM.

Revenint cu picioarele pe pamant, adica la asociatia de proprietari, cautati si intelegeti legislatia si o sa aveti solutii pentru aproape toate problemele. O sa gasiti in legea 230/2007 ca adunare generala este cea care conduce asociatia, ca adunarea generala alege comitetul si presedintele, ca presedintele angajeaza administratorul, casierul... Daca presedintele nu-si face treaba, adunarea generala poate alege oricand alt presedinte. Daca administartorul nu-si face treaba, comitetul si presedintele pot angaja alt administrator. Observati ca toate acestea se rezolava in interiorul asociatiei, fara implicarea cuiva din afara asociatiei.
gloriajilava a scris:

N-ar fi mai usor sa convocati o Adunare Generala si sa cereti sa fie schimbati? Ori ceilalti proprietari dorsc sa aiba aceasta conducere (vorbesc de rau doar pe la colturi si atat!). Sau sa cred ca este numai o ,,prietenie" intre dvs si acea conducere? Se cunoaste totusi ca nu se ,,inghesuie" multi sa ocupe aceste functii !

@ Se cunoaste totusi ca nu se ,,inghesuie" multi sa ocupe aceste functii. @
BINE ATI SPUS CA NU VREA ORICINE SA SE ANGAJEZE CA PRESEDINTE SAU ADMINISTRATOR !
Mie mi s-a propus functia de presedinte, dar cum stiu ca legislatia din domeniu e ambigua, interpretabila (abia cu noua lege se vor clarifica multe nereguli) si faptul ca nu vreau sa iau vreo decizie cu care sa afectez multi proprietari care si-asa abia-si duc zilele, mai bine "sarac si cinstit", vreau sa evit injuraturile sau chiar blestemele unor proprietari carora daca le iei si bruma de bani care o mai au, ii "ingropi" si mai mult, le creezi probleme nemeritate.
Chiar daca ar fi salariul foarte mare, nu as accepta functia - la noi presedintele are din 2015 (pe ascuns, fara sa se fi votat in Ad. Gen.) salariul de 900 lei NET pe luna, la 60 ore lucrate - ca salariu orar, e foarte mult !
Daca acest angajat al A.P. ar lucra precum bugetarii, 8 ore/zi, adica 168 ore/luna, ar avea salariul 2.520 lei, ceea ce e imens pentru o persoana care doar sta la birou sau poate ne reprezinta in procese, cu toate ca mai toti presedintii nostri erau si sunt paraleli total cu legislatia din domeniul Asociatiilor de Proprietari)

Stiind si ca Primariile nu se implica deloc in cazul in care sunt reclamatii pentru diferite nereguli din Asociatii, n-ar fi mai bine sa-i lasam pe acestia sa angajeze personal macar pentru a le plati Utilitatile, in timp ce proprietarii care abia au bani de mancare sa nu mai plateasca acele biruri salariale, cu taxele si impozitele aferente, unor oameni care si-asa fura, multi fiind acuzati penal, precum cei de la Asociatia noastra !
Pana si Prim-Procuroarea de pe langa Judecatorie a deschis, aproape din oficiu, la sesizarea noastra, un nou dosar penal pentru fostul fals presedinte dintre 2009 si 2013, care, nefiind numit sau ales conform legilor, prin Adunare Generala, de catre proprietari, a comis fapta de Uzurpare de Functie, conform Noului Cod Penal, art. 300, raportat la art. 308 si art. 297 alin.1 !
Avand astfel de presedinti care nici nu convocau Adunarile Generale obligatorii, timp de 4 ani, cum sa mai platesti alt presedinte, care-i cam calca pe urme, aproape toti fostii membri din Comitetul Executiv dandu-si demisia, mai ales datorita faptului ca a nesocotit o Decizie a Comitetului Executiv (5 voturi pentru, o abtinere, un vot impotriva - a presedintelui), iar in urma demisiei a 4 dintre membri, adunand la "plezneala" alti doi membri paraleli cu legislatia, au intors acea decizie, dupa vreo 2 luni ! Mentionez ca acea Decizie a Com. Ex. era de desfacere a Contractului de Asistenta Juridica a avocatului Asociatiei, care pe langa acel salariu lunar de 800 si chiar de 1.000 lei, lua bani si ca Onorariu de avocat in procese, ceea ce e putin cam ilegal acest cumul - cititi legile care au legatura cu avocatii, nu poate avea doua functii - art.15 - vezi Legea nr.51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat cu modificarile si completarile introduse prin Legea nr.187 din 24.10.2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr.286/2009 privind Codul Penal: [ link extern ]
NOTA: În cazul avocatului Asociatiei noastre, acesta a incalcat cateva articole din Legea nr.51/1995 aratata mai sus, adica art.39, alin.(7) "... numai daca aceste sustineri sunt in legatura cu apararea in acea cauza si sunt necesare stabilirii adevarului", art.40, 42, art.46, alin.(1) "... avocatul nu poate asista sau reprezenta parti cu interese contrare in aceeasi cauza sau in cauze conexe si nu poate pleda impotriva partii care l-a consultat mai inainte in legatura cu aspectele litigioase concrete ale pricinii."
La fel, avocatul a incalcat si Codul Deontologic al Avocatilor, cel putin art.4.4 "Avocatul nu trebuie, în nici un moment, sa furnizeze judecatorului, cu buna stiinta, o informatie falsa sau de natura sa îl induca pe acesta în eroare." si art.2.2: [ link extern ]
De-aceea multi proprietari, vazand ca li se incalca drepturile de catre sefii Asociatiilor, ajung sa renunte la constituirea de Asociatii, fapt intalnit in tot mai multe orase: "Se poate și fără asociații de proprietari?" - [ link extern ]

@Adriantot,

Dar ce te faci daca la o Asociatie se intampla toate abuzurile si legalitatile relatate de mine, vazute nu numai ca membru in Comitetul Executiv, reclamate prin plangeri penale de catre diversi proprietari, si nesolutionate nici dupa 3 ani, unele, cu toate ca erau probe concludente de fapte penale, s-au clasat (dar se va reveni, pentru ca sunt probe noi) ?
Ce te faci daca apar tot mai multe fapte penale de genul celor relatate de mine, si la alte Asociatii din tara ? Unde sa reclami daca ti se tot incalca drepturile ca si proprietar sau ca si cetatean ?
Daca nici la ITM nu se poate, atunci unde o mai putem face daca angajatii nostri sunt ilegalisti, si Autoritatile refuza cel putin un control, conform art. 55 si 56 din Legea 230/2007 ?
De 5 ani sunt abuzuri dovedite in Asociatia noastra, si legile se aplica discriminatoriu, in favoarea celor care conduc Asociatia, dar nimeni nu vrea sa ia masuri ... poate cu Bucurestiul sa reusim sa ne recuperam prejudiciile !
Domnule AdrianTot, n-am timp sa va arat cate articole de legi s-au incalcat de catre conducerile dintre 2009 si 2015 (minim 30), si asta dupa ce am studiat fiecare cuvant sau semn de punctuatie ale articolelor din legile respective, sa nu fiu acuzat ca reclam pe cineva fara temei !
Ce spuneti dvs., la noi si poate la multe alte Asociatii sunt in van, se pot lua ca niste glume nesarate, cu toate ca asa specifica legislatia din domeniu "Daca presedintele nu-si face treaba, adunarea generala poate alege oricand alt presedinte. Daca administratorul nu-si face treaba, comitetul si presedintele pot angaja alt administrator. Observati ca toate acestea se rezolva in interiorul asociatiei, fara implicarea cuiva din afara asociatiei."
Am văzut cum s-a rezolvat totul în interiorul Asociației, de avem și acum datorii de peste 1 miliard lei vechi la Utilități, cu Fondurile de Reparații și de Penalizări golite (s-au plătit o parte din datorii de acolo, ceea ce e ilegal) - oare de ce conducerile succesive ale A.P. își acordau chiar si Prime de sărbători, cu toate ca datoriile din 2012 erau de ... 1 miliard si 230 milioane lei vechi !
Asta se mai numește Asociație, domnule Adrian ? Aici e mafie, e dictatura, pentru ca nimeni dintre sefi nu raspunde penal, cu toate ca dovezi sunt multe, documentate si extrem de grave ?
Sa minți și sa "buzunărești" vreo 800 de suflete din aceasta Asociatie-mamut, fara sa patesti nimic, deja e prea mult, o consideram ca si o crima, pentru ca afectează nu numai bugetul si-asa sarac al multor proprietari, dar si sănătatea lor, mai ales ca nu li se face dreptate cu anii ... sa speram ca vom reusi sa ne recuperam banii furati - apropo, fostul presedinte e acuzat de Delapidare a sumei de aproape 60.000 lei, plus alte ilegalitati si abuzuri, intr-un dosar penal pe rol, fapte descoperite ca urmare a unei Expertize Contabile Extra-Judiciare.
Orice-ar fi, s-auzim numai de bine ... si sa ia aminte cei carora li se incalca drepturile de orice fel - nu va lăsați doborâți în fata unor escroci, luptati pana la capat cel putin juridic, pentru ca adevarul va ieși la iveala si cei care va râdeau in nas vor plăti odată și-o data ... exista un Dumnezeu !
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2015
Adriantot, moderator
zxc1 a scris:
Mie mi s-a propus functia de presedinte, dar cum stiu ca legislatia din domeniu e ambigua, interpretabila (abia cu noua lege se vor clarifica multe nereguli) si faptul ca nu vreau sa iau vreo decizie cu care sa afectez multi proprietari....

Daca dumneavoastra nu, atunci cine?
Nu stiu in ce "noua lege" avbeti dumneavoastra sperante. Nici o lege nu va aduce presedinte din alta parte, ci tot din asociatia dumneavoastra.
Apoi daca o sa cautati pe site-ul Parlamentului o sa gasiti peste 20 de proiecte de lege sau initiative legiislative, cu privire la asociatiile de proprietari. Credeti-ma (dara verificati) ca nici unul din aceste proiecte nu aduce imbunatatiri Legii 230/2007 ci dimpotriva, complica si mai mult activitatea asociatiilor de proprietari.
E un proiect care prevede, de exemplu, ca presedintele asociatiei sa aiba puterea sa dispuna el, singur, de fondurile asociatiei. O fi mai bine ca un singur om sa dispuna de fonduri, mai bine decat acum cand legea actuala prevede clar modul cum se pot folosi fondurile!?

In rest mesajul dumneavoastra este plin de intrebari, de necazurile din asociatia dumneavoastra, necazuri ce le repetati in multe alte discutii. Iar dumneavoastra nu acceptati sugestiile celor ce participa la aceste discutii si care sa spun ca multe probleme se rezolva in interiorul asociatiei.
E in regula. Daca doriti sa va conduca unii din afara asociatiei, din afara familiei largite ce o formati impreuna cu vecinii, o sa aveti mult de asteptat.

Va rog, va sugerez, pentru a dialoga eficient, sa va limitati postarile la cate o problema concreta si sa nu mai adunati toate problemele in aceeasi discutie.


Sper că aţi citit mai toate postările.


Interventie moderator!
Am citit si citim tot ceea ce ati postat si nu este cazul sa reluati si sa repetati.
Ultima modificare: Marți, 29 Septembrie 2015
Adriantot, moderator
Mai poate fi o relaţie normală între proprietari şi "şefii" Asociaţiei de Proprietari, ştiind că abuzurile şi ilegalităţile au fost comise în Asociaţia noastră în procent de 90% de către preşedinţi, Cenzori sau membri în Comitetul Executiv, mai puţin de către Administratori, pentru simplul motiv că o perioadă foarte mare n-am avut Administratori, iar din vreo 6 angajaţi, în 6 ani (în doi ani au fost 4 !), doar doi au avut Atestat. Cel de acum a avut odată Atestat, zice el, dar acum nu e pe lista Administratorilor autorizaţi de la Primărie, cred că e obligat să reînnoiască atestatul.
Sunt sigur că sunt şi Asociaţii în care "şefii" angajaţi acolo îşi fac datoria şi cunosc legislaţia, dar nu-i normal să se ia apărarea celor care greşesc grav, cu fapte clare de natură penală, prejudiciind poate sute de proprietari !
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2016
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Aș vrea să știu detalii despre contractele de muncă ale administratorului și ale altor angajați din asociația de proprietari. cine mi le poate da? flory_mr flory_mr Cum pot afla detalii despre contractele de muncă ale administratorului și ale altor angajați din Asociația de Proprietari, știind că eu sunt membru ... (vezi toată discuția)
Presedinte abuziv. penal? ContSters277534 ContSters277534 Buna ziua, Sunt in posesia unui document care atesta din partea judecatoriei ca \\"presedintele\\" asociatiei noastre de proprietari nu este cel care de ... (vezi toată discuția)
Verificare asociatie de catre itm eugarizan eugarizan Buna ziua Poate cineva sa mi spuna care este perioada ( zile , saptamani , luni si ma opresc ) cand ITM poate incepe o verificare la o asociatie de ... (vezi toată discuția)