Buna ziua!
1.Deoarece am doi copii si doresc sa nu las lucrurile incurcate in urma mea, as vrea sa stiu ce acte sunt necesare a se intocmi si care sunt taxele in cazul in care daruiesc unuia dintre copii un apartament, neavand pretentii financiare de la el?
2.E mai bine sa intocmesc contract de vanzare-cumparare? In acest caz, taxele vanzare-cumparare nu sunt mai mici daca vanzarea se face intre parinti-copii? Mentionez ca cel de-al doilea copil e de acord cu cedarea/vanzarea apartamentului celuilalt copil.
Cea mai "ieftina" modalitate de a-l gratifica pe copilul preferat este donatia, care este scutita de impozitul aferent venitului din cedarea dreptului de proprietate in cazul operatiei intervenite intre rude pana in gradul IV. Mergeti la notar si dansul va va calcula onorariul in functie de valoarea de circulatie a imobilului.
In schimb, eu as fi de parere ca desi aveti acceptul celuilalt copil negratificat, operatia pe care doriti sa o efectuati - indiferent de tipul actului juridic pe care doriti sa-l intreprindeti in acest sens - nu ai garanteaza copilului gratificat proprietatea. Fiind un act juridic intre vii, donatia poate fi atacata dupa deschiderea succesiunii, facandu-se raportul donatiilor. Raportul este institutia in virtutea careia un mostenitor este obligat sa readuca (reintoarca) la masa succesorala, in natura sau prin echivalent, donatia primita pentru ca astfel reconstituita masa succesorala sa fie impartita conform cotelor de mostenire legala intre mostenitorii obligati la raport. Obligatia de raport deriva din vointa prezumata a defunctului, intemeiata pe afectiunea egala fata de copiii si sotul sau, fiind inlaturata cand se dovedeste ca defunctul si-a manifestat in mod neindoielnic vointa in sensul favorizarii unuia sau unora dintre acestia, gratificandu-i cu dispensa (scutire) de raport. Daca doriti aceasta scutire de raport, va trebui sa dispuneti acest lucru in mod expres. cele
Poate ar fi mai indicat sa-i donati doar nuda proprietate si sa pastrati dreptul de uzufruct viager, umand ca cele 2 componente ale dreptului de proprietate sa fie reunite si apoi completate cu dreptul de a dispune de imobil la trecerea Dvs. in nefiinta.
Probabil ca un practician va va da un sfat mai autorizat :)
Va recomand vanzarea cu uzufruct viager deoarece in felul acesta veti sta linistit in casa dvs pana la adanci batraneti!
Referitor la cuantumul unei astfel de operatiuni , asta numai un notar va poate spune fiindca onorariile difera de la notar la notar . Insa in mod cert nu este mai ieftina decat daca ati vinde apartamentul unei alte persoane.Taxele sunt aceleasi!
Speta mostenire
leonida
buna ziua,
X si Y sunt casatoriti si au in proprietate comuna un imobil,pot acestia sa faca vreun act notarial prin care la decesul unuia dintre ei, celalalt ... (vezi toată discuția)