avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune renuntare la succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune renuntare la succesiune

Buna ziua,

Va scriu situatia prin care trece o buna prietena si care mie mi se pare putin ciudata.

Bunicii materni au decedat acum mult timp si in urma lor au ramas 2 case (in aceeasi curte) in Bucuresti. Au avut un singur copil - mama prietenei mele. Nu s-a facut pana in acest moment succesiunea.
Bunicul patern a decedat, bunica este inca in viata. Au avut un singur copil - pe tatal prietenei mele. Nu s-a facut succesiunea.
Prietena mea are un frate. Acum cativa ani, au facut o intelegere verbala prin care el primea ca mostenire apartamentul buncii paterne, atunci cand aceasta nu va mai fi. Bunica a vandut apartamentul si i-a dat nepotului banii pentru a-si cumpara o casa. Nu se ocupa de ingrijirea bunicii sau altele. Insa asa a fost conventia lor.
Cele 2 case din partea bunicilor materni au stabilit sa ramana prietenei mele, atunci cand parintii nu vor mai fi.
Ea este fosta sportiva de performanta si inainte de a implini 18 ani, cu banii pe care i-a castigat la competitii, i-a rugat pe parintii ei sa cumpere un apartament. Acesta a fost achizitionat pe numele parintilor, insa cu banii ei.
In acest moment, prietena mea s-a hotarat sa faca succesiunea dupa bunicii materni. Ea afirma ca fratele ei va merge la notariat sa dea o declaratie prin care renunta la case si apartament atunci cand va veni timpul (moartea parintilor). INSA: el vrea sa faca acest lucru doar acum, cat parintii sunt inca in viata. Daca unul dintre parinti moare, sau chiar amandoi, nu mai vrea sa dea declaratie de renuntare la mostenire.
Pe scurt, ea mi-a zis ca va face o promisiune de renuntare la mostenire. Insa eu nu cred ca ar fi posibil, deoarece nu ai cum sa renunti la ceva ce tu nu ai inca. In cazul in care chiar este valabila aceasta promisiune, dar la moartea parintelui/parintilor, fratele nu mai doreste sa renunte la mostenire, ce se intampla cu declaratia respectiva?

Va multumesc anticipat pentru pareri!
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 16:04, 14 Septembrie 2015
Nu este valabila renuntarea la o mostenire nedeschisa. Este exact cum ati spus, nu ai cum sa renunti la ceva ce nu ai.
Ar trebui ca parintii sa ii treaca apartamentul sau pe numele sau, altfel il va imparti cu fratele. La fel si cu celelalte case.
Banii dati de catre bunica pentru a-si achizitiona fratele un apartament, trebuie adusi la mostenire prin raportul donatiilor, in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate refuza intrarea in posesia unei mosteniri? jacquelline jacquelline Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: am o prietena ai carei parinti au divortat cand ea era foarte mica, iar ea a fost crescuta de mama, ... (vezi toată discuția)
Cat la suta mostenesc? mmuntean72 mmuntean72 am si eu novoie de ajutorul vostru. este vorba de cum se imparte casa bunicii mele.(mama tatalui meu) bunica mea a murit si urmeaza sa impartim casa in care ... (vezi toată discuția)
Mostenire cobra666x cobra666x buna ziua.as dori sa ma sfatuiti intr-o problema.prietenul meu locuieste de 6ani in casa ce apartine bunicului si tatalui sau.tatalui sau este decedat de 7 ... (vezi toată discuția)