avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dreptul la indemnizatie maternitate la al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dreptul la indemnizatie maternitate la al doilea copil

Buna ziua.
Sotia mea a nascut primul copil in octombrie 2014 iar acum in septembrie trebuie sa inceapa serviciul. Doar ca este insarcinata in luna a 8-a si in octombrie naste al doilea copil.
Intrebarea mea este daca anjatarorul ii va plati concediul de maternitate din septembrie si pana se termina postnatalul? Angajatorul i-a spus ca nu este in masura sa plateasca concediul pre si post natal venind direct din concediul de crestere copil si ca trebuie sa munceasca nu stiu cate luni pentru a beneficia de indemnizatia de maternitate.
Cine are dreptate? Cum trebuie sa procedam?
Multumim
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:53, 14 Septembrie 2015
1. Angajatorul nu are dreptate, ii va plati indemnizatia pentru concediul de maternitate pe care o va recupera de la CJAS.

2. - In baza de calcul a indemnizatiei pentru concediul de maternitate intra si veniturile din indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
- Pentru aceasta trebuie sa aduca de la AJPIS o adeverinta cu veniturile din indemnizatia pentru CCC pe ultimele 6 luni.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 8
...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani...
...

4. Daca angajatorul nu cunoaste prevederile legale atunci sa ia legatura cu CJAS sa i se spuna cum sa procedeze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj in concediul maternal si in concediul de crestere a copilului andreeamar1 andreeamar1 Am nascut in data de 2 iulie a.c si am ales sa efectuez concediul maternal incepand cu 1 iulie. La data de 24 septembrie contractul individual de munca imi ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu crestere copil? carmenvalache carmenvalache Buna ziua! Am si eu o mare nedumerire, m-am angajat pe 15 septembrie 2014 in invatamant cu contract pana la 30 august 2015. O sa nasc in octombrie si nu am ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru pfa petruta91 petruta91 Buna. am contract de colaborare intre mine ca PFA si un spital de stat ca asistenta medicala. se zvoneste ca nu as avea dreptul la concediu maternal si automat ... (vezi toată discuția)