Buna ziua.
Sotia mea a nascut primul copil in octombrie 2014 iar acum in septembrie trebuie sa inceapa serviciul. Doar ca este insarcinata in luna a 8-a si in octombrie naste al doilea copil.
Intrebarea mea este daca anjatarorul ii va plati concediul de maternitate din septembrie si pana se termina postnatalul? Angajatorul i-a spus ca nu este in masura sa plateasca concediul pre si post natal venind direct din concediul de crestere copil si ca trebuie sa munceasca nu stiu cate luni pentru a beneficia de indemnizatia de maternitate.
Cine are dreptate? Cum trebuie sa procedam?
Multumim
1. Angajatorul nu are dreptate, ii va plati indemnizatia pentru concediul de maternitate pe care o va recupera de la CJAS.
2. - In baza de calcul a indemnizatiei pentru concediul de maternitate intra si veniturile din indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
- Pentru aceasta trebuie sa aduca de la AJPIS o adeverinta cu veniturile din indemnizatia pentru CCC pe ultimele 6 luni.
3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 8
...
(3) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
...
c) a beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani...
...
4. Daca angajatorul nu cunoaste prevederile legale atunci sa ia legatura cu CJAS sa i se spuna cum sa procedeze.