avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Proces in Italia
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Proces in Italia

sper ca am nimerit bine sectiunea.am avut un contract cu o firma italiana care ne atribuia, noi fiind un fel de antreprenori, montajul mobilerului si altor elemente pe niste barci, santierul fiind situat in Danemarca. Ei, fiind precizat in contract au platit hotelul,mancarea, transportul intern si au pus la dispozitie masinile, sculele, necesare lucrarii.

nu ne-au platit la termen, au semnat un angajament de plata cu dobanda iar apoi alt angajament de plata in rate lunare pe care din dec nu l-au mai respectat.I-am dat in judecata in Italia, tribunalul ne-a dat castig de cauza pentru ca prin acele angajamente recunostea ca ne datoreaza bani, dar au facut recurs invocand mai multe lucruri:
-ca nu trebuia sa-i dam in judecata in Italia ci in statul cel mai apropiat celui care trebuie sa execute lucrarea in urma contractului, deci Romania
-invoca detasarea oamenilor, adica ca le lipsesc probe cu privire la retributiile si contributiile cu privire la angajati, pe care sustin ei le-au cerut in repetate randuri si nu le-am oferit(fals si nu pot demonstra ca au cerut, scrisoare, fax, mail)) si de aceea ei nu au platit nimic in urma contractului de antreprenoriatsi ca prin formularul E101(neprezentat), plata contributiilor revenindu-ne noua.
au dreptate? unde si cu ce am gresit noi?

in urma unei discutii recente pe forum am inteles ca pentru orice deplasare in strainatate trebuie sa aplicam art 18 din Cm, dar aici ce trebuia facut? intr-adevar detasare, lucrand in Danemarca?noi i-am trimis cu delegatii, stampilate de fima italiana asa cum ni s-a spus,in general, ca putem sa-i trimitem pe oameni la lucrari in afara tarii sau tara.
ei nu au cerut detasarea oamenilor si nu avem nici un act care sa specifice asta; noi am platit salariile, contributiile salariatilor....
daca o lucrare in strainatate depaseste 6 luni,e adevarat ca trebuie sa platim contributiile acolo?nu e cazul prezentat

sper sa ma puteti lamuri, macar sa inteleg ce putem face bine la urmatoarea lucrare,daca e cazul.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: iadriana , utilizator 23:18, 17 Iulie 2009
In primul rand, contractul dvs. este supus legii care a fost aleasa de partile semnatare. Din ceea ce mentionati, partea adversa invoca faptul ca nu s-a ales o lege aplicabila contractului. Cum ati intrat in relatii comerciale cu societatea italiana, unde s-a incheiat contractul, in ce limba este redactat ? Partea italiana a contestat competenta instantei italiene de la prima judecata ?
Faceti proba dreptului roman in fata instantei de recurs si aratati ca instantele romane nu au o competenta exclusiva in rezolvarea litigiului dvs. si nici nu s-a facut o alegere de competenta prin contractul incheiat cu partea italiana.
Regulile dupa care se poarta litigiul dvs. in Italia sunt cele ale statului italian.
nu a fost specificata nici o lege in contract, in caz de litigiu.contractul s-a incheiat in Italia, in limba italiana. am intrat in relatii comerciale prin alt antreprenor pentru care am lucrat.
nu, doar in recurs; nu cred ca au dat importanta prea mare la prima judecata.
asteptam acum intrevederea cu avocatul din Italia dar am vrut sa stim cum stam daca intr-adevar trebuie sa-i dam aici in judecata si trebuie aplicate legile romane; adica suntem in regula cu ce acte am facut noi?
multumesc mult pentru raspuns.
Nu cunosc legea italiana aplicabila pentru contracte cu element de extraneitate (cand una dintre partile semnatare nu este persoana juridica italiana), insa faptul ca aveti o conventie redactata in limba italiana, reprezinta un aspect care poate conduce la interpretarea ca vointa partilor a fost sa se asocieze potrivit legii italiene, legatura intre legea aplicabila si contract fiind facuta de limba in care a fost redactat actul. Din ceea ce este valabil la noi, numai in cazul competentelor absolute una dintre parti poate contesta lipsa de competenta a instantelor nationale doar in faza de recurs. In ceea ce priveste competenta alternativa, stabilita la alegerea uneia dintre parti, partea care considera ca litigiul nu se poarta in fata unei instante competente trebuie sa invoce aceasta exceptie chiar in fata primei instante, in caz contrar considerandu-se ca se accepta competenta.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
Gabriel Stelea, Avocat
va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Competenta teritoriala si materiala divort in italia cezarad cezarad Am o intrbare. Doi soti, care au ultimul domiciliu comun in Romania urmeaza sa divorteze. Mai concret, sotia, plecata in Italia a promovat actiune de divort ... (vezi toată discuția)
Limba contractului intre doua entitati inregistrate la registrul comertului gigel2007 gigel2007 Buna ziua, Exista vreo reglementare in ceea ce priveste limba in care trebuie redactat un contract de prestari servicii intre doua entitati inregistrate la ... (vezi toată discuția)
Angajare salariat cetatean italian viorel_georgescu53 viorel_georgescu53 Soc. romaneasca are lucrare in desfasurare in Italia si doreste sa angajeze muncitori cetateni italieni si in ideea de a nu se mai complica cu muncitori ... (vezi toată discuția)