avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Sa se constate mostenitorii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Sa se constate mostenitorii

Buna ziua !
M-ar interesa si pe mine urmatoarele:
1)Cat dureaza? (aproximativ)
2)Costuri
3)Proceduri
Vrea sa introduc o actiune in instanta pentru a se constata deschisa succesiunea bunicului meu si sa se constate ca mostenitorii sunt sotia si fiica.
Sa se mai constate ca ceilalti 2 copii sunt straini de mostenire prin neacceptare in termenul legal. Multumesc
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 14:18, 15 Septembrie 2015
Ceilalti doi descendenti de care amintiti dumneavoastra sunt straini de succesiuni, prin neacceptare.

Asada, aceastia nu pot invoca repunerea in termenul de acceptare a succesiunii, de vreme ce mostenirea a fost acceptata de alti coerezi, in interiorul termenului de optiune succesorala.

Adresati-va instantei de judecata, in speta judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliu al defunctului ( aceasta instanta de judecata este competenta, material si teritorial ).

In prealabil, va adresati oricarui notar public, care sa eliberez un document in care sa se mentioneze ca nu a fost demarata procedura dezbaterii succesorale, transata pe care notariala.

Instanta de judecata va constata ce persoana au calitatea de succesebili, care sunt bunurile din masa succesorala , si, de asemenea ,vor fi stabilite cotele-parti din dreptul de proprietate.

Durata procesului este scurtata in mod considerabil daca exista intelegere intre partile litigante, mentionata intr-un act de dispozitie, un act de tranzatie .( tranzactia reprezinta un act de dispozitie prin care partile sting pretentiile deduse judecatii, prin concesii reciproce).

Daca exista intelege, procedura dezbaterii succesorale, care precede imparteala, poate fi transata in fata notarului public, aceasta varianta fiind avantajoasa din punctul de vedere al duratei, dar si din punct de vedere financiar.

In instanta , veti plati o taxa judiciara de timbru , 3 % din masa partajabila pentru dezbaterea succesorala , si 3 % pentru imparteala .( in cazul in care indepliniti cerintele imperative ale legii, puteti inainta o cerere de ajutor judiciar ).

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata decedat andrei0901 andrei0901 Buna ziua In urma cu 8 luni tatal meu a decedat , avand doi copii si fiind casatorit .Am inteles ca intr-un termen de 12 luni trebuie sa ne prezentam la notar ... (vezi toată discuția)
Ma pot opune succesiunii? camomile camomile Mama mea a murit si a ramas in urma ei o casa , suntem 3 surori dintre care una nu doreste succesiunea sau vanzarea acelui apartment. Cum se poate finaliza ... (vezi toată discuția)
Procedura succesiune recekghiata recekghiata buna ziua, sunt nepotul unei batrane ce are mari probleme cu 2 din cei4 copii ai sai. bunicul a murit, sunt impozite mari de plata pe casa si teren, doresc sa ... (vezi toată discuția)