avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acte necesare pentru completarea carnetului de munca ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acte necesare pentru completarea carnetului de munca pentru un cadru militar in rezerva

Ma confrunt cu urmatoarea situatie inedita: un fost cadru militar care a trecut in rezerva prin demisie in cursul anului 2007 ne solicita sa-i comunicam toate veniturile pe care el le-a obtinut pe perioada cat a fost angajat la aceasta unitate militara. Mentionez ca acesta a avut contract de munca individual incheiat pe o perioada determinata. Carnet de munca nu a avut deoarece cadrele militare constituie o exceptie de la regula. Acum, societatea comerciala unde s-a angajat ulterior persoana respectiva doreste sa-i incheie carnet de munca si in acest sens, el ne solicita comunicarea veniturilor pentru perioada respectiva. Conform art. 18 din Decretul 92/1976 inteleg ca perioadele de indeplinire a serviciului militar si vechimea in serviciu se dovedesc fie cu livretul militar fie cu acte eliberate de organele militare competente.
Intrebarea mea este urmatoarea: in adeverinta pe care o voi elibera, ce fel de informatii trebuie sa trec? Sunt obligata sa-i comunic veniturile obtinute in perioada respectiva, sporurile si alte drepturi de natura salariala? Sau trebuie doar sa-i comunic vechimea ca si cadru militar? Va trebui sa mentionez si functia, locul de munca in conditii deosebite, incadrarea in grupe;e 1 si 2 de munca?Sunt derutata si nu as vrea sa comunic ceva mai mult decat este necesar, dar nici mai putin ca sa nu ne reclame in instanta. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:25, 18 Iulie 2009
aldea_silvia a scris:

Ma confrunt cu urmatoarea situatie inedita: un fost cadru militar care a trecut in rezerva prin demisie in cursul anului 2007 ne solicita sa-i comunicam toate veniturile pe care el le-a obtinut pe perioada cat a fost angajat la aceasta unitate militara. Mentionez ca acesta a avut contract de munca individual incheiat pe o perioada determinata. Carnet de munca nu a avut deoarece cadrele militare constituie o exceptie de la regula. Acum, societatea comerciala unde s-a angajat ulterior persoana respectiva doreste sa-i incheie carnet de munca si in acest sens, el ne solicita comunicarea veniturilor pentru perioada respectiva. Conform art. 18 din Decretul 92/1976 inteleg ca perioadele de indeplinire a serviciului militar si vechimea in serviciu se dovedesc fie cu livretul militar fie cu acte eliberate de organele militare competente.
Intrebarea mea este urmatoarea: in adeverinta pe care o voi elibera, ce fel de informatii trebuie sa trec? Sunt obligata sa-i comunic veniturile obtinute in perioada respectiva, sporurile si alte drepturi de natura salariala? Sau trebuie doar sa-i comunic vechimea ca si cadru militar? Va trebui sa mentionez si functia, locul de munca in conditii deosebite, incadrarea in grupe;e 1 si 2 de munca?Sunt derutata si nu as vrea sa comunic ceva mai mult decat este necesar, dar nici mai putin ca sa nu ne reclame in instanta. Multumesc.

1. Perioada lucrata de un cadru militar este dovedita cu "Adeverinta " din care rezulta unitatea, perioada lucrata, forma de incadrare, functia/meseria, cadru militar sau personal civil. Aceasta adeverinta o prezinta actualului loc de munca.
2. Nu este necesara mentiunea cu/fara carnet de munca, pentru ca avem clar in legislatie aceste aspecte.
3. Separat pentru cadrul militar se intocmeste adeverinta conform actelor normative care reglementeaza statutul cadrelor militare.
4. Societatea la care se angajeaza pe baza decaratiei ca a lucrat dar nu are carnet de munca intocmit, adeverinta de la unitatea militara, merge si cumpara carnet de munca.
5. Perioada lucrata de un cadru militar nu poate fi inregistrata in carnetul de munca, doar perioada lucrata ca personal civil, care are carnet de munca intocmit chiar de unitatea militara.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
Multumesc mult. Deci eu inteleg din ceea ce mi-ati explicat ca in carnetul de munca pe care societatea comerciala unde acesta este angajat il va intocmi, nu va completa cu absolut nimic despre perioada cat a lucrat ca si cadru mulitar. In acest caz, eu, ca si unitate militara, mai am obligatia de a-i raspunde la solicitarea sa si anume aceea de a-i comunica veniturile, sporurile si alte sume pe care le-a castigat pe perioada cat a fost cadru militar?
Imi puteti indica si o baza legala pentru a justifica faptul ca perioada lucrata de un cadru militar nu poate fi inscrisa in carnetul de munca? Stiu ca , cadrele militare nu au carnet de munca, dar ma gandeam ca nu cumva, in momentul in care paraseste sistemul militar si va avea carnet de munca, acesta sa nu trebuiasca a fi completat si cu perioada anterioara, adica chestiuni generale legate de vechime si la ce unitate a lucrat si functia.
aldea_silvia a scris:

Multumesc mult. Deci eu inteleg din ceea ce mi-ati explicat ca in carnetul de munca pe care societatea comerciala unde acesta este angajat il va intocmi, nu va completa cu absolut nimic despre perioada cat a lucrat ca si cadru mulitar. In acest caz, eu, ca si unitate militara, mai am obligatia de a-i raspunde la solicitarea sa si anume aceea de a-i comunica veniturile, sporurile si alte sume pe care le-a castigat pe perioada cat a fost cadru militar?
Imi puteti indica si o baza legala pentru a justifica faptul ca perioada lucrata de un cadru militar nu poate fi inscrisa in carnetul de munca? Stiu ca , cadrele militare nu au carnet de munca, dar ma gandeam ca nu cumva, in momentul in care paraseste sistemul militar si va avea carnet de munca, acesta sa nu trebuiasca a fi completat si cu perioada anterioara, adica chestiuni generale legate de vechime si la ce unitate a lucrat si functia.

Va rog frumos, nu are nimic in comun perioada lucrata in sistemul civil cu perioada lucrata in sistemul militar.
In sistemul civil evidenta muncii este reglementata de Decretul 92/1976, si avem Carnet de Munca si Casa de Pensii separata.
Sistemul militar are evidenta muncii inregistrata pe fise si Casa de Pensii separata, cititi Ordonanta Guvernului nr. 15 din 31 ianuarie 2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 138/1999 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si acordarea unor drepturi salariate personalului civil din aceste institutii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 81 din 1 februarie 2007.

Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane
Ca si angajator, aveti obligatia de a-i raspunde la solicitarea sa , precum si oblogatia de a-i comunica veniturile, sporurile si alte sume pe care le-a castigat pe perioada cat a fost cadru militar.
Imi cer scuze daca nu am fost explicita de la bun inceput. Situatia este aceasta: un cadru militar trecut in rezerva prin demisie ne solicita sa-i comunicam veniturile, sporurile si alte drepturi de natura salariala pe care le-a castigat in perioada cat a fost angajat al MApN pentru a fi inscrise in carnetul de munca! Aici intervine problema: suntem obligati, ca unitate militara, sa-i comunicam cele solicitate, in vederea inscrierii acestora in carnetul de munca?
Cunosc faptul ca sistemul militar are evidenta muncii inregistrata separat si diferit fata de sistemul civil, si tocmai de aceea ma gandesc ca perioada cat persoana respectiva a activat ca si cadru militar in MApN, si mai ales veniturile pe care le-a castigat, nu ar avea de ce sa fie inregistrate in carnetul de munca pe care il completeaza societatea comerciala unde solicitantul lucreaza acum (mentionez ca solicitantul nu a mai avut vreodata carnet de munca, acesta fiindu-i eliberat si completat pt prima oara acum, de catre societatea comerciala unde s-a angajat).

Alte discuții în legătură

Grupa de munca a cadrelor militare emil grama emil grama Am lucrat ca si cadru militar activ in perioada august 1981- iunie 1983. Din anul 1983 am parasit sistemul , trecand in sistemul civil. Acum ,intrunind ... (vezi toată discuția)
Pensie boala+pensie cadru militar?? loredana_enache loredana_enache Buna ziua, as avea si eu nevoie de cateva raspunsuri am stagiul militar de 20 luni 84-86 scoala militara 86-93 am fost cadru militar dupa care am trecut in ... (vezi toată discuția)
Pensie civila + pensie militara IstratiEvelina IstratiEvelina Buna ziua, Sunt nascut in luna iunie 1957 si am lucrat 13 ani in conditii speciale (grupa 1) la Sidex, 9 ani si 3 luni in Ministerul de Interne in conditii ... (vezi toată discuția)