avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Fata mea a fugit de acasa la tatal ei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Fata mea a fugit de acasa la tatal ei

buna ziua, am o fata de 14 ani , care mi-a fost incredintata in urma cu 7 ani prin sentinta judecatoreasca spre crestere, tatal neaviand drept de vizitare si nici nu a cerut vreodata drept, neinteresandu-l pana acum cand a implinit 14 ani soarta ei.Acum , cand a inceput scoala, tatal ei a luat-o la el , repet fara sa aibe acest drept si fara sa ma anunte in prealabil, sub motivatia ca fata doreste sa stea la el , in Buftea , in conditiile in care scoala e in bucuresti , la Piata Romana. Am sunat la autoritatea tutelara , la Politie si toti au zis ca nu au ce face , daca fata vrea sa stea cu tatal ei asta e. Am sunat prin 112 la Politia din Buftea care iar a zis ca nu are ce face.Chiar nu am nici o parghie legala sa-mi recuperez copilul?Legea ce mi-a incredintat-o spre crestere e arbitrara?
Cel mai recent răspuns: cami_ola , utilizator 16:53, 18 Septembrie 2015
Nu sunați, mergeți la poliție și depuneti plangere în scris pt nerespectarea masurilor de incredintare a minorului (art 379 cod penal).
Mai puteți apela la un executor judecătoresc.
Realist, dacă fata nu vrea sa vina , nimeni nu o poate obliga.
Asta din cauza minunatei legi prin care dorinta minorului este suverana desi el este minor, habar nu are ce e mai bine pentru el iar tu ca parinte esti responsabil pentru el. Cum insa...Dumnezeu cu mila.
Exact unde este binele superior al copilului daca fata, la varsta adolescentei in acest moment vrea sa-si santajeze emotional mama si fuge la tata,care de prea multa dragoste nu s-a interesat de ea. Si desi custodia o are mama legea inchid ochii cu serenitate la acest fapt.
Ce se intampla cu un minor grav bolnav care refuza tratamentul? Sau refuza sa mearga la spital? Se tine seama si atunci de dorintele lui? Legal cum ar trebui sa se procedeze?

Doamna, un tata care a fluierat pana acum va va aduce copila acasa imediat cum se va trezi cu citatie de la politie.
Informati-l despre demersurile pe care intentionati sa le faceti.

Minora mai merge la scoala?
E tare greu de ajuns din Buftea in Romana. Trebuie sa ia un maxitaxi si un singur drum costa 4 lei si sa schimbe metroul de 2 ori. Face 2 ore pana la scoala. O sa se sature in curand. iar de mutat nu va putea fi mutata fara acordul dumneavoastra.
Interpretați greșit, din ce lege ați dedus dvs ca dorința copilului e suverana?
Realist, dacă fata nu vrea sa vina , nimeni nu o poate obliga.

Daca se face cumva executare silita, daca minorul nu doreste sa vina este luat cumva cu forta? Mai nou, chiar daca judecatorul cere expertiza in cadrul procesului si minorul nu doreste sa participe nu se intampla nimic.

Va mai dau o situatie ipotetica, in cadrul procesului de divort minorul declara ca doreste sa locuiasca cu mama. Judecatorul insa, analizand toate datele decide ca e in interesul superior al acestuia sa locuiasca cu tatal si decizia este in acest sens. Minorul nu doreste sa plece de la mama. Cand tatal se duce sa-l ia nu doreste sa vina. cand apare cu executorul minorul declara ca nu vrea sa mearga. Il ia cineva? Daca tatal face plangere la politie nu se intampla nimic pentru ca mama vine cu minorul care declara ca e dorinta lui sa nu mearga si cu asta basta, totul se inchide.

Din ce v-am povestit si din ce chiar dumneavoastra ati scris, nu reiese ca dorinta minorului e suverana? mai presus chiar de deciziile instantei?
Nu mai are rost sa va ganditi la trecut sau la hot jud emisa cu 7 ani in urma. Tatal nu a luat-o pe fata cu forta, chiar in titlu spuneti ca ea a fugit de la dvs la el. De ce? poate ca exista tensiuni intre dvs si ea, poate fata isi inchipuie ca la tata va fi mai libera, mai independenta, acestea sunt doar presupuneri, doar dvs stiti. La 14 ani copiii vor sa se razvrateasca. Nimeni n-o sa ia fata pe sus ca sa o aduca acasa la dvs. Este o schimbare brusca si la 180 de grade, asa e, dar puteti sa "administrati" cumva situatia in asa fel incat sa nu pierdeti legatura cu fata dvs. Chemati tatal la mediere pentru a discuta situatia locuintei fetei, a programului dvs ca parinti cu ea, a contributiei fiecaruia la cheltuielile de scoala, crestere si asa mai departe. Exista chiar posibilitatea domiciliului alternant: 2 saptamani la mama, 2 saptamani la tata. Fata fiind minor cu capacitate de exercitiu restransa va participa la mediere si va semna alaturi de dvs Acordul de Mediere.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Septembrie 2015
BIROU DE MEDIATOR - IULIA CRISTINA UTA, Mediator

Alte discuții în legătură

Exercitarea autoritatii parintesti ContSters278923 ContSters278923 Un minor in varsta de 10 ani a fost incredintat mamei prin hotarare definitiva si irevocabila in urma cu 2 ani (minorul avand la acea vreme varsta de 8 ani). ... (vezi toată discuția)
Copii, incredintare, protectie diaspora diaspora Incep prin a multumi pentru raspunsurile de la uzufruct, au folosit si azi deja mai avem doar 2 infatisari pana la recuperarea casei. Dar mai este o problema, ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea ordinului judecatoresc privind un minor prepelita mariana prepelita mariana am un minor in intretinere din 2002 hotarare definitiva si irevocabila ,am respectat si programul de vizitare dar copilul a fost luat de tatal sau de la sc ... (vezi toată discuția)