avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1045 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Drepturile angajatorului asupra corespondentei pe mail
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Drepturile angajatorului asupra corespondentei pe mail

Am si eu o intrebare: la firma mi se cere sa-mi creez un ID de yahoo specific, numai pentru firma. Am si o casuta postala "de lucru", folosita numai pentru chestiuni aferente jobului. Care sunt drepturile angajatorului asupra lor? Are dreptul sa le verifice? Sau sunt considerate personale? As vrea o opinie cat mai explicita. Multumesc! ;)
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 16:57, 21 Iulie 2009
daca id-ul este yahoo.gmail,aol,aim,alice,live......etc nu va poate controla mail-ul decat cu acordul dumneavoastra,va poate controla mail-ul doar in cazul in care firma dispune de un serviciu web personal si personalizat ex:eu lucrez pt firma datacol.com,iar firma imi impune un id pe care il folosesc doar in interes de serviciu,atunci id-ul suna in felul urmator yuki@datacol.com.............si prin urmare angajatorul poate verifica mail-ul fara acordul meu.......................................sper ca am reusit sa va raspund la intrebare



P.S-am raspuns in calitate de persoana care in momentul de fata are de a face cu acest tip de problema.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2009
YUKI, utilizator
YUKI a scris:
firma imi impune un id pe care il folosesc doar in interes de serviciu,atunci id-ul suna in felul urmator yuki@datacol.com.............si prin urmare angajatorul poate verifica mail-ul fara acordul meu

Pe ce baza ati ajuns la concluzia asta?
In momentul actual eu lucrez pentru firma ce am mentionat-o prima,asa cum am spus la inceput firma mi-a impus un id pe care il folosesc in interes de serviciu...........avand in vedere ca este in interes strict lavorativ si ca implica firma pt care lucrezi se considera ca nu ai secrete fata de angajator,dar asta nu inseamna ca tu ca persoana fizica,libera si independenta nu-ti poti crea un id personal.

P.S-daca nu credeti puteti verifica pe www.datacol.com
Cred ca trageti concluzii de la un caz particular, ceea ce nu e deloc ok si total nejuridic. Chiar daca se practica in cazul dvs, asta nu inseamna ca e si legal, mai ales fara alte circumstantieri.
Interesant subiect. Din câte văd, problema discutată este cea a confidenţialităţii comunicărilor purtate folosind o adresă de email Yahoo!, respectiv ID-ul acesteia, pentru instant messaging.

Aceste mijloace de comunicare sunt puse la dispoziţia salariatului de angajator pentru îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, deci nu cred că avem de a face cu vreo încălcare a dreptului la viaţă privată sau a secretului corespondenţei. Situaţia s-ar fi schimbat radical dacă aveam de a face cu posibilitatea de acces a angajatorului la contul personal de email.

Aş bănui că problema care v-a determinat să scrieţi acest mesaj nu este neapărat una de principiu - cât de legal este ca angajatorul să aibă acces la contul de email de serviciu al salariatului -, ci una mai degrabă practică: cum să folosiţi Yahoo! Messenger de la serviciu şi pentru discuţii private (corectaţi-mă dacă mă înşel).
Dacă despre asta vorbim, practic, aţi putea folosi în paralel contul personal cu cel de serviciu (strict pentru probleme de serviciu!). Tehnic, puteţi obţine acest lucru prin cel puţin trei modalităţi:
(1) folosiţi Yahoo! Messenger pentru un cont şi webmessenger/meebo etc. pentru celălalt;
(2) (dacă se poate) activaţi funcţionalitatea de multimessenger astfel încât să puteţi deschide simultan mai multe conturi - ex. [ link extern ] /
(3) (dacă se poate) instalaţi un client de instant messaging care suportă logări multiple fără vreo setare specială - ex. [ link extern ] /

Totuşi, ar fi bine înainte de orice să aflaţi dacă nu cumva există prevederi speciale în normele interne ale firmei (ex. regulamentul intern) care să vă interzică folosirea Internetului în scop personal, la serviciu. Evident că în acest caz este de preferat să respectaţi astfel de cerinţe (altfel, veţi da pretexte facile pentru sancţionare, inclusiv concediere).
De asemenea, trebuie să ştiţi şi că dacă lucraţi în reţeaua angajatorului, folosind echipamentele sale, acesta poate avea un control deplin asupra comunicaţiilor. Nu spun că este legal, de pildă, să acceseze arhiva de mesaje păstrată de Yahoo! Messenger pe calculatorul dvs. sau să folosească un "sniffer" sau un "keylogger" pentru a înregistra mesaje, parole etc., dar aceste lucruri sunt relativ uşor de realizat şi destul de dificil de probat împotriva angajatorului. Din punct de vedere tehnic, poate cu excepţia folosirii unor metode de criptare a comunicaţiilor, nu aveţi cum să vă opuneţi unui angajator determinat să afle cum folosesc salariaţii săi resursele de la serviciu.
Ultima modificare: Marți, 21 Iulie 2009
klewos, utilizator

Alte discuții în legătură

e legal ca patronul sa ti citeasca mailurile primite pe mailul de serviciu? otiliap otiliap Buna In cadrul unei societati private , patronul citeste mailurile angajatilor este legal acest lucru? este vb de mailul de serviciu , angajatii nu au fost ... (vezi toată discuția)
Parola de id sparta si injurii LaviniaDiana LaviniaDiana Buna ziua.Ma numar si eu printre persoanele care le`a fost sparta parola la id si as vrea sa stiu cum sa fac sa nu mai intre pe adresa mea pentru ca si eu si ... (vezi toată discuția)
Cineva mi-a creat cont pe o pagina si refuza sa mi-l stearga. cui ma adresez? yoana_ok yoana_ok Buna tuturor! Am si eu o problema si nu stiu cum sa o rezolv. Mi-am scris intr-o zi numele pe Google (Ioana Husanu) sa vad daca apare intr-un context legat ... (vezi toată discuția)