avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Drepturile angajatorului asupra corespondentei pe mail
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Drepturile angajatorului asupra corespondentei pe mail

Am si eu o intrebare: la firma mi se cere sa-mi creez un ID de yahoo specific, numai pentru firma. Am si o casuta postala "de lucru", folosita numai pentru chestiuni aferente jobului. Care sunt drepturile angajatorului asupra lor? Are dreptul sa le verifice? Sau sunt considerate personale? As vrea o opinie cat mai explicita. Multumesc! ;)
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 16:57, 21 Iulie 2009
a_k a scris:
De asemenea, trebuie să ştiţi şi că dacă lucraţi în reţeaua angajatorului, folosind echipamentele sale, acesta poate avea un control deplin asupra comunicaţiilor.

Si cum ramane cu Copland v Marea Britanie?
Sunt câteva diferenţe importante între cele două cazuri:
1. aici a fost pusă în discuţie relaţia salariatului cu un angajator privat, nu cu o autoritate de stat (v. articolul 8 (2) din CEDO);
2. în cazul Copland v. UK reclamanta nu a avut cunoştinţă de monitorizarea comunicaţiilor; în cazul de faţă, prin chiar iniţierea discuţiei, e clar că există cel puţin o bănuială asupra posibilităţii de monitorizare a comunicaţiilor purtate folosind mijloacele destinate îndeplinirii sarcinilor de serviciu.

Nu cred că angajatorului îi trebuie tolerată o conduită tiranică, care să afecteze viaţa privată a salariatului. Nu cred, însă, nici că e justă apărarea unui salariat care ar susţine că i-a fost lezat dreptul la viaţă privată prin interceptarea comunicaţiilor făcute folosind mijloacele angajatorului. Pe plan personal, angajatorul nu are absolut nicio îndreptăţire să se amestece, pe plan profesional, da.
Dacă un angajator îi încredinţează salariatului anumite bunuri sau informaţii, putem în mod rezonabil să prezumăm că face acest lucru în scopul concretizării angajamentului lor contractual, nu pentru acordarea unui beneficiu salariatului. De pildă, salariatul primeşte maşina de serviciu pentru a-şi realiza sarcinile de lucru, nu pentru plimbări prin oraş cu partenera; angajatorul poate preveni astfel de situaţii instalând un sistem GPS şi ţinând evidenţa distanţelor parcurse. La fel, salariatului nu i se încredinţează unelte de lucru (de la telefon mobil la bormaşină) pentru uz personal; angajatorul e îndreptăţit să cunoască felul cum sunt folosite aceste unelte. De ce n-am privi, atunci, un simplu cont de email/IM creat de angajator, ca pe un instrument de lucru care trebuie folosit în scopul pentru care a fost acordat?

Să clarific, dacă e nevoie, ceea ce ai citat din mesajul meu: spuneam că tehnic, angajatorul are mijloace suficiente pentru a intercepta şi prelucra conţinutul comunicaţiilor făcute cu echipamentele sale (nivelul de intruziune posibilă e, într-adevăr, îngrijorător). Nu era o apreciere morală sau legală, ci o simplă constatare şi un avertisment. Aşadar, dacă un angajator ar avea intenţia de a-şi spiona salariaţii, ar putea-o face într-un mod discret, care într-un eventual litigiu, ar fi greu de probat. Nu spun că dacă poţi fizic, tehnic, să realizezi un lucru, neapărat e şi legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

e legal ca patronul sa ti citeasca mailurile primite pe mailul de serviciu? otiliap otiliap Buna In cadrul unei societati private , patronul citeste mailurile angajatilor este legal acest lucru? este vb de mailul de serviciu , angajatii nu au fost ... (vezi toată discuția)
Parola de id sparta si injurii LaviniaDiana LaviniaDiana Buna ziua.Ma numar si eu printre persoanele care le`a fost sparta parola la id si as vrea sa stiu cum sa fac sa nu mai intre pe adresa mea pentru ca si eu si ... (vezi toată discuția)
Cineva mi-a creat cont pe o pagina si refuza sa mi-l stearga. cui ma adresez? yoana_ok yoana_ok Buna tuturor! Am si eu o problema si nu stiu cum sa o rezolv. Mi-am scris intr-o zi numele pe Google (Ioana Husanu) sa vad daca apare intr-un context legat ... (vezi toată discuția)