avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere propusa de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere propusa de angajator

Buna seara tuturor,

Astazi am fost chemat de unul dintre actionari pentru a imi comunica ca se doreste plecarea mea din firma deoarece cealalta parte a actionariatului nu ma mai doreste, aducand un om de-al lor. Postul pe care ma aflu eu acum este de Economist cf. COR 263102. Persoana noua angajata este pe acelasi post cu mine.
Probabil maine imi va aduce sa semnez cererea de concediere ca iau la cunostinta cererea de concediere. Eu nu sunt de acord cu acest lucru deoarece nu am facut nimic pentru a fi concediat. La momentul angajarii la dosarul meu nu a existat o fisa a postului deoarece eu am intocmit-o am propus-o spre aprobare administratorului dar acesta nici in ziua de astazi nu a semanat-o. Deci nu exista o fisa a postului.

In CIM semnat de ambele parti la sectiunea alte clauze am urmatoarele paragrafe:

a) perioada de proba este de 90 de zile lucratoare - a trecut perioada de proba
b) perioada de preaviz in cazul concedierii este de 20 de zile lucratoare conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii sau contractului colectiv de munca
c) perioada de preaviz in cazul demisiei este de 20 zile lucratoare conform Legii nr.53 / 2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare sau Contractului colectiv de munca aplicabil. - eu nu imi voi da demisia de buna voie fiindca nu consider ca am incalcat ceva din ceea ce trebuia sa fac.

In acest caz cum se procedeaza? Care sunt demersurile care trebuiesc facute?

Multumesc pentru ajutor.
Daca mai este nevoie si de alte lamuriri va raspund aici.
Cel mai recent răspuns: draftacristi , utilizator 09:33, 27 Septembrie 2015
Pasii privind concedierea individuala:
- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere
- emiterea si eliberarea adeverintei de vechime si adeverintei de somaj.

Decizia de concediere poate fi contestata in instanta atat pentru nerespectarea conditiilor de forma, cat si pentru nerespectarea conditiilor de fond.
Conditii de forma : Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept, durata preavizului, sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Conditii de fond: Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea locului de muncă sa fie efectiva şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase.
Mai am o intrebare.

Dupa editarea deciziei AGA aceasta nu trebuie transmisa la ITM si abia dupa ce vine raspunsul de la ITM sa mi se comunice instiintarea de preaviz?

Multumesc.

Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2015
meleasaliviu, utilizator
Hotararea AGA privind desfiintarea posturilor nu se depune la ITM.
Dar acum vine intrebarea mea? Din ce am citit in codul muncii pentru desfintarea postului trebuie inetemiata o motivare destul de puternica pentru a fi acceptata de ITM.

Daca gresesc va rog sa ma corectati. Din ce am citit in codul muncii ITM-ul trebuie sesizat daca se desfinteaza un post, ei fiind obligati (angajatorul ) ca daca in termen de 6 luni (daca nu gresesc) infiinteaza din nou postul trebuie sa fiu chemat.

Va multumesc.
Nu exista nicio astfel de prevedere in Codul Muncii legata de ITM privind concedierea individuala.

Textele respective se refera la concedierea colectiva.

Alte discuții în legătură

Desfiintare post-drepturi ale salariatului cgabri_ella cgabri_ella Fiul meu a fost instiintat pe data de 06 iunie 2011 ca datorita situatiei economice a societatii in care lucreaza postul lui se va restructura.In data de ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post - ce drepturi am? kl3o4 kl3o4 Buna seara! As avea si eu unele intrebari privind concedierea din motive neimputabile angajatului, si anume: Sunt angajata unei firme de transport care ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - desfiintare post valir2013 valir2013 Buna seara, as dori si eu sa stiu care este legea actuala privitoare la codul muncii. La actualul loc de munca ne a fost trimis un e mail cu o noua organigrama ... (vezi toată discuția)