avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere propusa de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere propusa de angajator

Buna seara tuturor,

Astazi am fost chemat de unul dintre actionari pentru a imi comunica ca se doreste plecarea mea din firma deoarece cealalta parte a actionariatului nu ma mai doreste, aducand un om de-al lor. Postul pe care ma aflu eu acum este de Economist cf. COR 263102. Persoana noua angajata este pe acelasi post cu mine.
Probabil maine imi va aduce sa semnez cererea de concediere ca iau la cunostinta cererea de concediere. Eu nu sunt de acord cu acest lucru deoarece nu am facut nimic pentru a fi concediat. La momentul angajarii la dosarul meu nu a existat o fisa a postului deoarece eu am intocmit-o am propus-o spre aprobare administratorului dar acesta nici in ziua de astazi nu a semanat-o. Deci nu exista o fisa a postului.

In CIM semnat de ambele parti la sectiunea alte clauze am urmatoarele paragrafe:

a) perioada de proba este de 90 de zile lucratoare - a trecut perioada de proba
b) perioada de preaviz in cazul concedierii este de 20 de zile lucratoare conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii sau contractului colectiv de munca
c) perioada de preaviz in cazul demisiei este de 20 zile lucratoare conform Legii nr.53 / 2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare sau Contractului colectiv de munca aplicabil. - eu nu imi voi da demisia de buna voie fiindca nu consider ca am incalcat ceva din ceea ce trebuia sa fac.

In acest caz cum se procedeaza? Care sunt demersurile care trebuiesc facute?

Multumesc pentru ajutor.
Daca mai este nevoie si de alte lamuriri va raspund aici.
Cel mai recent răspuns: draftacristi , utilizator 09:33, 27 Septembrie 2015
Actualizare situatie:

Astazi din ce am inteles mi se va comunica un document prin care firma restructureaza posturile. Tin sa mentionez ca mie nu mi-a fost adusa niciodata la cunostinta vreo oraganigrama, ROI sau alte documente.
Ideea este ca ei vor sa imi dea si decizia de concediere cu preavizul aferente celor 20 de zile conform clauza CIM incheiat intre noi.

In momentul de fata mai exista un economist in firma la data aceasta. Cand mi se va comunica documentul prin care ma informeaza ca se restructureaza eu doresc sa raspund in scris cu obiectiunile mele in functie de motivele lor si cu date publice de pe site-ul ANAF si ziare publice in ceea ce priveste activitatea firmei care certifica ca aceasta este pe profit. Ce ma sfatuiti sa fac? Pot trage de timp sa nu semnez nimic? Adica exista vreo lege ca ma obliga acest lucrur deoarece in Codul Muncii nu am gasit nimic, iar daca cumva ma obliga sa semnez contravine cu Drepturile si libertatile oamenilor din constitutie daca nu gresesc.

Va multumesc pentru ajutor.
Chiar daca nu semnati , decizia de concediere poate fi trimisa prin posta cu confirmare de primire.

Decizia se contesta in instanta.
Am fost chemat iar in birou si mi s-a zis daca sunt de acord cu concedierea si eu am spus ca nu si i-am zis ca daca nu mi se ofera niste salarii compensatorii nu semnez cu acordul partilor. Acum el imi reproseaza ca asta e santaj. Eu am motivat ca imi doresc cele compensatorii pentru a asigura pe perioada de 3 luni daca nu gasesc de munca un trai decent pentru familia mea.

Conform art.194 "Constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Când constrângerea constă în ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată, pentru soţul acesteia sau pentru o rudă apropiată, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani."

Eu consider ca nu am amenintat doar am zis ca daca ceva nu imi este clar acolo pot contesta si cica el ar fi luat-o ca amenintare.

Multumesc.



Nu este amenintare ceea ce ati sustinut dvs in fata angajatorului ,dar poate fi catalogata ca fiind vorba despre un santaj.
Daca nu s-a desfiintat postul veti castiga in instanta 100 %. Solicitati asa cum vi s-a mai recomandat actele care justifica desfiintarea postului d-vs. ( si implicit concedierea ) si, nu in ultimul rand, daca exista, o fisa de evaluare sau apreciere pentru d-vs. ( repet, daca v-a fost facut asa ceva ). In motivatia deciziei de concediere trebuie sa existe ceva legat si de acest lucru ( probabil ca ei nu au intocmit asa ceva ) si atunci nu pot justifica in fata instantei ca d-vs. nu mai corespundeti.Si, asa cum ati mai fost sfatuit, nu semnati de buna voie nimic in sensul concedierii ( s-ar putea sa va amageasca cu ceva bani in compensatie, etc. Mare atentie )!.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2015
draftacristi, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare post-drepturi ale salariatului cgabri_ella cgabri_ella Fiul meu a fost instiintat pe data de 06 iunie 2011 ca datorita situatiei economice a societatii in care lucreaza postul lui se va restructura.In data de ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post - ce drepturi am? kl3o4 kl3o4 Buna seara! As avea si eu unele intrebari privind concedierea din motive neimputabile angajatului, si anume: Sunt angajata unei firme de transport care ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - desfiintare post valir2013 valir2013 Buna seara, as dori si eu sa stiu care este legea actuala privitoare la codul muncii. La actualul loc de munca ne a fost trimis un e mail cu o noua organigrama ... (vezi toată discuția)