avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Divortul unui cetatean roman in UE
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Divortul unui cetatean roman in UE

Daca am divortat in UE ,trebuie neaparat sa anunt si statul roman prin proces la tribunal, fiind tot cetatean roman?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 18:52, 19 Septembrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Da sunteti obligat sa supuneti sentinta procedurii de recunoastere in vederea inscrierii divortului pe marginea actului dvs. de casatorie. Pentru aceasta nu trebuie sa va adresati tribunalului ci starii civile de la locul de inregistrare a casatoriei. Sentinta dvs. trebuie sa fie definitiva. Daca nu contine date cu privire la numele dvs. dupa divort , la copii(daca aveti copii rezultati din casatorie), va trebui sa dati si o declaratie la notar cu privire la aceste aspecte.
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2015
Justitiarul711, utilizator
Va multumesc, eu am intrebat deoarece pasaportul meu,de acum 3 zile este expirat,si am fost la ambasada unde un consul de acolo mi a spus ca nu-mi poate prelungi pasaportul pt ca nu am inregistrat divortul la tribunal in Romania,pt ca sunt cetatean roman,
Casatoria a fost facuta in tara respectiva, de asemenea si divortul ,si toate documentele legale facute in tara respectiva: tribunal,primarie ,i le am prezentat.Consul a spus ca nu, trebuie sa merg in Romania si sa mi prezint divortul la tribunal.Se poate asa ceva? ,tinand cont ca fosta sotie este dintr o tara straina,si totul a decurs legal ,si casatoria si divortul conform legii de acolo.Cui sa ma adresez, mi se pare ceva din trecutul comunist ,acest consul care este cunoscut de cei din diaspora de de ceva anii.
Ati inregistrat casatoria in tara? Nici asta nu pare ca ati facut-o insa poate ma insel.
Va trebui sa le inregistrati pe ambele, se pot depune actele simultan si se poate si la consulat, nu doar in tara, chiar daca atat casatoria cat si divortul sunt facute in UE. Taxele in schimb sunt foarte mari la consulat.

Documentele pentru inscrierea casatoriei:
[ link extern ]
Documentele pentru inscrierea divortului (la punctul B):
[ link extern ]

Daca nu ati inregistrat nici casatoria nici divortul la aut.romane ambele se inregistreaza doar pe marginea actului dvs. de nastere. Nu trebuia sa neglijati aceste aspecte din viata dvs. Acum s-au adunat toate si este normal sa fiti stresat. Consulul trebuia sa citeasca legea, pentru tarile din UE divortul nu se recunoaste de tribunal ci de DEPABD Bucuresti. Cererea o puteti depune si la consulat dar taxele sunt mai piperate decat ati veni pana in Romania. Daca aveti pe cineva in Romania il imputerniciti, dati declaratie cu privire la nume, copii, domiciliul acestora, daca aveti. Dureaza undeva la 2 luni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2015
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie si divort in sua, procedura recunoasterii in romania. Nonynel Nonynel In cursul anului 2012 un cetatean roman a fost casatorit pentru 5 luni cu o cetateanca americanca. Casatoria s-a incheiat in SUA si divortul definitiv s-a ... (vezi toată discuția)
Pasaport expirat Black3yes Black3yes Buna! Sper ca ma poate ajuta cineva pentru ca am cateva intrebari si la consulatul roman nu primesc raspuns. Locuiesc de 10 ani in Germania, am fost aici ... (vezi toată discuția)
Apostila certificat divort din austria DAN_ZISU DAN_ZISU Va salut cu respect pe toti ! Problema acestei \\"apostile \\" este veche , dar nu am gasit solutii clare , sper sa ma ajutati . Tribunalul din Iasi a ... (vezi toată discuția)