avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Comisie de disciplina pentru functionarii publici si ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Comisie de disciplina pentru functionarii publici si personalul contractual

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca, in cadrul institutiei publice, trebuie sa functioneze aceeasi comisie disciplinara si pt functionari si pt personalul contractual sau trebuie sa existe comisii diferite pentru fiecare.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters329214 , utilizator 12:37, 24 Septembrie 2015
In general, la institutiile publice functioneaza o singura comisie de disciplina atat pentru personalul contractual , cat si pentru functionarii publici.
Trebuie să existe comisii diferite.

Comisiile de disciplină constituite potrivit HG nr. 1344/2007 sunt competente în mod exclusiv să analizeze faptele funcţionarilor publici sesizate ca abateri disciplinare. Faptele personalului contractual nu pot fi analizate de aceste comisii și nici faptele funcționarilor publici nu pot fi analizate de o comisie constituită conform Codului muncii.

În anul 2001 a fost adoptat primul act normativ care a reglementat activitatea comisiilor de disciplină privind faptele funcționarilor publici. Din 2001 și până acum eu nu am întâlnit în nicio instituție publică situația generală despre care scrie freeelis mai sus. Instituțiile în care există o astfel de situație procedează ilegal iar actele emise în urma desfășurării procedurii disciplinare sunt anulabile.

Art. 2 din HG nr. 1344/2007 privind normele de organizare şi funcţionare a comisiilor de disciplină:
Comisiile de disciplină sunt structuri deliberative, fără personalitate juridică, independente în exercitarea atribuţiilor ce le revin, care au competenţa de a analiza faptele funcţionarilor publici sesizate ca abateri disciplinare şi de a propune modul de soluţionare, prin individualizarea sancţiunii disciplinare aplicabile sau clasarea sesizării, după caz.
Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2015
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cunosc institutii publice au o astfel de comisie , iar actele acestora nu au fost anulate de catre instanta in situatia in care s-au contestat.
Faptul că dvs. ştiţi o instituţie în care funcţionează o comisie mixtă nu este de natură să transforme această stare de lucruri ilegală într-una legală. Asta spune numai lucruri negative despre nivelul de cunoştinţe al conducerii, al consilierilor juridici din acea instituţie şi al angajaţilor de la resurse umane. Cât despre instanţă, ea judecă în limitele învestirii.

O astfel de situaţie ilegală nu este deloc generală, aşa cum aţi afirmat în primul mesaj. Din anul 2001 până în prezent am lucrat în trei instituţii publice şi, în două dintre ele, am fost şi sunt membru în comisia de disciplină. Niciodată nu i-a trecut nimănui prin cap să trimită sesizările care vizau personalul contractual comisiei de disciplină care se ocupa de funcţionarii publici.

Prevederile legale sunt cât se poate de clare. Faptele funcţionarilor publici nu pot fi cercetate decât de comisii constituite conform H.G. nr. 1344/2007, iar faptele personalului contractual nu pot fi cercetate decât de comisii constituite conform Codului muncii. Asta exclude posibilitatea existenţei şi funcţionării legale a unor comisii mixte. Sunt de părere că domnul care a deschis această discuţie trebuie să afle ce prevede legea, nu faptul că există situaţii izolate în care legea nu este respectată.
Va multumesc, respectuos, pentru raspuns! Am gasit situatii in care unele Primarii au o comisie mixta, altele au comisii separate. Consultandu-ma si cu seful unui birou de R.U. al unei Primarii, am inteles ca trebuie 2 comisii, dar problema era ca nu prevede nici Codul Muncii cum se constituie comisia pt personalul contractual si am decis sa o intocmim dupa modelul comisiei infiintate pt functionarii publici.
Cu respect, Mihai!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire comisie de disciplina eduardvl eduardvl Buna ziua, Intr-o institutie publica centrala, in care [b]toti angajatii sunt contractuali[/b] - nu functionari publici, care este baza legala pentru ... (vezi toată discuția)
Comisie de cercetare disciplinară MCM1 MCM1 Prevederile HG 1344/2007 sunt valabile si in cazul institutiilor publice care au doar personal contractual sau acestea se aplica strict doar in cazul ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii magic_glassbest magic_glassbest Este legal ca managerul institutiei sa fie presedintele unei comisii de disciplina? Este vorba de o institutie de stat. (vezi toată discuția)