Trebuie să existe comisii diferite.
Comisiile de disciplină constituite potrivit HG nr. 1344/2007 sunt competente în mod
exclusiv să analizeze faptele funcţionarilor publici sesizate ca abateri disciplinare. Faptele personalului contractual nu pot fi analizate de aceste comisii și nici faptele funcționarilor publici nu pot fi analizate de o comisie constituită conform Codului muncii.
În anul 2001 a fost adoptat primul act normativ care a reglementat activitatea comisiilor de disciplină privind faptele funcționarilor publici. Din 2001 și până acum eu nu am întâlnit în nicio instituție publică situația generală despre care scrie
freeelis mai sus. Instituțiile în care există o astfel de situație procedează ilegal iar actele emise în urma desfășurării procedurii disciplinare sunt anulabile.
Art. 2 din HG nr. 1344/2007 privind normele de organizare şi funcţionare a comisiilor de disciplină:
Comisiile de disciplină sunt structuri deliberative, fără personalitate juridică, independente în exercitarea atribuţiilor ce le revin, care au competenţa de a analiza faptele funcţionarilor publici sesizate ca abateri disciplinare şi de a propune modul de soluţionare, prin individualizarea sancţiunii disciplinare aplicabile sau clasarea sesizării, după caz.