Osanca a scris:
Contabilul unei asociatii de proprietari nu atasaza chitantele la registrul de casa spune ca nu este obligatoriu , acestea raman la cotorul chitantierului, este OK?
Da, este corect. Un exemoplar din chitantier se detaseaza si se da proprietarului ce achita iar al doilea exemplar ramane la cotor, in carnetul de chitante. In acest fel nu se pierd si se pot verifica usor fiind numerotate, datate... Fiecare chitanta se inregistreaza in registrul de casa. Cenzorul verifica lunar registrul de casa confruntand inregistrarile cu chitantele din cotor.
.. care poate fi motivul pentru care administratorul (contabilul) evita sa-i prezinte cenzorului programul informatic unde intocmeste listele de plata ale proprietarilor, ce masuri trebuie sa ia cenzorul?
. Cenzorul sa discute cu administratorul si poate afla care e secretul. Aveam cu ani in urma un administartor care nu intocmea listele in asociatie, motiva ca lucreza acasa, pe calculatorul personal... dar in relitate el nu stia sa lucreze pe calculator si avea pe altcineva care-i intocmea lunar listele pe baza dosarele pe care administartorul le cara "acasa" cu doua zile inainte de intocmirea listelor.
Acum, de mai multi ani, cenzorul nostru ca si presedintele, primesc pe email listele de plata de la administartor exact asa cum le intocmeste, cu toate formulele si programul de calcul. Cei doi (presdinte si administrator) au astfel posibilitatea sa verifice imediat si adesea in cateva ore transmit tot pe email administratorului eventualele probleme sau faptul ca listele sunt corect intocmite. Apoi administrtaorulle listeaza. Adesea le lasa pe masa in sediul asociatie, iar cenzorul si presedintele trec pe acolo in urmatoarele ore si le semneaza fara a fi nevoie de convocari, pierdere de timp...