avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Membru partid politic
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Membru partid politic

As dori un raspuns cu privire la prevederile Legii partidelor politice referitor la calitatea de membru.
In lege se stipuleaza ca nu poti fi membru in 2 partide politice in acelasi timp si ca inscrierea intr un partid politic duce la pierderea automata a calitatii de membru din partidul precedent.
Deci, din ce inteleg eu, nu este necesar sa "demisionezi" din calitatea de membru a partidului in care ai activat (nici nu stiu daca exista o astfel de procedura de "demisie" din calitatea de membru, si oricum nu de membru depinde a fi radiat din evidentele unui partid). Este suficient ca la inscrierea in alt partid sa mentionezi ca ai fost membru, pana in acel moment in alt partid si automat se considera ca din acel moment vei fi membru doar in noul partid ?

Prevederea se refera doar la partidele politice din aceiasi tara sau e valabila si pentru calitatea de membru intr un partid din alta tara ?

De exemplu, desi nu poti vota decat o data intr o tara, poti vota, pentru acelasi tip de alegeri si in alta tara, daca te incadrezi prevederilor legale ale tarii respective (rezidenta, cetatenie, etc).
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2015
marco_se, utilizator
Cel mai recent răspuns: marco_se , utilizator 00:25, 23 Septembrie 2015
Conform art. 8 din Legea nr. 14/2003 un cetatean roman nu poate face parte in acelasi timp din doua sau mai multe partide politice. Inscrierea unei persoane intr-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al carui membru a fost anterior, asadar este suficienta declaratia pe proprie raspundere pe care sunteti obligat sa o dati, in care mentionati faptul ca ati fost membru al unui alt partid politic.
Ultima modificare: Duminică, 20 Septembrie 2015
Bogdan - Radu Ursu, Avocat
Multumesc, eram in dubii pentru ca am vazut prin alte parti (pe net) ca se vorbea de "demisie". Totusi cred ca ar trebui anuntat si partidul pentru a radia membrul respectiv din registru membrilor. Cel putin dupa legea veche, din cate stiu trebuia sa prezinte ( sau sa publice in monitor, parca) lista membrilor partidului (anual)
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2015
marco_se, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot pati daca fac parte din doua partide politice? marelucru marelucru daca fac partide 2 paride politice.....( presupunand ca in cererea de adeziune am secificat ca nu fac parte din nici un partid politic) ce pot patii? (vezi toată discuția)
Demisie presedinte asociatie de proprietari Amalexco Amalexco Buna ziua. Eu, in calitate de presedinte al unei asociatii de proprietari vreau sa demisionez. Uitandu-ma in lege, nu am un termen anume, si nu se intelege, ce ... (vezi toată discuția)
Bună seara. sunt președintele unui ong al cărui consiliu directot ... nandomario nandomario Bună seara. Sunt președintele unui ONG al cărui consiliu directot este format din 3 persoane: eu și alte două persoane. Dacă cei doi membri ai ... (vezi toată discuția)