Buna ziua.
Locuiesc intr-un imobil cu 44 de apartamente. Intr-unul dintre apartamente locuieste o doamna care si-a transformat locuinta in crescatorie de pisici vagaboande. Actualmente detine, in 2 camere, aproximativ 20 de pisici.
Mirosul emanat din apartament este insuportabil, fiind prezent atat pe casa scarilor cat si in camara de alimente unde urca pe instalatia de ventilatie.
Ne-am adresat cred tuturor autoritatilor locale la care ne-am putut gandi: Sanepid, Directia Sanitar-Veterinara, Primarie. Raspunsul a fost ca totul e ok, conditiile de igiena din apartamentul doamnei ar fi excelente.
Va rog sa imi spuneti ce demersuri pot face pentru a o obliga pe respectiva doamna fie sa renunte la o parte din animale, fie pentru a o obliga sa respecte conditiile de igiena normale pentru a nu afecta un intreg condominiu?
Va multumesc.
Am citit cu atentie legea 230.
Am retinut urmatoarele:
Articolul 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala . Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.
Articolul 18
In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Din pacate nu exista la capitolul contraventii si sanctiuni, nicio sanctiune pentru tipul de incalcare a dreptului de folosinta de care este afectat condominiul in care locuiesc.