avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare imobil in timpul casatoriei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare imobil in timpul casatoriei ca bun propriu al unuia dintre soti

Buna ziua,
intentionez sa cumpar un imobil, valoare 46000 euro. as avea doua intrebari:
1. vanzatorul solicita ca plata sa fie facuta in moneda euro. pot face plata in euro? sau trebuie facuta neaparat conversia sumei in lei la un curs agreat?
data fiin valoarea de 46000 euro, tranzactia trebuie facuta doar prin banca? se poate si numerar?
2. daca sotul este de acord ca imobilul cumparat sa fie bun propriu a-l sotiei, se poate ca acest imobil sa devina bun propriu al sotiei si intabulat ca atare?
multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2015
ContSters368325, utilizator
1. Puteti face plata in euro daca cumparatorul si vanzatorul sunt persoane fizice. Plata se face in cont euro prin transfer bancar, caci nu se pot plati in numerar sume mai mari de 50.000 RON.
2. Ca sa fie bun propriu alunui dintre soti fie au deja conventie matrimoniala de separatie de bunuri,fie banii care reprezinta pretul vanzarii provin din donatie facuta exclusiv catre sotul ce va deveni pririetar,caz in care se va face vanzare cu procuratori prin fonduri prin donatie.
multumesc pentru raspuns. da, vanzatorul si cumparatorul sunt persoane fizice.
ca sa se faca dovada ca banii provin din donatie banuiesc ca asta trebuie dovedit si nu prea am dovezi. dar, 90% din bani sunt din economiile mele depuse intr-un cont in banca al carui titular sunt eu, apoi, parte din banii urmeaza sa-i imprumut din banca tot pe numele meu.
de fapt, caut o varianta prin care sa fiu sigura ca acest imobil ii va ramane copilului nostru, fara ca la o eventuala succesiune ( la moartea sotului) sa beneficieze si copii din afara casatoriei ( ai sotului).
dar, putem cumpara imobilul respectiv pe numele copilului care este minor la momenul cumpararii?
Buna ziua,
puteti cumpara imobilul pe numele minorului, dar minorul trebuie reprezentat sau asistat de un curator special (in functie de varsta minorului) numit de catre autoritatea tutelara (o persoana desemnata de dvoastra) printr-o dispozitie de curator, iar pentru achitarea pretului vanzarii (pe care minorul nu are de unde sa-l plateasca), puteti face donatie catre minor, respectiv sa fiti procuratorul de fonduri cu titlu de donatie pentru achitarea pretului vanzarii. Ideal ar fi ca in cuprinsul donatiei de bani sa fie si o declaratie a sotului dumneavoastra care sa recunoasca faptul ca suma donata provine excusiv din surse proprii ale dvoastra si nu are nicio obiectie cu privire la donatia de bani catre copil, in vederea achitarii pretului de vanzare al imobilului .
multumesc frumos pentru raspuns. daca am face o conventie de separatie de bunuri inainte de cumpararea imobilului( incheiata intre mine si sotul meu) as putea apoi sa inchei vanzarea in nume propriu? ce costuri ar implica o astfel de conventie? presupunem ca sotul convine ca e de acord ca incepand cu data de...., tot ce cumpar eu urmeaza sa fie bun al meu propriu. evident, conventie facuta in fata notarului. sau nu e asa de simpla procedura?
Ar trebui sa contactati un avocat, vazand ca actele despre care vorbiti au efecte complexe si ca nu obtineti cedea ce doriti in toate cazurile.
Mai exact, depinde de multe aspecte daca din acel imobil vor mosteni si copiii sotului, asa cum depinde de cateva aspecte financiare daca acea conventie va produce efecte in toate cazurile sau nu.
Astfel nu conteaza ca aveti economii doar pe numele dv. si nu conteaza ca sunt din sal;ariul dv, ele sunt prezumate a fi comune.
Se poate conveni sa faca parte exclusiv din patrimoniul dv. printr-o conventie, insa daca aceasta conventie va sta in picioare in caz de atac in instanta depinde de multe aspecte, pringtre care o posibila simularie.
In cazul dv concret imi pare ca doriti sa incheiati acte in timpul vietii ambii soti pentru ca unul dintre dv. sa exheredeze mostenitori rezervatari. O astfel de cauza a actului duce la nulitatea sa, de exemplu.
Pentru a intelege si a vedea toate actele posibile si diverse argumentari pe situatia de fapt, ar fi indicata interventia unui avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. eu sunt casatorita. mama vrea sa-mi cumpere un apartament ... yly80.ilie yly80.ilie buna ziua. eu sunt casatorita. mama vrea sa-mi cumpere un apartament fara ca sotul meu sa aiba dreptul. ce fel de act trebuie sa faca la notariat? (vezi toată discuția)
Convenție matrimoniala de separație de bunuri dacă vrei să ... mymy10 mymy10 Convenție matrimoniala de separație de bunuri Dacă vrei să pui un imobil pe numele unui copil din familie și nu ești sigur că poate fi atacat ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate prin vanzare sau donatie MariusN1 MariusN1 Buna ziua. Impreuna cu viitoarea sotie, stam intr-un apartament cumparat de catre parintii ei. Dupa casatorie am dori sa devenim noi posesorii ... (vezi toată discuția)