avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autentificare procura notariala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autentificare procura notariala

Buna ziua, a fost refuzata o procura facuta la notar in strainatate pentru urmatorul motiv: Notarul a scris << autentificarea semnaturii>> si nu <<autentificarea inscrisului>>. Pana acum am facut peste 2000 de procuri ( in zece ani) cu aceeasi formula, nu a fost nici una respinsa pe acest motiv. I s-a explicat interesatului ca ar fi aparut o lege noua in care se specifica acest lucru. O putem cunoaste??
Cel mai recent răspuns: tabitasartor , utilizator 13:49, 27 Septembrie 2015
Legea nr.36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale :
art. 12
Notarul public îndeplineşte următoarele acte şi proceduri notariale:
....
b) autentificarea înscrisurilor;
...
Va rog sa ma ajutati a clarifica problema procurilor intocmite in strainatate: daca in strainatate pentru formula "autentificarea semnaturii" se subintelege si autentificarea continutului, pentru ca nu exista doua feluri de autentificari (ca in Romania) - una pentru continut si alta pentru semnatura- ce facem?? Am vazut Legea 36/1995 actualizata in 2015, pe langa <b) autentificarea înscrisurilor> exista si <e) legalizarea semnaturilor de pe inscrisuri, a specimenelor de semnatura, precum si a sigiliilor>. Cum interpreteaza administratia publica din Romania aceste doua articole: daca este "b" nu este "e" si viceversa?? Trebuie sa facem doua autentificari? Trebuie sa se adapteze toata Europa la Legea 36 sau este posibil sa se subinteleaga ca legalizarea semnaturii este automat si legalizarea continutului?? Pana acum nu a mai fost refuzata nici o procura pe acest motiv, este pentru prima oara in 10 ani. Familia careia i s-a refuzat procura a avut foarte mari dificultati si cheltuieli ca sa se poata intoarce cu copiii pentru inceperea anului scolar.
Motivul: s-a schimbat legea in Romania;
Daca e asa, ma gandesc ca trebuie sa se stie si in Europa acest fapt, pentru a ne putea adapta la noua lege ( de fapt nu noua ci doar actualizata).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura pt dezbaterea mostenirii - consulat sau apostila? NickN70 NickN70 O procura pentru dezbaterea mostenirii si eliberarea certificatului de mostenitor, realizata in strainatate, trebuie NEAPARAT sa fie facuta la un Consulat al ... (vezi toată discuția)
Cum pot să împuternicesc o persoană în românia, din australia? am nevoie de cazierul judiciar owanacristinamuresan owanacristinamuresan Am nevoie de Cazier Judiciar din Romania pentru a aplica pentru viza de resident in Australia. Actual, locuiesc in Australia si vreau sa imputernicesc o ... (vezi toată discuția)
Traducerea si legalizarea actelor in strainatate Justitiarul711 Justitiarul711 Este adevarat ca actele(imputernicirile notariale/declaratiile pe proprie raspundere date la un notar din strainatate care are Apostila de la Haga) traduse si ... (vezi toată discuția)