avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea angajatei in timp ce se afla in plata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea angajatei in timp ce se afla in plata stimulentului de insertie

Buna ziua,
Mi s-a inmanat decizia de concediere, ca urmare a desfiintarii postului, din motive neimputabile, incepand cu data de 1 noiembrie 2015. I-am trimis angajatorului adeverinta care sa ateste faptul ca sunt in plata stimulentului de insertie, iar acesta nu a dispus anularea deciziei de concediere.
De asemenea, dupa ce am primit decizia de concediere am aflat ca sunt insarcinata si i-am trimis angajatorului instiintare. Mi-a trimis inapoi raport de evaluare a riscului la locul de munca, semn ca a anuntat la ITM, precum si decizia de program redus la 6 ore, si act aditional la C.I.M cu program de 6 ore incepand cu 1 septembrie. Este nevoie si de actul aditional la C.I.M? Stiu ca programul redus este drept al gravidelor si nu afecteaza drepturile salariale.
Eu am ceva probleme cu sarcina (amenintare de avort, trebuie sa stau cat mai mult in pat) si sunt in concediu medical in perioada 1 - 30 septembrie, iar medicul ginecolog a spus ca imi va da concediu de risc maternal in continuare. Reamintesc ca decizia de concediere nu este anulata. In cazul in care intru in concediu de risc maternal, concedierea ramane valabila? Ce imi ramane de facut? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 29 Septembrie 2015
Daca angajatorul nu revoca decizia de concediere, atunci va trebui sa va adresati instantei de judecata pentru anularea acesteia.

Modificarea duratei timpului de munca se poate face si prin act aditional la c.i.m.

Art. 13 din OUG 96/2003:
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

Art. 27 din OUG 96/2003:
(1)Încălcarea următoarelor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează astfel:
.....
b)încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 9, 10, 11, art. 12 alin. (3), art. 13, 14, 15, 19, art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2), cu amendă de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.

(2)Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor contravenţionale corespunzătoare se fac de către:
a)inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă pe a căror rază teritorială se află sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului şi, respectiv, de către personalul împuternicit al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru contravenţiile la dispoziţiile prevăzute la art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8, 9, art. 12 alin. (3), art. 13, art. 17 alin. (1), art. 18, art. 19 alin. (1) şi (4), art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2) şi art. 26 alin. (1);
.....

In acest caz, daca va diminueaza salariul va puteti adresa ITM-ului.
Multumesc pentru raspuns.
Ceea ce mi s-a parut suspect, este ca pe decizia de reducere a programului de lucru scrie ca avand in vedere cererea privind reducerea programului de lucru (fara mentionarea legii la care am facut eu referire), raportului de evaluare medicina muncii si prevederile OUG 111/2010 (nu stiu de ce a facut referire la asta) precum si Legea 53/2003, se decide trecerea de la programul de 8 ore la cel de 6 ore. Apoi actul aditional cu reducerea programului de lucru de la 8 la 6 ore. Legat de salariu, toata luna septembrie sunt in concediu medical cu 75%, si nu-mi voi da seama daca din cauza concediului sau a programului redus am luat salariul X. Totusi reducerea orelor de lucru trecute in Revisal nu influenteaza vechimea, adica sa fiu trecuta la timp partial?

Durata timpului de munca nu influenteaza nici vechimea in munca si nici stagiul de cotizare la pensie sau sanatate, ci numai stagiu de cotizare la somaj.
Atunci e grav... pentru ca daca nu-mi anuleaza decizia de concediere, intru in somaj...
Dupa cum va spuneam, in decizie face referire la legea 53/2003, dar nu zice articolul...
Am gasit:
Art. 107
(1) Angajatorul este obligat ca, în măsura în care este posibil, să ia în considerare cererile salariaţilor de a se transfera fie de la un loc de muncă cu normă întreagă la unul cu fracţiune de normă, fie de la un loc de muncă cu fracţiune de normă la un loc de muncă cu normă întreagă sau de a-şi mări programul de lucru, în cazul în care apare această oportunitate.

Nu vreau sa semnez actul aditional pentru schimbarea duratei muncii (motivul este ca mi se pare suspect ca nu a facut referire la oug 96/2003, art. 13 care imi da dreptul la reducerea timpului de lucru, ci la legea 53/2003), ce imi poate face angajatorul?
Puteti depune sesizare la ITM si , totodata, sa atacati in instanta decizia de concediere.

Alte discuții în legătură

Reducerea programului de lucru pentru gravide anieta anieta Buna seara, Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea problema: Am o salariata gravida care a facut cerere pentru reducerea cu o patrime a duratei ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Andreeapetruta1988 Andreeapetruta1988 Buna ziua!sunt insarcinata in saptamana 16,imi pot lua medical acum pana intru in prenatal?ma doare spatele si nu mai pot lucra din cauza ca lucrez 13 ore ... (vezi toată discuția)
Salariata insarcinata are obligatia sa declare sarcina la itm si medicina muncii? danielraduclarinet danielraduclarinet Buna ziua, avand in vedere ca este angajata la o firma care sediul il are in alt oras, iar la locul de munca nu exista resurse umane, angajata este obligata ... (vezi toată discuția)