avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizari, plati compensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizari, plati compensatorii

Buna ziua
Acum 2 saptamani de zile la firma pentru care lucram s-au facut disponibilizari si din pacate am fost si eu pe acea lista.
Am primit 2 salarii compensatorii, aici recunosc ca nu am negociat pentru mai mult in ideea in care am crezut ca imi voi gasi destul de usor de munca.Acum constat ca situatia este destul de dificila in tara noastra si este destul de greu sa imi gasesc cel putin pe acelasi nivel salarial intr-un timp util.
Eu am semnat o decizie conform art 55 lit b. ca incepand cu data de 30.06.2009 mi-am incheiat activitatea in firma.
In aceeasi decizie este specificat la art.3 ca poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data comunicarii catre Tribunalul Municipiului Bucuresti.
Intrebarea mea este daca am semnat aceasta decizie pot sa ii mai actionez in instanta, sa contest decizia?
Puteti sa imi spuneti in lege , angajatorul cate salarii compensatorii este obligat sa plateasa?
Vreau sa mi se faca dreptate si sa le cer mai multe salarii compensatorii pentru a nu avea probleme financiare.
Mentionez ca nu am stat in preaviz si ca decizia mi-a fost comunicata vineri iar de luni nu am mai venit la munca
Multumesc anticipat pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: Edbah , utilizator 08:15, 17 Iulie 2009
Vorbim de concediere din motive ce nu tin de salariat, art 65, CM unde compensatia este cel putin un salariu de baza. Stiu ca nu EXISTA cazuri cand nu se acorda compensatie decat in caz de concediere din motive ce tin de salariat.:">
Va multumesc pentru raspuns tuturor
Pe scurt daca am semnat acea foaie deja nu mai am ce sa fac si nu pot ataca decizia lor in instanta cu toate ca este specificat pe act ca se poate(asta nu inteleg).
Mai ramane sa verific daca exista CCM la nivel de unitate si printr-o eroare presupun banala sa specifice ca ar trebui sa se dea mai multe salarii compensatorii fata de ce am primit eu.
Decizia poate fi contestata, nu va opreste nimeni, doar ca trebuie sa aveti si motiv de contestare.
De regula o decizie de incetare cu art 55 lit b se da dupa ce salariatul a facut singurel o cerere de incetare a contractului cu acordul partilor.
Daca ati facut aceasta cerere , atunci nu va puteti contesta propria cerere facuta de dvs (cum ati putea dovedi ca vointa dvs de a inceta contractul a fost viciata??)
Dar daca nu ati facut o astfel de cerere si doar ati primit o decizie pe care ati semnat de primire, atunci desigur ca o puteti contesta avand in vedre ca decizia nu a reprezentat vointa dvs.
Tocmai asta este "funny" ca eu am primit de la ei aceasta decizie(nu am facut eu aceasta decizie) de incetare a contractului de munca in baza art 55 lit b.
Practic lucrurile au stat asa.Am fost informat de superiorul meu ca se desfinteaza postul si ca o sa primes in schimb doua salarii compensatorii(asta se intampla vineri si de luni mi s-a spus ca nu mai este nevoie sa vin la munca).Din ce inteleg eu angajatorul prin acest artificiu a scapat practic sa mai plateasa somaj pentru mine .Pe acea decizie spune ca pot sa depun o contestatie la tribunal in maxim 30 de zile.
Singura mea nemultumire in care am si eu o parte din vina ca am acceptat cele doua salarii si nu am negociat pentru mai mult.In conditiile actuale de piata as vrea sa contest aceasta decizie in ideea de a obtine mai multe salarii compensatorii pentru ca risc sa stau mai mult de doua luni acasa pana voi gasi un job care sa satisfaca ambele parti
Eu cred ca acest artificiu a fost folosit de angajator ca sa scape eventual de o concediere colectiva, sau chiar una individuala, caz in care presupun ca ar fi trebuit, conform CCM la nivel de unitate, sa va plateasca mult mai multe salarii compensatorii. Indemnizatia de somaj nu o acorda angajatorul ci statul. In oricare din cazuri, acesta are obligatia sa vireze contributiile de asigurări pentru şomaj(atat angajator, cat si angajat).
Un eventual proces in cazul unei astfel de incetari este greu de castigat, va trebui sa dovediti ca v-a fost viciat consimtamantul...De ce nu ne-ati scris mai devreme?

Alte discuții în legătură

Legea 76/2002 monik monik buna ziua. legea 76 se aplica numai concedierilor colective sau si celor individuale? cazul meu este incetarea CIM prin acordul partilor si doream sa stiu cum ... (vezi toată discuția)
Somaj cu sau fara plati compensatorii andrea_palko andrea_palko Buna ziua, Am fost anuntata ca mi se desfiinteaza postul in care lucrez si ca voi fi trimisa in somaj, intrebarea mea este: am dreptul la ceva plati ... (vezi toată discuția)
Somaj melcsy melcsy buna ziua. cum putem desface CIM al uni anagjat ca sa poate beneficieze de somaj? adica omul respectiv mai are 3 luni pana la pensie, dar nu-l putem tine ... (vezi toată discuția)