avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incheierea contractului de prestari servicii cu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incheierea contractului de prestari servicii cu proprietarii sau cu asociatia de proprietari

Buna Ziua,
Spuneti-mi va rog, primaria si CET-ul din oras au pus afise la fiecare scara de bloc, cum ca daca proprietarii nu se asociaza in asociatii de proprietari, CET-ul nu va semna contractele de prestari servicii cu proprietarii, ci doar cu asociatiile.
Eu stiu ca un contract de prest. serv. se face individual cu fiecare proprietar in parte. Nu?
Ce e cu atitudinea asta "a pumnului in gura" a primariei in primul rand, ca primarul a semnat aceasta instiintare.
E un abuz!? Nu?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: proprietaru , utilizator 20:38, 16 Iulie 2009
Legea 230/2007 recomanda ca fostele asociatii de locatari sa se transforme in asociatii de proprietari .
Contractele de utilitati se incheie cu asociatia , apoi asociatia pe listele de plata imparte cheltuieliele...nefiind membru a unei asociatii de proprietari puteti contesta listele de plata ale asociatiei si astfel va sustrageti de la plata , lucru care nu este corect.
Exista avantaje pe care vi le expun:Toate persoanele care locuiesc la bloc se lovesc de regulile de functionare a asociatiilor de locatari. Forma de organizare a acestor asociatii a fost reglementata prin mai multe acte normative, iar la ora actuala ar fi trebuit ca in fiecare bloc sa existe o asociatie de proprietari.
Desi infiintarea acesteia este obligatia proprietarilor, sunt inca multe asociatii de locatari care nu si-au schimbat statutul.
Iata care sunt avantajele infiintarii unei asociatii de proprietari:

* Calitatea de persoana juridica cu drepturi depline in fata oricarei institutii publice de stat sau private;

* Scutire la plata taxei judiciare de timbru pentru actiunile in instanta impotriva restantierilor;

* Scutire la plata taxei judiciare de timbru pentru actiunile in instanta impotriva furnizorilor de servicii publice cu care exista contract (regia de termoficare, societatea de apa si canalizare etc.) privind respectarea drepturilor consumatorilor;

* Privilegiu imobiliar asupra bunurilor mobile si imobile ale restantierilor, la judecatorie, astfel incat la data vanzarii apartamentelor/spatiilor aceasta operatiune sa nu se poata face decat dupa achitarea datoriilor catre asociatie;

* Negocierea directa a contractelor de furnizare si intermediere a serviciilor publice de utilitati;

* Aplicarea unui sistem propriu de penalizari, aducator de venituri, compensatoare pierderilor, pentru asociatie;

* Eliminarea fraudelor financiar-contabile si a muncii la "negru";

* Posibilitatea deschiderii de conturi la orice banca;

* Posibilitatea retribuirii tuturor celor care se implica in activitati practice sau cu raspundere in cadrul asociatiei;

* Obtinerea de credite avantajoase, cu dobanda subventionata, pentru lucrari de reabilitare, consolidare.

Obtinerea personalitatii juridice

Transformarea asociatiilor de locatari in asociatii de proprietari este obligatorie, desi legislatia nu prevede un termen limita pentru aceasta. in multe cazuri nu s-a realizat acest demers fiindca cetatenii nu stiu exact ce trebuie sa faca. Birourile pentru asociatiile de proprietari care functioneaza in cadrul primariilor acorda consultanta si sprijin pentru transformarea asociatiei.
bcfbmv a scris:

Eu stiu ca un contract de prest. serv. se face individual cu fiecare proprietar in parte. Nu?
Ce e cu atitudinea asta "a pumnului in gura" a primariei in primul rand, ca primarul a semnat aceasta instiintare.
E un abuz!? Nu?
Va multumesc.

Lasand la o parte problema sociala, un contract trebuie sa reprezinte in final vointa ambelor parti( cerere- oferta). Daca una din parti nu este de acord cu el, nu se incheie. Pentru facturare individuala apar cheltuieli destul de mari, deci furnizorul ar putea conform regulilor economiei de piata sa perceapa un comision mai mare pt asta decat pentru facturari colective, dar din cate stiu, legea nu- i permite.
Trebuie sa intelegem si noi necesitatea unor masuri si sa ne adaptam( vedeti raspunsul detaliat al d- nei avocat)
De fapt nu este vorba despre contract de prestari servicii , ci de contract de furnizare a apei .
Dupa cum ati mai relatat si altadata la dv , in Radauti, nu aveti asociatii de proprietari. Furnizorii de utilitati au probleme cu incasarea debitelor direct de la proprietari.. V-au amenintat cu debransarea la comun si nu individual pentru ca nu este posibil dpdv tehnic.. De aceea va stimuleaza sa va constituiti in asociatii de proprietari conform legii.
Avantajele v-au fost prezentate mai sus.
Puteti alege sa va costituiti in asociatie si sa puteti incheia contracte, sa negociati, sa suportati cheltuielile in comun si sa le repartizati pe proprietari conform legii sau sa fiti debransati de la utilitati.
Mi se pare normal ca furnizorul de utilitati sa incheie contracte cu proprietarii individual daca sunt separati, lqa casa, villa, si cu presedintele asociatiei pentru un bloc care are un bransament pentru toti si unde nici un proprietar nu este proprietar total pe apartamentul lui. De ce ? Pentru ca multe parti sunt comune : instalatii de alimentare, de canalizare, lift, peretii, acoperisul, subsolul, etc.
contractele se pot face legal si individual.Debransarea se poate face si individual ..exista posibilitatea..Dar este mai comod pt furnizori sa munceasca altii pt ei...
mai revin cu un raspuns ...Pentru incheierea conventiilor individuale de facturare si incasare a energiei termice livrate de S.C. "CET IASI" S.A. consumatorilor casnici racordati la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica din municipiul Iasi, asociatia de proprietari din care faceti parte, trebuie sa completeze, conform Ordinului ANRSC nr. 233 / 2004, setul de anexe dintre care cea mai importanta este anexa D care cuprinde datoriile consumatorilor care vor fi preluati in facturare individuala. Anexele se intocmesc de catre asociatia de proprietari dar trebuie insusite de catre consumatori.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2009
proprietaru, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte individuale. restante catre cet. cezar_p cezar_p 1. Sunt presedinte al unei Asociatii de Proprietari, cu 140 de membri, din Iasi. Cum poate Asociatia sa determine CET-ul Centrala de Energie Termica) sa ... (vezi toată discuția)
Cum recupereaza furnizorii de utilitati datoriile de la asociatia de proprietari? merepere merepere pe scurt: am patit-o cu administratora. asociatia are datorii mari la RADET. am facut esalonari insa nu toti proprietarii platesc pe motiv ca vor gasi metode ... (vezi toată discuția)
Contracte individuale cet ContSters43672 ContSters43672 Pentru incheierea conventiilor individuale de facturare si incasare a energiei termice livrate de S.C. "CET IASI" S.A. consumatorilor casnici racordati la ... (vezi toată discuția)