avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... PROMISIUNE DE VANZARE =CUMPARARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

PROMISIUNE DE VANZARE =CUMPARARE

iN LUNA APRILE 2015 AM FACUT O PROMISIUNE DE VINZARE pt suma de 325oo lei(SUNT VANZATOR) sub semnatura privata, pentru un imobil, pt care s-a perceput un acont de 10000 lei,cu obligativitatea ca aceasta sa fie perfectata in forma autentica ,la notar in termen de 30 de zile cind urma sa primesc 20000 lei diferenta si cumparatorii sa intre in posesia caei, iar contractul de vinzare cumparare propeiu zis urma sa se incheie pina la 01 .10,2015 la notar , data cind urma sa primesc si diferenta de 3250 lei,
Inscrisul este semnat de 2 martori, Tot atunci in fata martorilor ,s-a pus in vedere cumparatorului ,faptul in cazul in care se va razgindi pierde avansul .
Cumparatorul a refuzat sa se prezinte la notariat in termen de 30 de zile. M-a mintit ca se prezinta la notar,am facut programare, l-am asteptat dar nu a venit, desi cu o ora inainte mi-a spus la telefon ca sa il astept.L-am notificat ulterior cu confirmare de primire,dar la adresa indicata si existenta in buletin nu locuia cumparatorul,si notificarea a venit retur dupa 10 zile, dupa 3 luni mi-a spus ca nu stie daca ar mai vrea sa cumpere ca s-a despartit.

Ce pot face in aceasta situatie pentru ca data de o1.1o .2015 s-a implinit , iar cumparatorul desi in culpa mi-a trimis vorba ca doreste inapoi banii,

Multumesc
Cel mai recent răspuns: leus , utilizator 20:49, 1 Octombrie 2015
Conform art.1669 NCC alin.1, "când una dintre părţile care au încheiat promisiunea bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite".
Am inteles acest aspect dar,cumparatorul imi mai datoreaza 22500 lei diferenta si nu are loc de munca.daca cer pronuntarea unei astfel de hotarari practic el devine proprietarsi eu cum imi recuperez restul banilor.?

Ce alta mosalitate am la indemina ,pentru ca ,cu 10000 lei avans nu vreau in nicun caz sa il fac proprietar,si ulterior ce fac???
Notificati l prin executor judecatoresc ca la o data X sa fie prezent la Biroul Notarial Y in vederea perfectarii contractului de vanzare cumparare. Daca nu se prezinta, notarul emite o certificare de fapte cu care va duceti in instanta si aratati ca este culpa promitentului cumparator ca nu s a incheiat contractul si doriti sa se aplice clauza penala prin care dvs ramaneti cu avansul.
Dumneavoastra trebuie sa respectati obligatiile pe care vi le-ati asumat , conform antecontractului de vanzare-cumparere.( acesta nu poate fi anulat prin simpla vointa a partilor contractante ).

In situatia in care obligatia contractuala asumata nu va putea fi indeplinita, dumneavoastra fiind de buna credinta, va puteti adresa instantei de judecata, in vederea pronuntarii unei hotarari judecatoresti care sa tina loc de act de vanzare-cumparare.


Asadar, exista doua optiuni de care puteti uza.



In cazul in care promitentii - cumparatori nu mai procedeaza , din varii motive, la dobandirea bunului pe care dumneavoastra, promitent vanzator , il detineti , puteti sesiza instanta de judecata, solicitand sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare sau sa constate sau sa pronunte rezolutiunea antecontractului de vanzare-cumparere , cu daune interese.



Potrivit art. 1669 din Codul civil, când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

În acelaşi sens art. 1279 alin.3 din Codul civil, prevede că dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.






Succes.



Multumesc mult.
L-am notificat,am parcurs procedurile,el a refuzat sa mai cumpere.Nu am decat sa ma adresez instantei in vederea pronuntarii rezolutiunii contractului cu plata la daune interese.

Pot solicita aplicarea cauzei penale daca nu este prevazuta in contract dar s-a invederat aceasta in fata martorilor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiune bilaterala de vanzare- cumparare MADALINAOPREA2000 MADALINAOPREA2000 In noiembrie 2014 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare imobil cu teren cu plata unui avans pentru a-si putea perfecta actele in decurs de ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie drept la actiune Irina S. Irina S. Se poate stabili intr-un antecontract de v-c o clauza prin care partile sunt de acord ca dreptul la actiune pentru obtinerea unei HJ care sa tina loc de ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare MMariaS MMariaS Este valabila o promisiune de vanzare imobiliara sub semnatura privata si in prezenta unui avocat ?Sunt intr-un proces de revendicare teren ,apelul l-am ... (vezi toată discuția)