Buna ziua,
In urma unei Hotarari judecatoresti definitive dar nu si irevocabile, s-a dispus reintegrarea angajatului pe pozitia avuta anterior concedierii. Problema este ca masina pe care o conducea acesta s-a vandut imediat dupa ce a fost el concediat.
Propriu-zis el reincepe activitatea dar nu mai are pe ce sa lucreze . Cum il putem astfel reintegra ? Suntem obligati sa-i platim salariile restante daca inca se judeca dosarul ? ce facem daca castigam apelul si i-am platit si salariile restante ?
Intre timp se va judeca si apelul nostru pt ca Hotararea nu este irevocabila ci doar definitiva.
va multumesc mult!
1. Hotararea instantei de fond este executorie. Ea se poate pune in executare, sub riscul intoarcerii executarii silite, daca salariatul pierde in apel.
2. Doctrina de specialitate - care nu constituie izvor de drept - a opinat :
- Nu este posibilă reintegrarea în funcţia deţinută anterior în cazul în care, ca urmare a reorganizării, postul a fost desfiinţat. Singurul efect al reintegrării va fi însă dreptul la şomaj al fostului salariat. (Vasile Val Popa, Dreptul muncii, Editura All Beck, Bucureşti, 2004, p. 136)
- Nu se poate dispune reintegrarea în funcţie în cazul în care postul a fost între timp desfiinţat sau dacă a intervenit dizolvarea angajatorului. (Vlad Barbu, Dreptul muncii. Curs universitar, Editura Naţional, Bucureşti, 2003, p. 435)
3. Angajatorul ii poate oferi salariatului un alt loc de munca , in locul celui desfiintat care nu mai poate fi reinfiintat din cauza lipsei obiectului muncii.
In situatia data exista un post in firma dar pt care angajatul reintegrat nu are calificarea necesara - atestat(este o pozitie asemnatoare cumva cu cea pe care a lucrat). Suntem obligati sa ii oferim acest post si sa ii dam si un termen pentru a obtine avizele de calificare?
tot incerc sa gasesc o modalitate de a-l reintegra, dar nu prea am pe ce si nu stiu cum se procedeaza. Pana atunci i-am spus sa ramana acasa si va fi platit, dar momentan nu avem ce sa-i dam de lucru. e corect asa?
nu. Inca nu i-am spus pt ca nu stiu exact daca este legal sa-i oferim alt post, decat cel recastigat . si in cazul in care refuza chiar nu stiu ce ar trebui sa mai facem. In acelasi timp nu cred ca este normal din pcdv moral sa concediem alt angajat ca sa-i eliberam lui utilajul pentru a fi reintegrat conform hotararii. e foarte complicata situatia...
1. In cazul in care nu are competentele necesare postului oferit sau il refuza atunci aveti posibilitatea sa-l concediati cu art. 65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si el va beneficia de indemnizatie de somaj.
2. Va trebui sa-i acordati preavizul prevazut in contractul individual de munca (CIM) dupa care emiteti decizia de concediere.